Bezárás

Keresés

Bezárás

Sonder az Ooh my deer-től – A zsebekbe rejtett vigasz

Mesél: Vanyovszki Mária

Nem könnyű egy ilyen beszámolóba összesűríteni mindazt a gondolatiságot, amit a Sarkadi Fannival és márkájának, az Ooh my deernek legújabb kollekciójával való találkozás elindított bennem.

Egyébként is viszontagságos életemnek az utóbbi két-három éve fájdalmas tragédiákkal volt tele. Ahogyan a szenvedésnek megvoltak a maga mély, mélyebb és legmélyebb pontjai, ugyanúgy a tisztán látás és az élet értelmének megtalálása útján is több kiragadható pillanatom volt. Az egyiket pontosan tudnám azonosítani azzal az internetes körökben terjedő, új, filozofikus kifejezéssel, amivel Fanni az Ooh my deer most bemutatott darabjait illette.

A kollekció neve ugyanis a SONDER, amely azt az érzést járja körül amikor felismerjük, hogy mindenki más élete ugyanolyan nehéz, komplex, különleges, magával ragadó, mint a miénk, így amennyire más, mégis nagyon is hasonló; ugyanannak a lélekfejlődési útnak megannyi variációja. (A 'sonder' szó régies német használata egyébként azt jelenti "nélkül".)

Ahogyan a kollekció bevezetéséhez a tervező fűzte: a legváratlanabb helyzetekben fogalmazódhat meg bennünk a gondolat, hogy milyen aprók és törékenyek is vagyunk. Ilyen és más magányos pillanataink feloldása lehet egy pozitív üzenet ami "kézenfog" minket, mely a zsebünkben lapul. 'Jóság, miénk a nap!' 'Happiness Üzemmód'
 

Elvileg egyébként az élet mindig megadja azt az üzenetet, ami a következő lépésünkhöz segít, csak legtöbbször nem vagyunk ennek tudatában; észrevétlenül, ill. néha sokkal később hat.

Az, hogy egy tervező ezt az életélményt és a segítségnyújtási szándékát ennyire tudatosan építse be a munkáiba, sőt ezt helyezze a középpontba, a kollekció ruhadarabjait szó szerint az üzenet hordozó és közvetítő szerepébe emelve, egészen különleges.

Sokan tekintenek úgy a tervezők és a divat világára, mint az egyik legfelszínesebb szakmai területre, pedig itt ugyanúgy egy művészi önkifejezés munkálkodik, mint egy képzőművészeti alkotásnál, versnél, zenénél; úgyanúgy egy alkotói szándék érvényesül, melyből a saját élmény felfedezése által erőt meríthet az alkotást szemlélő, olvasó, hallgató vagy éppen viselő.
 
 

Nagyjából egy héttel ezelőtt egy különleges, gyerekkori emlékeket idéző lakásban, családias hangulatban avatott be minket Fanni abba, ahogyan ő képzelte el a Sonder élményt ruhákban, és hogy az élmény feloldásához a ruhák viselésén túl még milyen extra varázslatot épített be a munkáiba.
 

Az, hogy szinte minden darabnak zsebe van, engem már meghódított. Amikor még aktív üzleti életet éltem, és rendszeresen kellett öltönyös férfiakkal tárgyalnom, a nők között elsőként kezdtem zsebes szoknyákat viselni. Olyan pluszt adott a ruhához és a megjelenéshez, ami egyrészt növelte a magabiztosságot, másrészt rendkívül praktikus volt; és miközben a zseb képviselte az egyenjogúságot, a szoknya továbbra is hangsúlyozta a női létből adódó nagyszerű különbségeket is.

A Sonder kollekció darabjai letisztult szabásvonalakkal, pasztell színekkel, izgalmasan strukturált, printelt anyagokkal teremtenek összhangot, és adnak keretet az alapgondolatnak: a zsebbe rejtett üzenetnek. Az Ooh my deer kiválogatta a márka számára legkedvesebb, legmotiválóbb, legvidámabb mondatokat, melyekkel üzenni tud a márka viselőinek. Ezek a magyar és angol nyelvű mondatok a tervező által szitázott formában kerültek a pamutszalagokra, melyeket aztán gondosan válogattak ki minden ruhatípushoz, hogy megismételhetetlen és egyedi élményt szerezzenek viselőinek.
 
 
Az egyes ruhadarabok különlegessége, hogy nem konfekció követő, a ruhák méretüket tekintve 'HAPPY SIZE' darabok, azaz egy-egy felső, vagy ruha akár három klasszikus konfekció méret számára is viselhető.
 
A kollekció elérhető a WonderLAB-ben.
 
A Salon fotóit készítette: Horváth Adrienne
 
A kollekció lookbook képei:
 

graphic design: Bárdos Barbara
photo: Hary Géza
modell: Orsolya LV
make up & hair: Gabriella Kelemen
clothing and accessories: Fanni Sarkadi
 
Fotóink a bemutatkozó estről:


 
 

 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek