Bezárás

Keresés

Bezárás

Nőnapi gondolatok férfiakról, nőkről – asalon.hu

“Nekem az a tapasztalatom, hogy vannak olyan nők, akik lényegében tökéletesek. Angyalok. És mindenben igazuk van. És én ilyen lányokkal tudok nagyon jó dolgokat együtt átélni.”

Már napokkal ezelőtt eldöntöttem, hogy nőnapon a férfiakról fogok írni. Azokról, akik nélkül mi, nők nem lehetnénk ott, ahol vagyunk.

Akik támogattak, hogy tanuljunk, vagy éppen bántalmaztak, hogy kitörjünk.

Akik jó főnökeink voltak és inspiráltak, vagy akik rossz főnökeink voltak, és ezzel mutatták meg, hogy mi hasonló pozícióban mindent másképp fogunk csinálni.

A férfiakról, akik engedtek az asztalhoz ülni és hagytak szóhoz jutni, de azokról is, akik az értelmes tekintet mögött mégis inkább csak a csinos arcú hallgatóságot látták bennünk.

A férfiakról, akik megijednek mindattól, amit egy szép, okos nő képvisel, és azokról, akik nem.

Nélkülük nem ünnepelhetnénk a nőnapot.

Nem emlékezhetnénk meg azokról a hétköznapi és híres nőalakokról, akik mindennapi munkájukkal és történelmi tetteikkel kivívták nekünk a jogokat, melyeknek nagy részét ma már természetesnek vesszük. És azokról, akik mind a mai napig dolgoznak olyan ügyekért, ahol még sok a tennivaló.

Majd mielőtt nekiültem ennek az írásnak, a bevezetőben idézett kijelentést pont a mai napon tette egy férfi úgy, hogy eszébe sem jutott, hogy ma nőnap van.

Napjaink virágos, kedveskedős megemlékezésével szemben a március 8. munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

Világszerte különféle civil szervezetek ezen a napon ma is a nők elleni visszaélések, a párkapcsolaton belüli bántalmazások, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak adnak hangot.

Mindeközben úgy gondolom, hogy a nőknek még nagyon sokat kell tanulniuk és tenniük azért, hogy a másik értékeit látva, az evolúciós ösztönökből eredő rivalizálás, irigység és féltékenykedések helyett segítsék és támogassák egymást.

Én azt kívánom ezen a napon, hogy minden ilyen rossz érzést és haragot írjon felül az egymás iránti tisztelet és szeretet. Nemektől függetlenül.
 
Vanyovszki Mária
____________
Nyitókép: retus és egyéb utómunkák nélküli, hétköznapi, lányos idill
 Hasonló hírek