Bezárás

Keresés

Bezárás

Te mivel bántod magad naponta? - Cinthya Nixon videó

Vanyovszki Mária

"God, you look like a skeleton. Why don’t you just eat? You look emaciated. You look sick. Eat a burger. Men like women with some meat on their bones. Be small. Be light. Be little. Be petite. Be feminine. Be a size zero. Be a double zero. Be nothing. Be less than nothing."

Harvey Weinstein első ítéletének napjára időzítette a Girls. Girls. Girls. Magazine annak a videónak a közzétételét, mely rendkívül hatásos módon foglalja össze a nőkkel szembeni elvárásokat.
 
A mesteri videót egy olyan alkotó, Paul McLean jegyzi, aki kamerájával elég mélyen benne van a reklámok és a divatszakma mindennapjaiban, azaz egy olyan tartalomgyártó közegből jön, aminek kommerciális változata tulajdonképpen a legfőbb forrása mindannak, amit ebben a videóban összefoglalnak.

A Sex and the City-ből ismert Cinthya Nixon találó választás volt Camille Rainville két éve írt szövegének újrainterpretálására, mivel a színésznő nemcsak művészként hiteles, de politikusként is aktívan küzd a női és egyéb emberi jogokért.

A saját munkahelyi #metoo storymmal a hátam mögött Harvey Weinstein ítéletének én örülök a legjobban, meg ezt a videót is csak dicsérni akartam, de minél többször nézem meg, annál jobban összezavarodnak az ezzel kapcsolatos érzések. 

Mert ahogy a nőkkel szembeni, egyébként teljesen valós és általam is mindannyiszor megélt elvárásokat megfogalmazza, majd a mesterien túlfokozott, hatásvadász képekkel ábrázolja, túltol mindent, és pont ez a túltolás fordíthatja sajnos visszájára a videó hatását. 

Nemcsak azért, mert esetleg pont azok nem nézik meg, akik tanulhatnának belőle, hanem azért is, mert ha ezek az emberek netalántán mégis megnézik, éppenséggel erősíteni fogja bennük az ítélkezés indokoltságát.
 

Mert azért ez sok! És azért ennyire nem rossz a helyzet! 


Fontos hangsúlyozni azt is, hogy ez a videó itt nem a férfiak ellen szól. Nemtől, kortól, társadalmi helyzettől függetlenül jöhetnek az idézett ítélkezések nőtől, férfitól, anyától, apától, testvértől, kollégától stb.


Sőt! Nézzünk csak szépen magunkba! Mindannyian ítélkezünk nap mint nap. Saját magunkkal szemben is legtöbbször mi magunk fogalmazunk meg ilyen ítéleteket.


Nőnek lenni fantasztikus dolog, és ebben a hosszú felsorolásban nagyon sok olyan van, amit mi magunk választunk, majd küzdünk érte. Hogy én például folyton hízni akarok, ami őrületes munkát igényel, mert ha nem eszem ötször főtt kaját naponta, és nem sportolok hetente minimum háromszor, úgy megy le rólam négy nap alatt egy kiló, mintha soha ott sem lett volna.

A videót nézzétek meg, és kommentben valljatok, ki miben ítéli meg magát, és küzd vele naponta. Ha nő, ha férfi!
 

 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek