Bezárás

Keresés

Bezárás

Új kezdeményezés a magyar, fenntartható divat életében - RaD Hungary

A tavaly őszi BCR esemény sikere után új lendülettel tért idén vissza a szervező duó, Dobozy Rózsa és Mengyán Eszter, hogy bejelentsék az összefogás változásait. Harmadikként csatlakozott ugyanis hozzájuk Korn Anita, a Ruhastory sorozat gazdája. Az eredmény: RaD Hungary - a menő fenntartható divat.
 
“Viseljünk úgy ruhákat, hogy azok az elkészültüktől az életciklusuk végéig a lehető legtöbb örömöt és a legkevesebb kárt okozzák!” - áll a kezdeményezés hitvallásában.
 

"Nem magánügy, hogy mit viselünk"

Bár ruháinkat leginkább otthon, a négy fal között húzzuk fel és le, az, hogy mit veszünk fel, közös ügyünk, annak környezeti, erkölcsi, gazdasági vonzatai miatt. Számít, hogy hazai alkotók ötletéből, munkájával, jól megfizetett munkaerővel létrehozott, tartós, minőségi darabokat, esetleg szintén jó minőségű, pre-loved ruhákat választunk-e, vagy a fast, sőt ultra fast fashion márkák kínálatából öltözködünk. Korn Anita (Ruhastory), Mengyán Eszter (Holyduck blog; Helló, slow fashion!) és Dobozy Rózsa (Lakásbutik) projektje az előbbiek melletti voksok számát szeretné növelni.
 
 
Az évek óta a fenntartható(bb) divat ügyéért dolgozó szervezők küldetése, hogy a tudatos választások pénztárcától és személyes stílustól függetlenül minél szélesebb kör számára legyenek elérhetők, és, hogy az alkotók és közönségük érdemben kapcsolódhassanak egymással.
 

Céljuk, hogy olyan hazai alternatívákat kínáljanak a divat terén, melyek etikusabb, fenntarthatóbb, tudatosabb választást jelentenek, ezzel támogatva a hazai alkotókat, valamint minél jobban kímélve a bolygónkat. 
 

Mire számíthatunk? 

 
Idén tavasszal podcastet indítanak a témában, ősszel pedig jön a RaD Fashion expo fenntartható(bb) magyar márkákkal és divattal kapcsolatos szolgáltatókkal, a választást segítő stylistokkal, workshopokkal, konferenciával, és ezeken felül is még rengeteg egyéb ötletet érlelnek aktivitássá, közös erővel. 
 
 
Az őszi Expo olyan komplex esemény lesz, amelyen a kiállítók úgy mutatkozhatnak be, mint eddig soha. Terük lesz arra, hogy filozófiájukba, missziójukba avassák be az érdeklődőket, bepillantást engedjenek alkotói folyamataikba, workshopokat tartsanak. A látogatók stylistok segítségével válogathatnak a kínálatban, hogy jól kihasználható, a gardróbjukba és az életvitelükbe jól illő darabokkal távozzanak.
 
Az eseményen zajló konferencián fenntarthatósági szakemberek, a tudatosság terén előremutató márkák képviselői, valamint divatipari szereplők beszélgetéseit, előadásait lehet majd meghallgatni.
 
A workshopok is fontos részét jelentik az eseménynek: a szervezők hiszik, hogy a kétkezi alkotás által közelebb kerülhetünk az elkészült tárgyak, darabok valósi értékéhez, így jobban megbecsüljük azokat, s átérezzük, mit is jelent egy-egy megvásárolt ruhadarab, kiegészítő és az abba beletett emberi és egyéb energia, erőforrás.
 
 
A ruhaipar az egyik legszennyezőbb, rendkívül víz- és energiaigényes iparág, amelynek - nagy részben rossz körülmények között, alacsony bérért foglalkoztatott emberek által előállított - termékeit 10-40%-ban el sem adják, így elégetik, vagy távoli országokban, hulladékként elhelyezik azokat. A túltermelés és a túlfogyasztás ellen egyéni szinten elsősorban a már meglévő darabjaink kihasználásával, továbbá az átgondoltabb választásokkal, a megfontolt vásárlásokkal tudunk kiállni (amennyiben a vásárlás valóban szükséges). épp ezért, a RaD fizikai felületén, az őszi RaD Fashion-ön a pre-loved darabokat kínáló vállalkozások, valamint az újrahasznosító alkotók és a tudatossági szempontokat is figyelembe véve működő márkák kapnak majd helyet.
 
 
“Semmiképpen nem célunk a shaming, nem küldünk máglyára senkit, aki fast fashion üzletben vásárol. Tisztában vagyunk vele, hogy vannak olyan, korlátozó tényezők, amelyek hatnak a választásainkra. Mi alternatívát, tudást, egy szemléletmódot szeretnénk átadni, és fizikai lehetőséget is a tudatosabb vásárlásra, ha valakinek épp szüksége van egy-egy új darabra a gardróbjában.” - hangsúlyozza Dobozy Rózsa, a RaD ötletgazdája. 

A szervezőkről
Dobozy Rózsa, kommunikációs szakember, 12 éve a Lakásbutik pre-loved fashion pop-up egyik szervezője. Küldetése, hogy a tudatos választásokat minél szélesebb rétegek számára elérhetővé tegye.
Mengyán Eszter, a Holyduck blogere, a Helló, slow fashion! könyv írója, a tudatos öltözködés úttörője.
Korn Anita, a hazai, fenntartható(bb) divat egyik legmeghatározóbb alakja, a Ruhastory sorozat alkotója.
_____ 
A képek az összefogás tájékoztató eseményén készültek 2024. március 21-én.
Készítette: Szabó ÁdámHírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló események