Bezárás

Keresés

Bezárás

Szerelem a kifutók szívtelen szőnyegén – ROBERT WUN: „FOR LOVE”

Vanyovszki Mária

Akit holdújév apropóján érdekel az ázsiai látásmód és a Valentin nap összekapcsolása az haute couture szcénában, annak különösen ajánlom figyelmébe ROBERT WUN „FOR LOVE” című kollekcióját.

A párizsi Haute Couture divathéten bemutatott öltözékek látványa után egy ideig nem fog érdekelni, mit tervez a Dior vagy a Chanel:

Az haute couture ruhaköltészetet mostantól egy új generáció írja...


Robert Wun Hongkongban született és nőtt fel. Kedvenc ázsiai városom zsibongó környezetében, 11 évesen kezdett el érdeklődni a divat iránt. Ahogy a brit Vogue-nak egyik korábbi interjújában mesélte:
 
„a családom templomában találkoztam egy nálam néhány évvel idősebb, vagány lánnyal, aki épp elkezdett egy divattervezési tanfolyamot, és ő megváltoztatta a felfogásomat mindenről. Ez után kezdtem belevágni a takarékos vásárlásba és a saját ruháim testreszabásába.”
Robert meg sem állt Londonig, ahol a nagy hírű London College of Fashion intézményében diplomázott, majd két év múlva, 2014-ben elindította saját brandjét.

Párizsban tavaly mutatkozott be először. Különleges látásmódja és szabászati bravúrjai már akkor elbűvölték a szakmát és a nagyközönséget.

Ő az első hongkongi tervező, aki a Fédération de la Haute Couture et de la Mode vendégtagjaként csatlakozott az Haute Couture Naptár történetéhez. Sőt, 2023-as párizsi debütálása a hivatalos Haute Couture Divathét záró bemutatója volt.

Akik tavaly esetleg még nem vették volna észre, azok idén estek egyik ámulatból a másikba, amikor a vörösben úszó kifutón szoborszerű alkotásait térben és időben elhelyezte.
 
 
A „FOR LOVE” címen bemutatott kollekció olyan, mint egy futurisztikus Wong Kar-wai film, vagy egy ázsiai szemlélettel, Londonba helyezett Hunger Games szerelmes epizód. 
 
 
Robert Wun a történetmesélő kollekciók egyik legnagyobb művésze a ma élő tervezők között. Mesterien ötvözi az angol magas szabászat lehetőségeit a képzőművészet elemeivel.
 
 
A legutóbb látott show anélkül vált színházi előadássá, hogy a mozdulatlan, szoborszerű kéztartásokon kívül a modelleknek bármilyen egyéb speciális instrukciónak kellett volna megfelelniük.


A divatbemutató világát kizárólag a ruhák látványával emeli a performansz művészet szintjére.

 
 
Férfi és női öltözékeket egyaránt készített.
 
 
 
Aki a „FOR LOVE” bemutatóját visszanézi, saját szerelmi történeteinek epizódjaira  is reflektálhat. Testhezálló, íves fazonok állnak párbeszédben éles, szögletes formákkal és végtelennek tűnő, fekete karmokkal.
 
 
A fejdíszes, kalapos, kabátos, palástos öltözékek elindulunk az esőből, hogy aztán a szerelmeslevélen és a szenvedélyen át megérkezzenek az esküvőbe, az idillbe, majd a törésekbe, a gyászba, a vérbe és a teljes vörösségbe.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Robert Wun sajátos alkotói megnyilvánulásaival folyamatosan kutatja és feszegeti a divat szabadságának határait. Mi pedig vallásos áhítattal tisztelgünk előtte, ahogy anno a 11 éves kisfiút a templomban az idősebb diáklány vagány öltözéke lenyűgözte.
 
_______
 
A képekért köszönet: ROBERT WUN
 
A kollekció részletei képekben, nevekkel:
 
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek