Bezárás

Keresés

Bezárás

RÉGI TECHNIKÁK - MODERN MŰHELY

A Hagyományok Háza műhelyében hímzők, szövők, szűrrátét- és nemezkészítők, gyöngyfűzők, kosárfonók, bőrművesek, csipkekészítők, csuhé- és gyékényfonók tartanak foglalkozást, valamint mutatják be modern öltözékkollekciójukat egy divatbemutatón. A workshop keretében kiderül, milyen lehetőségek rejlenek a régi technikákban.
 
2017.október 10-12., 14:00-18:00
„A mi Műhelyünk”- kézműves foglalkozások és mesterségbemutatók

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye újra szélesre tárja a kapuit a kézművesség iránt érdeklődők előtt. Megmutatkozik, mint alkotóközösség, a látogatóink betekintést nyerhetnek kis alkotócsoportunk mindennapi életébe, és megtudhatják azt is, hogyan működhet együtt egy bőrműves és egy szövő, vagy egy nemezkészítő. 
Alkotóink egy-egy mesterség nagy tudású művelői, hímzők, szövők, szűrrátét- és nemezkészítők, gyöngyfűzők, kosárfonók, bőrművesek, csipkekészítők, csuhé és gyékényfonók, bútorfestők szeretettel várnak mindenkit korosztálytól függetlenül, aki érdeklődik a népművészeti technikák iránt.
Az érdeklődők bemutatókat láthatnak és ki is próbálhatnak egy-egy technikát. Mindenki megcsodálhatja a Nyitott Műhelyben felállított sárközi szövőszékeket, láthatják azokat használat közben, sőt asztali kereteinken mindenki maga próbálkozhat.  Szeretettel várjuk azokat a szakembereket, designereket is, akik tapasztalatot cserélnének, vagy gyakorlati útmutatást keresnek, esetleg együttműködnének népi iparművészeinkkel, egy-egy szakma mestereinkkel.

2017. október 13., 18:00-19:00
“Feteke-fekete” folk design

Divatbemutató és beszélgetés
A Nyitott Műhely alkotói közösségében belső kezdeményezésre elindult egy projekt, amely azt tűzte ki célul, hogy a népi iparművészek, hagyományos népi technikákkal dolgozó alkotók hozzanak létre egy olyan közös öltözékkollekciót, ami illeszkedik a mai modern életvitelhez. 
A munkafolyamat egy teljesen új kezdeményezés, abból a szempontból is, hogy nem a megszokott tervezői módszereket követi, hanem megpróbál új megoldásokat keresni, arra, hogyan ötvözhetők karakteresen, technikai és esztétikai szempontokat erősen figyelembe véve a népi díszítő technikák, és motívumok a modern szabásformákkal. A csoportmunka során az is kiderült, hogy különböző öltözék és kiegészítő darabokban hogyan tudnak együttműködni a különböző szakágak képviselői.
Az elkészült daraboknál a közös koncepció a fekete ruha alapvető eleganciáját, és annak díszítő technikákkal, elemekkel történő variálhatóságát emelték ki az alkotók.
A divatbemutatót egy beszélgetés követi, amely lehetőséget nyújt betekinteni az alkotói folyamatba.

2017. október 14., 10:00-15:00
Előadás és sallangkészítő workshop Éber Tamás bőrműves oktatóval a Nyitott Műhelyben

Éber Tamás a Békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola bőrműves oktatója. Az alkotó az egyedülálló bőrkultúránk hagyományait napjaink használati tárgyaiba ülteti át. Tőle tanulhatunk mesterfogásokat egy előadással összekötött gyakorlati, szakmai napon. Az alkalmon a résztvevők elsajátíthatnak sallangozó alaptechnikákat, és ékszert készíthetnek.
Az előadás és a workshop díja 7.500 Ft/fő, amely magában foglalja az alapanyagköltséget, az előadás és a workshop díját, valamint a kiállítási belépőt.
Résztvevők száma: max. 35 fő
Regisztráció: farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu
A programok ingyenesen látogathatók. 
 
HELYSZÍN
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Nyitott Műhely
CÍM
1011 Budapest, Fő utca 6.
NYITVA
október 10–14., 14:00-18:00
 Hasonló események