Bezárás

Keresés

Bezárás

Budapest Fashion Week 2017/Autumn

November 21-23. között ismét Budapest Fashion Week!

A hazai divatélet több mint 10 éves múltra visszatekintő rendezvénye ezúttal is három napig át, mely idő alatt 13 designer legújabb kollekcióját láthatja majd a közönség. A hazai tervezők mellett az eseményre Olaszországból, Szerbiából illetve Thaiföldről érkeznek vendég designerek.

Bemutatkozó tervezők:
JAL Fashion (Thaiföld) , Drubina Karolina, Pál Tibor, Marianna Herrhofer, Szonja Dudik, Ticci, Tar Melinda, One&Only, Aranyi Szilvi, Zerobarracento (Olaszország), Juhász Szilvia, Hecendorfer Tímea, Bojana Dolamic (Szerbia).

A Budapest Fashion Week évről évre igyekszik a legszélesebb hazai divatpalettát megmutatni a közönségnek. A minimalista letisztult kollekciók mellett láthatunk majd haute couture darabokat, vagy éppen a kézműves tradíciókhoz visszanyúló nemezelt design öltözékeket. Az extravagancia ugyanúgy jelen lesz a kifutón, mint a visszafogott nőies darabok, vagy a nagyvárosi street fashion kollekciói.

A Budapest Fashion Week főszervezője Mayer Balázs „Kenguru” kiemelt céljának tekinti, hogy a bemutatásra kerülő kollekciókon keresztül üzenjen a közönségnek, ezért mindig úgy állítja össze a programot, hogy abból válaszokat kapjunk a divatélet aktuális kihívásaira is. Az egyik világméretű problémát a túlfogyasztás, a fogyasztói társadalom épp a divatiparon keresztül méri megoldandó feladatként az emberiségre. Ezért nagyon fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a fast fashion gyakran pazarló mintáira, és olyan alternatív választási lehetőségeket mutassunk a társadalomnak, amire a designerek adják meg a választ.

Egyik ilyen alternatíva lehet, hogy „klasszikus” darabokat választunk, amelyek tulajdonsága az „időtállóság” vagy még érdekesebb és izgalmasabb a „nulla hulladék” elve, amit például az olasz Zerobarracento márka is képvisel. A márka alapvető koncepciója, hogy egyrészt kapcsolódjon a ruházati divatirányzatokhoz, másrészt, hogy időtálló darabokat hozzon létre lehetőleg nulla hulladék, csökkentett környezetszennyezés, és csökkentett káros anyag kibocsátás révén. A márka teljes mértékben „Made in Italy” azaz helyben készült olasz alapanyagokkal dolgozik a nyomon követhetőség, fenntarthatóság, és a termelés átláthatósága miatt. A minták, motívumok fejlesztése ún. "zéró-hulladék" technikákkal történik. Ez egy olyan tervezési technika, ami kiküszöböli a textil hulladékot már a tervezés fázisban. Használatával csökken a textil veszteség és a természeti erőforrások iránti igény.

De egyfajta választ ad a pazarló és ökoszisztéma „ellenes” nagyüzemi gyártásra a hazai tervező Tar Melinda a MelyndaFelting márka designere is, aki visszanyúlt az ősi nemezelő technikához. A tervező a saját kollekciójához maga készíti el az alapanyagot, víz és szappan használatával, kézi nemezeléssel formára alakítva az egyes darabokat, varrás mentesen.

Több kollekcióban is megfigyelhetjük az egymással jól kombinálható darabok elvét – lehetővé téve a kevesebb ruhával többféle alkalomra megfelelő outfit kialakítását, - ami szintén a túlfogyasztás problémájára ad megoldást.

A november 21-23. között megrendezésre kerülő eseményen a tour-ok között látványos performance-okat, komolyzenei betéteket láthat/hallgathat meg a közönség. Fellép többek között Banai Sára aki operaáriákat ad elő, illetve Paulik Lídia és Papp Henrik kamara duó.

Időpont: 2017. november 21-22-23. 19.00 óra (kapunyitás 18.30)
Helyszín: Gundel, Erzsébet Királyné Bálterem (1140, Gundel Károly út 4.)
Jegyek a helyszínen vásárolhatóak.

További információ: www.facebook.com/budapestfashionweek

 Hasonló események