Bezárás

Keresés

Bezárás

Ragyogj! Divat és csillogás - Kiállítás a Kiscelli Múzeumban

A ruha a kommunikáció egyik eszköze, viselőjének kitűnni vágyása a divat egyik mozgatórugója. Ami csillog, az pedig biztosan magára vonzza a tekinteteket. Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszálya, Medveczky Ilona fellépőruhája vagy a USE designer darabjai mind csillognak és mind mást szimbolizálnak a Kiscelli Múzeum Ragygj! - Divat és Csillogás című kiállításán. 
 
Hogyan függött össze a flitterek, gyöngyök mgejelenése az estélyiken a gázlámpa vagy az elektromosság megjelenésével? Milyen ruhák mutattak jól gyertyafényes bálokon, és melyek a diszkógömb mellett? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a kiállításban.
 
A múzeum lenyűgöző Templomterében a kiállítás körüljárja, hogyan fejlődött a csillogás divatja a 18. századtól napjainkig, egyúttal bemutatja azt is, hogy az ember öltözködését mennyiben befolyásolja a reprezentáció, a státusz, és mennyiben az egyéni döntés. A luxus jelentése élvhajhászat, a szóból egy etimológiai tévedésből keletkezett a magyar „fényűzés” kifejezés, amely a vágyott, ám elérhetetlen, értékes, csillogó dolgokra utal.

A kiállítás gerincét a Kiscelli Múzeum textilgyűjteménye adja, ami a klasszikus darabok mellett büszkélkedhet sok kivételes kortárs darabbal is. A kiállításon az egyes témákhoz ezekből is válogatott a kurátor, így látható lesz Abodi, Artista, Camou, Je suis belle, Konsánszky Dóra, Tóth Bori vagy USE Unused ruha is.
 
Akit a divat, a társadalom változása, vagy a fényűzés érdekel, március közepéig tekintheti meg a Ragyogj! - Divat és csillogás című kiállítást a Kiscelli Múzeumban.

A kiállítás megtekinthető: 2019. október 11. - 2020. március 15.
Kurátor: dr. Szatmári Judit Anna
 
kiscellimuzeum.hu/ragyogj


 Hasonló események