Bezárás

Keresés

Bezárás

Dívák és Ikonok a Ligetben – Ünnepélyesen megnyitották a divatszcéna egyik legjobban várt kiállítását

Vanyovszki Mária

Képzelj egy világot, ahol a dívák köztünk járnak. Az ikonok előtted állnak a sorban a szupermarketben, a díva ott ül melletted a játszótéren, a szülők kispadján.
 
Jó hírem van, ez nem képzelet, hanem a magyar valóság.

Ma délelőtt ünnepélyesen megnyitották a Magyar Zene Háza új kiállítását, ami a világ legnagyobb iparművészeti- és design múzeumából, a londoni Victoria and Albert Museumból (V&A) érkezett először Budapestre. Innen megy majd tovább, hogy a gondosan kiválasztott helyszíneken megkezdje világkörüli útját.

A Dívák & Ikonok hazai összeállításának különlegessége, hogy a V&A szelekciója magyar dívák emlékeivel egészült ki a régi koroktól egészen napjainkig. Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, továbbá Rúzsa Magdi, Marton Éva, Medveczky Ilona, Sebestyén Márta, Lakatos Mónika, Sena Dagadu, Péterfy Bori, Zsédenyi Adrienn Zséda fellépő öltözéke, kiegészítője is megjelenik a tárlaton. 
 
 Sena Dagadu fellépőruhája - Fotó: Palkó György
 
Ők azok, akikkel bárhol összefuthatunk. Többen a megnyitón is tiszteletüket tették, a felsorolásból Marton Évától kezdve Zsédáig mindenki.
 
 
Kate Bailey, a londoni kiállítás kurátora a magyar tárlat összeállításában is részt vett. Saját elmondása szerint gazdagabbnak érzi, mint az eredetit. Köszönhető ez nemcsak a magyar díváknak, hanem az ikonikus helyszínnek és a Zene Háza munkatársainak.
 

Jászai Mari fellépőruhája - Fotó: Palkó György
 

Soha ennyi nemzetközi és magyar sztárt bemutató tárlat nem volt még itthon látható


Popzenei világsztárok, filmcsillagok, operadívák – több mint száz nemzetközi és magyar előadóművész eredeti fellépőruháin, jelmezein, kellékein, plakátjain, kép- és hangfelvételein keresztül elevenedik meg a dívák története. 

A kiállítás Londonban mindvégig teltházzal működött, és közel háromszázezer látogatót vonzott a világ különböző tájairól.
 
A Zene Házában május 18-tól szeptember 15-ig látogatható tárlat lenyűgöző látványvilágával, átgondolt és izgalmas dramaturgiával kápráztatja el a hazai közönséget, és ad mindeközben társadalomtörténeti korrajzot a női előadók világáról a 19. századtól napjainkig.
 
BJÖRK fellépőruhája - Fotó: Palkó György
 
A Dívák & Ikonok című kiállítás több száz tárgyat mutat be a Victoria and Albert Museum saját gyűjteményéből és a világ minden tájáról kölcsönzött darabokból, amelyek felölelik a dizájn, a jelmezek, a divat, a fotográfia, a zene és a film területeit.
 
Csak Rihanna három fellépőruhát is kölcsönadott, köztük a "Heavenly Bodies" tematikájú, 2021-es Met Gálán viselt Maison Margiela öltözékét is. 
 
"Fashion is heavy!" - e három szóban foglanám össze a brit kurátor, Kate Bailey személyes kommentjét, amikor ehhez az öltözékhez érkeztünk. Elmondása szerint ugyanis ez volt a kiállítás legsúlyosabb eleme.
 
 

Mindenkit megszólít


A kiállítás teljes képet nyújt a díva jelenségéről, ezért gyakorlatilag minden generációt megszólít a nagyszülőktől a legkisebb unokákig.
 
Olyan klasszikus filmsztárok titkaiba pillanthatunk be, mint Elizabeth Taylor vagy Marilyn Monroe, a nagy előadók között pedig ott van Cher, Tina Turner, Madonna, a kortársak közül továbbá P!nk, Rihanna vagy Billie Eilish.
 
Pink fellépőruhája
 
Az operán, filmen, zenén és színházon átívelő Dívák és ikonok kiállítás azt szeretné bemutatni, ahogy az úttörő művészek – nemtől függetlenül – határaikat feszegetve, megalkuvás nélkül viselték a díva koronáját.
 
Így nem maradhatott ki a sorból Elton John, Freddie Mercury és Prince sem. A kiállítás ezen szekciójában látható Freddie Mercury ruhája, amit a ’86-os, híres budapesti koncertjén viselt, de Elton John féldrágakövekkel kirakott jelmeze, Prince ikonikus cipője, illetve megjelenik Kóbor János és Demjén Ferenc is, akik extravagáns színpadi jelenlétükkel kapcsolódnak a dívasághoz.
 
Elton John öltözéke 50. születésnapi ünnepségén és Freddie Mercury fellépőruhája, amit a ’86-os, híres budapesti koncertjén viselt
 

A díva-fogalom megteremtése és újradefiniálása


A kiállítás első része a 19. századtól történelmi kontextusba helyezi a díva megteremtését, feltárja a színpad és a képernyő istennőit: megismerhetjük az első operadívákat, a korai primadonnákat, az emberi testet felszabadító táncosokat – Josephine Baker, Lakatos Gabriella –, vagy a hollywoodi dívák – Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Gábor Zsazsa – személyes történetét, rajtuk keresztül pedig elmélyülhetünk a nőiséghez kapcsolódó változásokban, a nők jogaiért folytatott küzdelmekben.

A második felvonás hat különböző perspektívára építve a modern dívát, a díva-galaxis válogatott sztárjait ünnepli. Azokat a forradalmi előadókat, akik művészetükkel, hangjukkal és önazonosságukkal a társadalom változását, fejlődését szolgálják. Láthatóak Tina Turner, P!nk és Cher, a sztár-dizájner Bob Mackie által tervezett ikonikus szettjei, de Billie Eilish, Rihanna, Adele, Björk, Whitney Houston és sokak koncertekről, díjátadókról, klipekből, lemezborítókról, híres fotókról ismerős fellépőruhái is megtekinthetők a kiállításon.
 
Tina Turner fellépőruhája - Fotó: Palkó György

A díva jelenségén keresztül végigkövethetjük, hogyan változott a női előadók társadalmi megítélése az elmúlt 150 évben, hogyan indultak el az egyenjogúsági mozgalmak, mi volt a dívák hozzájárulása ezekhez a változásokhoz, és mindeközben hogyan formálódott a nők előadóművészetben betöltött szerepe.
 
 

 
 
A kiállítás egész koncepciója alátámasztja az elvem, mely szerint az öltözködés komoly szerepet játszik az emberi létezés és működés fejlesztésében.
Csak egy dolgot hiányoltam a tárlatról: az öltözékekbe életet lehelő személyeket.
 
_____
Képek: saját és Magyar Zene Háza/ Palkó György
https://zenehaza.hu/esemeny/divak-es-ikonok
 
További képek a tárlatról:
 

 
Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló események