Bezárás

Keresés

Bezárás

Vintage: stílus és életérzés - Interjú Stefánkovits Fannival

absolutbudapest.blog.hu

Stefánkovits Fanni olyan, mintha egy 90-es évekbeli kult filmből lépett volna ki, és ez nemcsak a kék/zöld haja vagy a tökéletesen stylingolt megjelenése, hanem az őt körüllengő lazaság miatt is van. Évek óta vezeti az Antifactory Vintage helyet, gondosan kiválogatott használt ruhák és kiegészítők tömkelegével. Aki azt gondolta, hogy a 2000-es években beindult vintage őrületnek gyorsan vége lesz, nagyot tévedett, a múlt csütörtökön nyíló felújított és elköltöztetett üzlet is ezt cáfolja.  Fanni a ruhák iránti rajongásáról, az új irányról, és zenei projectjéről is mesélt nekünk. 

Honnan jön a vintage ruhák iránti szenvedélyed? 

Először az anyukám és a nagymamám cuccai között turkáltam, ott kezdődött minden. Aztán nagyon rákaptam. Ekkor voltam 14 éves. Egy idő után aztán nemcsak magamnak vásároltam a ruhákat, hanem minden olyan dolgot begyűjtöttem, ami megtetszett. Már a gimiben körvonalozódott, hogy valamilyen módon ruhákkal szeretnék foglalkozni, de akkor még nem tudtam, hogy konkrétan hogy.

Számodra mit jelentenek a vintage ruhák?

Például azt az izgalmas pillanatot, amikor találok egy különleges darabot. A vintage ruhák arra is jók, hogy kifejezzük magunkat. Ráadásul a minőségük is sokkal jobb, mint a most futó fast-fashion daraboknak. Vintage ruhát hordani nagyon személyes dolog. Mindegyiknek külön története van. Fura dolog, nincs jó memóirám, de arra mindig emlékszem, hogy mik voltak nálam, és amikor meglátom valahol bármelyik ruhámat, nagyon boldog vagyok. Az sem ritka eset, hogy egy buliban odajön hozzám valaki, és elmeséli, hogy milyen örömmel hordja.

Te is látod azt a tendenciát, hogy szépen alakul ki egy olyan réteg, akik megválogatják, hogy mit vesznek meg attól függetlenül, hogy mennyi pénzük van?

Igen, egyre inkább. Vannak olyan vásárlóim, akik simán megengedhetnék maguknak, hogy akár 10-szer annyi ruhát megvegyenek, de már csak azokat választják ki, amik tökéletesen passzolnak hozzájuk. Magamon is észreveszem, hogy egyre jobban meggondolom, hogy mit tartok meg. Pedig elég nagy gyűjtő vagyok, imádok felhalmozni dolgokat. Mostanra viszont eljött az idő, amikor inkább továbbadok valamin, ha nem hordom. Arra viszont figyelek, hogy olyan kapja, aki értékeli. (nevet)

Mekkora a gyűjteményed egyáltalán?

Mondhatjuk úgy, hogy tetemes mennyiségű ruhám van. (nevet) Imádom a kabátokat, ötven darab biztos lóg otthon. És az a legdurvább, hogy tudom, hogy milyen ruháim vannak.
 
 
 
Öt évvel ezelőtt egyszercsak nyitottál egy lakásboltot. Találkoztál már előtte ehhez hasonlóval?

Egy gimis barátnőmmel csináltam, teljesen spontán módon. Addig csak lakásétteremről hallottam. Mivel bent voltunk a belvárosban, adta magát a dolog. Először csak a barátainknak tartottunk "garázsvásárt", aztán ahogy egyre többen érdeklődtek, és írtak róla, megszűnt a privát jellege. Amúgy ez elég fura helyzeteket is szült. Egyszer például vasárnap arra keltem, hogy pár külföldi srác csenget. Lementem köntösben, vásárolni szerettek volna.

Van pár ismertebb vintage üzlet a városban. Hogy viszonyultok egymáshoz? Mindenkinek van saját karaktere? 

Akár a régi akár az újabb vintage boltokat nézzük, mindegyiknek megvan a saját stílusa, ezért sosem gondoltam, hogy rivalizálni kellene egymással. A ludovikás lányokkal például csináltunk közös kampányt is. Mivel a saját szelekciómat adom át, ami az én ízlésemet tükrözi, abból indulok ki, hogy a többiek is így csinálják. Ha be kell határolnom az én üzletem stílusát, akkor azt mondom, hogy a 90-es évek hatása már az elejétől kezdve jelen van. A többiek inkább a 70-es, 80-as éveket képviselik. Persze az univerzális darabok mindenkinél megtalálhatóak, úgyhogy ha egy fekete bőrdzsekit szeretne valaki, akkor valószínűleg mindannyiunknál talál.
 
 
 

Külön izgalmat visz a sztoriba, hogy felpimpelt ruhákat is lehet kapni az Antifactoryban. 

Vannak bőrdzsekik, amikre festettem, de csináltunk már saját logós pólókat is, és olyan is előfordult, hogy a vintage darabokat logóztuk meg. Tervben van egy saját hímzett kollekció is, és kapható pár magyar márka is a vintage készlet mellett.
Adta magát, hogy egyszercsak befogadtál magyar márkákat? 
Ők amúgy is a barátaim. (nevet) Persze azért arra is próbálok figyelni, hogy inkább olyan tervezők legyenek nálam, akik nem találhatóak meg a budapesti design üzletekben. Fontos még, hogy minőségi ruhákat áruljak, jó árérték arányban, és passzoljanak az általam képviselt vonalhoz.

Kik lesznek az új üzletben?
Akik már fixen vannak, Mojzes Dóri és a Bettina Nem.

Az interjú folytatása az Absolut Budapest weboldalán érhető el itt.



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek