Bezárás

Keresés

Bezárás

« Vissza

Mitől csinos a csinos? - Testalkat és tudatos öltözködés 2. rész

Gózon Eszter

Amikor valaki elmegy egy stílustanácsadóhoz, sokszor csak arra vágyik, hogy mondja el neki, hogy mitől, hogyan lehetne csinos; milyen szabásokat, ruhákat kell felvennie ahhoz, hogy "jól nézzen ki". A probléma ezzel a kéréssel mindig az szokott lenni, hogy az emberek nagy része még sosem gondolkozott el azon,  pontosan hogyan is néz ki számukra valaki, aki igazán csinos. Vagy ha igen, akkor azt gondolják, hogy mások is biztos pont ugyanezt gondolják csinosnak.

Márpedig a testalkatokkal kapcsolatos workshopokon rendszeres a megdöbbenés a résztvevők között, amikor kiderül, hogy valami, amit valaki jónak gondol, mások szerint egyáltalán nem az, vagy pont fordítva, egy olyan testalkati tulajdonság, ami szerinte rémesen néz ki, mások számára az elérendő ideál.
 
Fotó: Cottonbro Studio 
 
Nagyjából ezen a ponton rendül meg sokaknak az addigi világképe, melyben úgy gondolják, hogy létezik egy olyan ideális testalkat, ami kivétel nélkül mindenki szerint csinos, és amelyet nekik is el kellene érniük. 
 

Az azonban, hogy mi vagy ki a csinos, nagyon-nagyon viszonylagos dolog.

 

Az évszázadok során például megfigyelték, hogy azokon a tájakon, ahol korlátozottabbak az ételhez jutás lehetőségei, a nagyobb testzsírszázalékkal élő hölgyek számítottak, és számítanak mind a mai napig vonzóbbnak, míg a gazdagabb vidékeken pont fordítva, a karcsúbb testalkatok számítanak csinosabbnak.

Sőt, ez a különbség, ha csekély mértékben is, de ugyanazon az országon belül is megjelenhet. Egy kutatás során ugyanis kiderült, hogy az éhes férfiak rendre nagyobb testzsírszázalékkal rendelkező hölgyeket tekintették vonzóbbnak, míg egy kiadós ebéd után ugyanezek a férfiak már a karcsúbb nőkre voksoltak, amikor ki kellett választaniuk több kép közül, hogy ki találnak csinosabbnak.


Ráadásul óriási különbség van aközött is, hogy a férfiak és a nők mit tartanak vonzónak egy nőben.

Amikor - szintén egy kutatás során - mindkét nemnek meg kellett rajzolnia az ideális női/férfi testet, a nők által rajzolt képekre rendre keskenyebb csipő és nagyobb mellek kerültek, mint azokra, amelyeket a férfiak készítettek. Ezeken mind szélesebb volt a csípő, és jóllehet nagy, de nem olyan nagy mellek, mint amiket női résztvevők rajzoltak.


Lassan megdőlni látszik a sok-sok éve fennálló, keskeny derekú, szélesebb csípőjű homokóra testalkat egyeduralma is, hiszen egyre többen vannak, akik számára a szélesebb vállú, keskenyebb csípőjű testek azok, amelyek igazán szépnek számítanak.


Látható tehát, hogy nemcsak a művészetben, filozófiában, de a testalkati ideálok szintjén is elértünk a posztmodern korba, amikor az egymásnak ellentmondó ízlések, megközelítések egymással párhuzamosan vannak jelen, és amikor nincs egyetlen egy olyan, mindenki által ideálisnak tartott testalkat, amihez igazodni lehetne. 

Cikksorozatunk következő részében azt vesszük sorra, hogy melyek azok a testalkati tulajdonságok, amelyeknek megítélésében a legnagyobb különbségek vannak Magyarországon. 

 
A sorozat első részét itt olvashatod vissza: 
1. rész - Ki vagy mi a tudattalanból támadó testideál kritikus? 
_____
A cikk szerzője Gózon Eszter, fenntartható szemléletű szín- és stílustanácsadó, a tudatos öltözködés elkötelezettje.
gozoneszter.com
instagram.com/thelesswastestylist
____
Nyitókép: Jennifer Enujiugha
 
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések