Bezárás

Keresés

Bezárás

« Vissza

“A hitelesség vonzó és inspiráló” - Toth Gitta, az artfluencer

Szabó Marianna

Gitta fotózása az utcán kezdődött. Krisszel kint vártunk rá a Kempinski Hotel Corvinus előtt. Amikor kilépett a forgóajtóból, megállt a levegő a sokat látott hotel előtt: egy élénk lila VIKTORIAVARGA ruhában közeledett, kezében a cipőjével… Mezítláb. Pózolni kezdett a kamerának a világ leglazább és természetesebb módján, mely során az sem zavarta, ha néha az arra járó autóknak várnia kellett egy jó kép elkészültére. Nem tudom elképzelni, hogy az Erzsébet tér - az óriáskereket leszámítva - látott nála feltűnőbbet.


Toth Gitta családanya, artfluencer. Nagyjából két évvel ezelőtt robbant be a közösségi médiába, majd a hazai társasági életbe. Az Instagramos influencerkedésből hamar kinőtte magát az a ragyogó jelenlét, amiben a hazai divattervezők népszerűsítése mellett a kortárs képzőművészetre helyezte a fókuszt.


A magyar artfluencert, Toth Gittát kérdeztük.


Ha egy szóval, vagy egy rövid mondattal kellene meghatároznod a kortárs képzőművészet és a divat közötti összefüggést, mi lenne az?
Szerintem abban rejlik az összefüggés, hogy mindkettő a társadalmi és kulturális trendek kreatív kifejezési formája gyakran inspirálva egymást új irányzatok megalkotásában.

 

Mikor vált számodra egyértelművé, hogy mélyebben érdekel? Kik voltak az első művészek, akik elemi szinten hatottak rád? Mivel érték ezt el?
Egyértelművé akkor vált, amikor nagyjából öt évvel ezelőtt jobban elmélyedtem a hazai galériák által nyújtott alkotások szépségeiben. Az első művész viszont, aki nagy hatással volt rám, (és a mai napig is ugyanúgy hat) nem magyar művész volt, hanem Basquiat. Az ő művészete a neo-expresszionizmus jegyeit viseli magán. Híres az intenzív, vibráló színek és az erőteljes szimbolizmus használatáról. Stílusa egyedi és provokatív. És pontosan ezzel fogott meg, illetve hívta fel magára a figyelmem…

Szeretsz provokálni?
Basquiat provokál. Én nem. Inkább polgárt pukkasztok. De ezt is csak mások mondják. Én nem érzem annak.

Mások szerint mivel provokálsz?
Gondolom, a jó éttermekkel. Finom ételekkel, italokkal. Strandokkal. És a láthatólag "bármit megtehetek, bárhova elmehetek" életvitelemmel. Az egyedi stílusommal…

 
 

Megfogalmaztad, hogy a képzőművészet mihez tudott kapcsolódni a benned?
Valójában ezt még soha nem fogalmaztam meg.  De egy álmodozó, kreatív művészlélek vagyok. Gyerekkoromban is éreztem a művészethez való vonzalmat. Nyilván nem annyira erőteljesen, mint most. De a szocializációmban nagy szerepe lehetett, hogy a családi ház vendégszobájának faláról Szinyei Merse Pál Lila ruhás nője és Majálisa nézett vissza rám. Megjegyezném, ezek nem eredeti képek voltak.

Származási családodból jött-e indíttatás ebbe az irányba?
Egy kicsi Nógrád-megyei faluban nőttem fel, ahol egészen más értékek mentén nevelkedtem. Hálás vagyok és büszke, hogy honnan jövök.

 
 

Miért vagy büszke erre a közegre?
Mert egy nagyon összetartó közegben, illetve családban nőttem fel. Vallásos, konzervatív neveléssel. Szeretem az ottani kedves embereket. Törődnek egymással. Számíthatnak egymásra. Büszke vagyok arra is, hogy ott megalakult művésztelep is, az Art Colony. Van egy nemzetközileg ismert festőművésze is a falunak, Cene Gál István.

Hogyan fonódtak össze benned ilyen szorosan a divat és a képzőművészet?
Ma Varga Viktória nevével fonódik össze. Szeretem a ruhákon és a festményeken is a vibráló színeket. Viki pedig a Színek Királynője. Így az ismerkedésünk első pillanatától egyértelmű volt, hogy közöttünk valami egészen különleges, hosszútávú együttműködés veszi kezdetét.

 

Mit jelent a „Kortárs Művészet Nagykövetének” lenni? Mivel lehet ezt kiérdemelni?
Elsősorban óriási megtiszteltetés egy olyan - több hazai és nemzetközi díjas - innováció nagykövete lenni, amely komoly társadalmi fenntarthatósági célok szolgálatában működik. Hiszem, hogy ebben a kultúra, így a művészet is fontos szerepet játszik. Szerintem az elmúlt években mutatott aktivitásom a kortárs művészet területén hívta fel rám a Sharity figyelmét.

Már több alakuló együttműködése volt a hazai kulturális életben, így időszerűnek látták egy külön jótékonysági terület létrehozását ezen a területen. Egy kiállításon találkoztam a Sharity CEO-jával, aki felajánlotta ezt a lehetőséget. Az eddigi tevékenységem alapján úgy gondolta, hitelesen és széles körben tudom képviselni ezt a területet.

 

Hogyan jellemeznéd a saját öltözködési stílusodat?
Színes, nőies, egyedi, ami szerintem tükrözi a személyiségem és a kreativitásom. A színek energiát és életörömöt sugallanak, a nőies vonalak pedig eleganciát és kifinomultságot közvetítenek. Öltözködési stílusom jól illeszkedik a művészet iránti szenvedélyemhez.

Mi kapja nálad a legnagyobb hangsúlyt a megjelenésben, akár elegánsan, akár lezserebb stílusban lépsz ki az utcára?
Az összhang. Nem tudnék egy darabot sem kiemelni itt. Fontosnak tartom, hogy összességében mutasson jól az adott outfit. 

Milyen a kínálat a hazai piacon ehhez?
Sok tehetséges magyar tervező van, de valahogy nemzetközi szinten nehézségeik akadnak (megfelelő marketing, nemzetközi piacokra való kijutás). Ennek hiánya korlátozza a magyar divat globális elismerését. A hazai piac viszonylag kicsi és a vásárlók tudatossága a helyi tervezők iránt még növekedhetne. Gyakran előnyben részesítik a nemzetközi márkákat, ami nyilván kihívást jelent a magyar tervezők számára. És bár egyre több tervező fordul a fenntartható divat felé, a széles körű elfogadás és a fenntarthatósági innovációk integrálása még szerintem mindig gyerekcipőben jár…

Számodra milyen az az ember, akinek a stílusára emlékszel később?
Mindenképpen egyedi és kreatív, aki merészen kombinálja a színeket, mintákat, textúrákat, amely megkülönbözteti őt másoktól. Nemcsak követi a divatot, hanem saját stílust teremt, ami harmonizál a személyiségével. Sugárzik belőle az önbizalom, figyel a részletekre, minőségi anyagokra. Stílusában tükröződik személyes története. Legyen hiteles és autentikus, aki nem próbál másokat utánozni. Ez a hitelesség szerintem vonzó és inspiráló.

 

Van-e egy bombabiztos öltözködési tanácsod nőtársaidnak?
Befektetés a klasszikus alapdarabokba természetesen, amelyek időtállóak, mint pl a kis fekete ruha, elegáns blézer, egy jól szabott farmer vagy egy fehér ing mindig stílusos megjelenést biztosítanak. És jól kombinálhatóak. Aztán válassz olyan ruhákat, amelyek kihozzák a legjobbat az alakodból. Ehhez nyilván ismerned kell a testalkatod. Például ha homokóra alakod van, emeld ki a derekad övekkel és szabott ruhákkal. Ha magas vagy és vékony, bátran viselj hosszú ruhákat és magas derekú nadrágokat.

 

Az öntudatos és helyes választás önbizalmat ad és kiemeli a természetes szépséget!


Ha alacsony költségvetésből kellene megoldanod az öltözködésedet, de választhatnál egy designer terméket a ruhatáradba, mi lenne az?
Egyértelműen VIKTORIAVARGA darabot választanék.

 
 

___
Az interjút készítette: Szabó Marianna, a maarjan márka tervezője, pszichológus hallgató; tanulmányait a divat egyéni és társadalmi aspektusainak elemézésvel kapcsolja össze. 

_____
Fotók: Petyánszki Krisztián
Öltözékek: VIKTORIAVARGA 
Helyszín: Kempinski Hotel Corvinus


 




Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések