Bezárás

Keresés

Bezárás

Nőnapi gondolatok férfiakról, nőkről – asalon.hu

Vanyovszki Mária

“Nekem az a tapasztalatom, hogy vannak olyan nők, akik lényegében tökéletesek. Angyalok. És mindenben igazuk van. És én ilyen lányokkal tudok nagyon jó dolgokat együtt átélni.”

Már napokkal ezelőtt eldöntöttem, hogy nőnapon a férfiakról fogok írni. Azokról, akik nélkül mi, nők nem lehetnénk ott, ahol vagyunk.

Akik támogattak, hogy tanuljunk, vagy éppen bántalmaztak, hogy kitörjünk.

Akik jó főnökeink voltak és inspiráltak, vagy akik rossz főnökeink voltak, és ezzel mutatták meg, hogy mi hasonló pozícióban mindent másképp fogunk csinálni.

A férfiakról, akik engedtek az asztalhoz ülni és hagytak szóhoz jutni, de azokról is, akik az értelmes tekintet mögött mégis inkább csak a csinos arcú hallgatóságot látták bennünk.

A férfiakról, akik megijednek mindattól, amit egy szép, okos nő képvisel, és azokról, akik nem. Nélkülük nem ünnepelhetnénk a nőnapot.

Nem emlékezhetnénk meg hétköznapi hősökről és híres nőalakokról, akik mindennapi munkájukkal és történelmi tetteikkel kivívták nekünk a jogokat, amiket ma már természetesnek veszünk. És azokról, akik mind a mai napig dolgoznak olyan ügyeken, ahol még sok a tennivaló.
 
Míg napjainkban virágos, kedveskedős megemlékezéssé halványult e nap, a március 8. munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

Világszerte civil szervezetek ezen a napon most is a nők elleni visszaélések, a párkapcsolaton belüli bántalmazások, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak adnak hangot.
 
Ez a küzdelem nem a férfiak ellen vagy mellett szól, hiszen a nők is folyamatosan tanulnak és tesznek azért, hogy egymás értékeit látva, az evolúciós ösztönökből eredő rivalizálás és játszmázás helyett segítsék és támogassák egymást. 

Majd, mielőtt nekiültem ennek az írásnak, a bevezetőben idézett kijelentést tette egy férfi ismerősöm úgy, hogy eszébe sem jutott, hogy amúgy milyen nap van.
 
Március 8. alkalmából én ilyen férfiakat és nőket kívánok a világnak....
____________
Nyitókép készült valamikor 2011-ben, Budapesten....
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek