Bezárás

Keresés

Bezárás

Mindenkinek más az útja – A KREA nyílt napján jártunk

A hallgatók közé beült: Vanyovszki Mária

A pályaválasztást és az ehhez kapcsolódó megfelelő intézmény kiválasztását életünk együk legmeghatározóbb döntésének tartjuk. Vannak, akik már gyerekkoruktól kezdve pontosan tudják, mit akarnak, mik szeretnének lenni, és nem is hagyják magukat ettől eltántorítani. Vannak viszont olyanok, akik túl sok minden iránt érdeklődnek, és az adottságaik sem csak egy területre korlátozzák őket. Aztán a kettő között még rengeteg különböző személyiség keresi önmagát és élete útját. Egyiküknek sem könnyebb...

Az oldal tematikájához híven mi azoknak igyekszünk segíteni, akik a divatban látják azt a lehetőséget, ahol nemcsak kifejezhetik önmagukat, de a munka szeretete és tisztelete révén olyan dolgokat alkothatnak majd, olyan utat járhatnak végig, amelynek során folyamatosan adnak másoknak.

A héten két nyílt napon is részt vettünk; legutóbb a KREA eseményén. Az intézményt Nemes Mara igazgatónő Matisz Aliz enteriőrtervezővel alapította még 1995-ben azzal a céllal, hogy egy egyedi, gyakorlatias, szakmailag színvonalas, szellemiségében kortárs, újító és designközpontú képzést nyújtson a fiatal magyar művésznemzedéknek.
 
 
A szinte egész napos program során az érdeklődők betekinthettek az iskola működésébe, ízelítőt kaptak a tanárok által képviselt szellemiségből, és az esemény záróprogramjaként megtartott kerekasztal beszélgetés során láthatták azt is, milyen különböző életutaknak volt a szakmai kiindulópontja vagy éppen jelenleg is köztes állomása a KREA.
 

A beszélgetés egyik kiemelkedő szakmai tekintélye Anda Emília divattervező volt, aki teljesen egyedül építette fel saját márkáját úgy, hogy a kezdetek óta is Budapestről irányított brand a párizsi jelenléten keresztül a világ különböző pontjaira szállítja termékeit mind a mai napig. A tervezőnő az intézmény tanáraként folyamatosan adja át tudását, ismereteit és tapasztalatait a szakmáról, a divatról, a buktatókról és a sikerekről.

Tóth András és Godena-Juhász Attila a jól ismert, nemzetközileg is sikeres USE Unused brand tervezői szinte a kezdetektől oktatói a KREA divatképzésének. Az igazgatónő annak idején az Iparművészeti Egyetem (ma: MOME) egyik bemutatóján figyelt fel a fiatal tehetségek munkáira, és azonnal tudta, hogy ez a friss és egyedi irány az, amit a képzés indításával az intézményben képviselni akar. A két tervező azóta is folyamatosan jelen van az iskola oktatói körében. Munkájuknak köszönhetően olyan neves brand-ek tervezői sajátították el a szakma fortélyait, mint a Kata Szegedi és az Elysian.
 

Merkovits Beáta olyan oktatója a KREA-nak, aki nem is olyan rég még tanítványa volt. Stylist, illetve jelmez- és látványtervezőként dolgozik jelenleg elsősorban itthonról, de főleg nemzetközi produkcióknak, mozifilmeknek, reklámoknak. A KREA elvégzése után a legrangosabb londoni művészeti iskolában, a Central Saint Martins-ban folytatta tanulmányait, és az itt megszerzett tudás és szakmai kapcsolatok, valamint a diploma nemzetközi hírű értékének köszönhetően folyamatosan vannak munkái. A szakma szépségei mellett nem rejtette véka alá a szabadúszással járó munka árnyoldalait sem.

Szilágyi Dóra szintén a KREA korábbi tanítványa volt. A KREA-ban megszerzett komoly szakmai alapok, a kitartás és a kemény munka révén nemcsak felvették az előző bekezdésben említett Central Saint Martins melletti másik leghíresebb művészeti képzést nyújtó intézmény, a Royal College of Art mesterképzésére, hanem azóta már most álmai cégénél, álmai állásában dolgozik.
Az ADIDAS vezető tervezőjeként Dóra a kemény munkában, az alázatban és a kitartásban hisz, erre tanítja hallgatóit is. Mindent el lehet érni; lehet, hogy vannak olyanok, akik bizonyos dolgokban nálunk jobbak, de mindig lesz valami, amiben mi vagyunk a jók. Az összes többit meg lehet tanulni, és ma már nincsenek határok, sem földrajzilag, sem fizikailag. Bárki elérhet bármit, ha keményen dolgozik érte.
 

Összességében mind az öt szakember üzenetének egyik visszatérő eleme volt, hogy a tisztelet, az alázat és a kemény munka ebben a szakmában is elengedhetetlen. A siker pedig nem feltétlenül a hírnév és a kamera előtti pózolásból, hanem sokkal inkább a munka szeretetéből és az eredménnyel okozott örömből áll.
 
 
A beszélgetés folyamán öt különböző személyiség útjába és az életről alkotott világképébe pillanthattunk bele. Rendkívül sokrétű és mindenre kiterjedő volt az a tudás és tapasztalat, amit igyekeztek velünk megosztani. Viszont ahogy azt a címben is jeleztük, minden út más. Nemcsak az irányok, amiket választunk, de a személyiségünkből eredő és a sors fordulataiból adódó lehetőségek miatt is. A KREA - oktatóin keresztül - a négy év alatt abban tud segíteni, hogy erre felkészítsen és a lehetséges irányokat megmutassa. A többi már rajtunk múlik.
 
További információk: http://www.kreaiskola.hu
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek