Bezárás

Keresés

Bezárás

Nagyító alatt a mindenség – Major Krisztina egyéni kiállítása

A festékrétegek között lassan és folyamatosan bontakoznak ki a történetek Major Krisztina képein, amelyek december közepéig láthatóak a KUBIK Coworking kiállítóterében. A művész UniverZOOM címet viselő egyéni kiállításán semmi sem a véletlen műve: a bibliai áthallásoktól a keleti és nyugati filozófia keveredésén át a zenei utalásokig mindennek megvan a helye, a képeken megjelenített érzelmek mögött mindig felfedezhető a logika.

A vállalati menedzser és az alkotóművész tökéletes elegyének nevezte Major Krisztinát második egyéni kiállításának megnyitóján Balogh Máté András, az Art is Business Egyesület vezetője. Szerinte a művészeti brandépítés és a fenntarthatósági edukáció egyik legfontosabb pontja a minőségi tartalom mellett a jelenlét:
 
„Amióta ismerem, Krisztina látható, akár kiállításmeghívókkal, közösségi média jelenléttel és valódi tettrekészséggel az art-and-business ügyében.”
Krisztina friss és befolyásolatlan autodidakta alkotói látásmódját emelte ki dr. Bacsek Júlia művészettörténész: „egy sajátos univerzumba léphetünk be az átjárókká alakuló képeken keresztül”.
A szakember hozzátette: „a kreatív alkotói folyamat során a képeken megjelenített érzelmek mögött logika rejtőzik, miközben minden kép egy történetet vagy ideát mesél el, amelyek lassan és folyamatosan bontakoznak ki a festékrétegek között.”
 
 
Tökéletesen illusztrálja Major Krisztina alkotói univerzumának és világlátásának sokszínűségét, hogy képein a bibliai utalások harmóniában állnak az ősi keleti térrendezés tudományával, a nyugati szellemi irányzatok a taoizmus tanításaival, vagy a rockzene a klasszikus darabokkal. A zeneszámok ritmusára készített absztrakt festmények között találkozhatunk jelenetekkel többek között Guns N’ Roses, és Rolling Stones dalokból, Muszorgszkij: Egy kiállítás képeiből vagy a cukortündér táncával Csajkovszkij Diótörőjéből.
 
„A színes festékszalagok, foltok és vastag festékrétegek színfolyamokat, áramlatokat alakítanak, amelyek mélységi hatást és taktilitást keltenek. Éppen ezért érdemes közelről is „rázoomolni” a képekre és részletesen vizsgálni a pigmentfoltok játékát, mert a kinagyított részletek külön kis hangulatvilágokat rejtenek” – véli Bacsek Júlia.
 

„Folyamatosan képzem magam, technikákkal és alapanyagokkal kísérletezem, valahogy úgy, ahogy az alkimisták kutathatták anno az arany előállításának receptjét” – szögezi le Major Krisztina, aki saját bevallása szerint a művészet és a számok világa egyaránt elbűvöl:
 
„a kreatív és a realista énem gyermekkorom óta szépen megférnek egymás mellett.
 
Úgy törekszem egyensúlyra, hogy a festményeimen keresztül engedek teret a képzeletemnek és így kommunikálok a nézővel.”
 
 
A dolgokat sokszor a valóságtól elrugaszkodó, meghökkentő, már-már indokolatlanul nem szokványos módon, többnyire természeti motívumokon keresztül megközelítő művész szívesen dolgozik együtt magyar képzőművészekkel, divat- és formatervezőkkel. Így inspiráltak a mostani kiállítás képei is egy további izgalmas együttműködést: az alkotó és a magyar szemüvegszabóság kooperációjában valósult meg a THINWOOD x Major Krisztina szemüvegkeret kapszulakollekció.
 
„Együttműködésünk alapja a sokszínűség, egyediség, ami a képek által közvetített mondanivalóban is megjelenik. A kollekció célja, hogy egy művészeti alkotás részletét a szemüvegkeretünkön viselhessük, merjünk kitűnni a szürke hétköznapokból. Legyen szó irodai viseletről vagy napszemüvegről, viselőjük egy igazán egyedi alkotás tulajdonosa lesz, akár dioptriával vagy dioptria nélkül, monitorszűrővel vagy napszemüvegként hordjuk” – mondja Varga Zsófia, a Thinwood társalapítója.
 

A civilben egy nemzetközi tanácsadó cég irodabérbeadási területének vezetőjeként dolgozó Major Krisztina szívügyének tekinti a környezetvédelmet és az emberarcú irodabelsőkben az „art in office”, valamint a biofilia térnyerésének elősegítését, hogy a képzőművészeti alkotások és rajtuk keresztül a természet közelebb jussanak az emberekhez. A most bemutatott négy festményből álló Axis Mundi sorozatot is – amely egy ingatlanfejlesztő tulajdonában van – a kiállítást követően a közönség számára állandó jelleggel ki fogják állítani.
 
 
Major Krisztina UniverZOOM címet viselő tárlata december 16-áig tekinthető meg a KUBIK Coworking kiállítóterében Budapesten, a Jászai Mari tér 5-6. szám alatt. Aki a megnyitóról lemaradt, az a december 16-ai finisszázson találkozhat a művésszel, akinek munkássága online a Facebookon és honlapján érhető el. A festmények többsége limitált szériás, sorszámozott és a művész által dedikált vászon vagy plexinyomatban is rendelhető, különböző méretekben.
 
 
 
 

Együttműködői lista:
Fotók: Sin Oliver 1foto.hu
Kurátor, megnyitóbeszéd: dr. Bacsek Júlia művészettörténész
Beszédet mondott: Balogh Máté András Art is Business és Varga Zsófia Thinwood
Styling: Somogyvári Edit
Ruhák és táskák:320dtla, Pakamé, HOF-Home of Fashion, Vengru bag
Smink: Szlameniczky Zita Clique Design Studio
Zene: Jávor Bence
Ital: Hungaria Pezsgő
Helyszín: KUBIK Coworking
Videó: Koncz Gergely
Modellek: Anett, Dóri
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek