Bezárás

Keresés

Bezárás

TÜKÖR/REFLEX - Az év kultúrbulija a Millennium Házában

Fergeteges - a régi Olof Palme bulik hangulatát idéző – partival búcsúzik a "Mélység/élesség – Remekművek a magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből" című kiállítás május 25-én.

A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének legfontosabb alkotásaiból nyílt kiállítás a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében. A Mélység/élesség című tárlaton a legismertebb magyar vagy magyar származású fotográfusok – többek között André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, Robert Capa – művei mellett 19. századi fotográfusok, világhírű külföldi fotóművészek és kortárs alkotók munkáival is találkozhat a nagyközönség.
 
André Kertész: Víz alatt úszó - Esztergom - a Mala uszodában -1917. augusztus 31.

A több mint 150 művet felvonultató tárlat nem csupán fotográfiákat mutat be, hanem felhívja a figyelmet a fotó mint médium eszközigényére is, így a tárlaton fototechnikai eszközök, különleges fényképezőgépek érzékeltetik a művészeti ág alkotáshoz szükséges készülékek sokszínűségét.

A Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum mintegy hétszázezer művet számláló gyűjteményének kiemelkedő alkotásait vonultatta fel, tematikus egységekbe rendezve. A tárlat képanyagának kiválasztásakor több szempont is előtérbe került. Egyrészről a múzeum gyűjteményeinek legfontosabb képei kerültek olyan összetett szempontoknak megfelelően kiválasztásra, melyek egyben magukban hordozzák a magyar fotótörténet megismerésének lehetőségét, valamint hét tematikus csoport mentén mutatják be a fotográfia műfajainak alkotói attitűdváltozásait a 19. századtól napjainkig.
 
A Mozdulat, A város arcai, az Arcok, a Táj, a Trompe-l’œil, Az erőszak arcai, valamint a Sorsok című fejezetek a művészetek területén már kialakult műfajok mentén szervezik a fotográfiákat, ugyanakkor felmutatnak csak a fotóra jellemző alkotói szemléletmódokat is, mint például a szociofotó, a dokumentarizmus, illetve a fotográfiára, mint médiumra való reflektálás.
 

A fotómúzeum gyűjteményének egyik legfontosabb része a Magyarországról elszármazott fotográfusok, így például André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, illetve Robert Capa legfontosabb munkái. Ezen túlmenően azonban a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteménye elsősorban a Magyarországon egykor, illetve jelenleg is alkotó fotográfusok műtárgyait őrzi, életművüket feldolgozza, valamint bemutatja. A gyűjtemény nem csupán a 19. századi fotográfusoktól, mint például Rosti Pál, Orbán Balázs, Divald Károly vagy Veress Ferenc, hanem a kortárs alkotóktól is teljességre törekvő módon gyűjt, így például Féner Tamás, Kerekes Gábor, Lőrinczy György életművének legfontosabb képanyaga is a kollekció része.
 
 
A fotómúzeum művészileg legmarkánsabb gyűjteménye ugyanakkor a két világháború közti magyar fotográfusokhoz köthető: Balogh Rudolf, Pécsi József, Escher Károly, Rónai Dénes műtárgyai a magyar vizuális kultúra megkerülhetetlen darabjai. A kiállítás elsősorban a legkiválóbb magyar mesterek műveiből válogat, de néhány világhírű külföldi fotóművész, mint például Richard Avedon vagy Edward Steichen munkáival is találkozhatnak a látogatók.
 
Richard Avedon: Dovima elefántokkal Cirque d'Hiver

A kiállítás legkorábbi papíralapú fényképei az Orbán Balázs által jegyzett Balán rézbánya Erdélyben című felvétele (1852 körül), valamint Rosti Pál 1857–1858 között közép-amerikai utazásai során készült fényképei. A tárlaton erőteljes hangsúllyal szerepelnek a legfontosabb és legismertebb magyar kortárs fotográfusok, így például a kiállítás legújabb, tavaly készült műve Korniss Pétertől származik.

A Magyar Fotográfiai Alapítvány – melynek alapítói jogait 2023-ban a Szépművészeti Múzeum vette át – 1991 óta fenntartója annak a Magyar Fotográfiai Múzeumnak, mely gyűjteményének alapjait a Magyar Fotóművészek Szövetségétől kapta adományozás útján. Az így 1957 óta tartó fotótörténeti anyaggyűjtés eredménye az a páratlanul gazdag fotóművészeti képanyag, mely hazánkban a legteljesebb képet adja a fotográfia történetéről és a kortárs folyamatokról. A múzeumban őrzött több mint 700 ezer darabot számláló gyűjtemény átfogó képet ad a magyar fotótörténet különböző korszakairól éppúgy, mint ahogy betekintést enged a nemzetközi fotóművészeti eredményekbe.
 
Capa: A Moszkvai Nagyszínház balettiskolája
 

Az év kultúrbulija a Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Térben
Dátum: 2024. május 25. 19:30 - 01:00
TÜKÖR/REFLEX - THE NIGHT OF REFLECTIONS

 
Egyetlen és utolsó estére életre kelnek a kiállítás képei, mely univerzumba most te is beléphetsz. Lépj ki a keretek közül, csatlakozz és nézd meg a kiállítást úgy, ahogyan még biztosan nem láttad! Figyeld meg Moholy-Nagy, André Kertész, Brassai reflexióit, nézz bele a torz tükörbe, de láss tisztán! Figyelj a mozdulatra. Nézd vagy legyél te magad a mozdulat, táncolj a kiállítás képeire vagy vegyél részt egy a képek inspirálta mozdulatművészeti perfomance-on.
 
Pillants be a divatfotózás rejtelmeibe, vegyél részt divatfotózási workshopon, legyél te a modell a címlapon! Buli és művészet rázva, nem keverve!
 
Dresscode: monokróm
 
Az est rezidens lemezlovasai: DJ INFRAGANDHI és DJ PETRÁNYI.


PROGRAM:


19:30-20:30 Welcome drink
Egy pohár pezsgő a pezsgő élményekért!

19:30-21:30 Fejdísz és csokornyakkendő készítő workshop
Egyedi kiegészítők készítése partyra hangolva.

19:30-20:30 PETRÁNYI: DJ SET 
PETRÁNYI ZSOLT művészettörténész, kurátor, rezidens DJ
Petrányi Zsolt művészettörténész, kurátor, rezidens DJ. A bakelit lemezek gyűjtését és azoknak válogatott bemutatását hasonlóan fogja fel, mint a kortárs művészet prezentálását. Ahogy a művészetben, úgy a zenében is azt keresi, mi hogyan kapcsolható össze egymással, hogyan lehet a következetesség és a meglepetés érzését egyaránt felébreszteni. Leginkább a house, tech-house - vagy ahogy ő hívja - az intelligens house területét kedveli. DJ set-jét mindazoknak ajánlja, akik szeretik az igényes tánczenét, és az elektronikus zene kreatív újításait.

19:30-20:00 Tárlatvezetés a mélység/élesség kiállításban
Lendületes, informatív, izgalmas vezetések a mélység/élesség kiállításban.

20:00-20:30 Mozdulatművészeti performance a kiállításra reflektálva
PÁLOSI ISTVÁN Magyar Mozdulatművészeti Társulat igazgatója, mozdulatművész, koreográfus, pedagógus, szervező.
Pálosi István és a Magyar Mozdulatkórus mozdulatművészeti performansza a Millennium Háza rózsakertjéből indul, invitálva a közönséget a különleges fotókiállítás terébe, ahol a tematikus termeken végighaladva a táncosok a mozdulatok absztrakt kifejezőeszközét használva reagálnak a képek témáira, hangulatára, üzenetükre, ezzel is megelevenítve az álló képek történetét. Május 25-e a Mozdulatművészet napja, előadásunkkal tisztelgünk a már nem köztünk levő Mestereink előtt és ünnepeljük a Mozdulatművészet napját.

20:30-21:00 INFRAGANDHI: DJ SET
NAGY GYÖRGY, INFRAGANDHI: Edith, Deck Attack, radicafé98, ex-Est FM 
Egy órányi tematikus, a kiállítás anyagára reflektáló, filmzenei ihletettségű - vagy ha úgy tetszik, fotó-hangulatú - elektronika és deep house szett

21:00-21:45 Almási Csaba divatfotózási workshopja
Megszépít a fény 
ALMÁSI JONATHAN CSABA divat- és portréfotós, egyetemi oktató szubjektív előadása fotográfiáról, divatfotózásról és fényről.
A portréfestészet nagy korszaka után a fotózás, és párhuzamosan divatmagazinok korszaka is elkezdődött. A fotográfia fejlődésével kialakult a szépipar és sztárkultusz, a filmek és magazinok számos kiváló fotográfust adtak ennek az iparágnak. Ez a trend mai napig töretlen. Az előadás bemutatja az arc, mint a legkifejezőbb ,,reklámfelület,, szerepét kezdetektől napjainkig. 
Milyen ezköztárral dolgozik egy portré- és divatfotós, hogyan születnek a címlapok? Milyen szerepeket tölt be a fény a fotográfiában? Izgalmas fénykísérletek résztvevőivé válhatunk a rögtönzött műteremben, akár egy alkímiai műhelyben!
Programvezető: Almási Csaba fotográfus, egyetemi tanár, divatfotós, az első magyar divatfotós generáció meghatározó alakja. 

21:30-22:00 Tárlatvezetés a mélység/élesség kiállításban
Lendületes, informatív, izgalmas vezetések a mélység/élesség kiállításban.

22:00-01:00 INFRAGANDHI: DJ SET
Könnyed, kifejezetten táncra ösztönző eklektika.
A tárlatvezetések, a táncelőadás, valamint a divatfotózási workshop helyszíni regisztrációhoz kötöttek, műtárgyvédelmi okokból és a helyszín befogadóképességének függvényében.
A programváltozás joga fenntartva!
 
Esemény linkje: 
https://www.facebook.com/events/1105440087379695

A helyszínről:

A 2022-ben megnyílt, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult Millennium Házában működő NEO Kortárs Művészeti Tér küldetése, hogy - hasonlóan a londoni Kensington Gardens parkban lévő Serpentine Galleryhez - a legismertebb képzőművészeket bemutató kiállítótere legyen Budapestnek, elhelyezkedésében, megjelenésében és funkciójában is. A Városliget Zrt. szervezeti keretei között és a Szépművészeti Múzeum szakmai mentorálásával működő NEO a Szépművészeti Múzeummal, a Műcsarnokkal és a rövidesen felépülő Új Nemzeti Galériával együtt az egyedülálló és sokszínű, parkba ágyazott képzőművészeti intézményegyüttes fontos, egyedi küldetésű eleme. 
 
____
Képek a kiállításról: Szabó Bence
Nyitókép: Capa: Marilyn Monroe during the filming of The Misfits
 Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló események