Bezárás

Keresés

Bezárás

A párizsi olimpia és a high fashion - Avagy az LVMH csoport mindenhol ott van

Vanyovszki Mária

Száz évvel azután, hogy Párizs utoljára adott otthont az olimpiai és paralimpiai játékoknak, a divatváros ismét vendégül látja a nemzetek sportolóit. Az alkalom a divat és a celebvilág előkelőségeit is megmozgatta, de mi most nem a vörös-szőnyeges nyitónap outftjeit, hanem az önkéntesek ruháit mutatjuk be.

Ők azok a lelkes, szinte láthatatlan munkát végző fiatalok, akik az érmeket hordozzák a versenyeken, hogy aztán a győztes sportolók nyakába kerülhessenek.

Párizsról lévén szó, az LVMH csoport nem maradhatott ki a buliból. Az felkonfban hivatkozott celebpartyt is Bernard Arnault szervezte, az önkéntesek öltöztetését is az LVMH csoportnak sikerült megcsípnie.

A divatház kontinuitását hangsúlyozva olyan ruhákat terveztek, amelyek az 1920-as évek sziluettjei előtt tisztelegnek. Ez az időszak azért is emlékezetes, mivel a sportruházat tulajdonképpen születése is a huszas évekre datálható, ahogy feminizmus megerősödése és az uniszex stílusok első megjelenése is ehhez az időszakhoz köthető

Az érmekhez tervezett tálcák kialakítása szintén az ikonikus bőröndjeivel világhírűvé vált divatház munkája, ahogy az érem és fáklyatartó is Louis Vuitton.
 
A Louis Vuitton ládája az olimpiai fáklyához

A Louis Vuitton ládakészítő örökségét idéző, egyedi éremtálcákat a Louis Vuitton szakértő kézművesei készítették a Maine-et-Loire régióban található Beaulieu-sur-Layon műhelyben, amely bőráruk készítésére specializálódott.

A tálcák külsejét a ház történelmi - 1888-ban készült - Damier vászna borítja, belsejüket pedig matt fekete bőrrel bélelték, utalva a Louis Vuitton fáklyás és medálos ládák belső terére.
 
A Monogram vászonból készült Vuitton ládában 468 érmet helyeztek el speciális fiókokban
 

Az éremtálcák kettőtől hat érem befogadására alkalmasak.
 

Az arany-, ezüst- és bronzérmeket a Chaumet Ékszerház tervezte, a csapat megnyitó ünnepségekre tervezett ruhája a Berluti ház munkája, (erről itt is írtunk).

Az eseménynek 515 éremhordozója lesz, ők a nemzeti sportági szövetségekben Franciaország-szerte tagsággal rendelkező fiatalok. A lányok és fiúk ugyanazt viselik. Az uniszex öltözékek pólóból, bő nadrágból és hagyományos gavroche sapkából állnak.
 
Az önkéntesek egy Fenty Beauty termékkészletet is kapnak, valamint tippeket, ha sminkelni szeretnének az alkalomra.


Öltözékek az LVMH csoport fenntartható és befogadó luxusának elvében 


A sajtóközlemény szerint 100%-ban ökológiai tervezésű anyagokkal dolgoztak, amelyeket az LVMH Circularity zártkörű textil újrahasznosító ökoszisztémából szereztek be.
 
Pietro Beccari, Bernard Arnault és Tony Estanguet, a Párizs 2024 elnöke 

A pólók és a gavroche sapkák újrahasznosított jersey anyagból készültek, a luxus csoport különböző házaitól származó, a francia Weturn startup által feldolgozott hulladék textíliák felhasználásával.

A cég új értékesítési lehetőségeket teremt az eladatlan textilipari készleteknek, a szöveteket először fonallá, majd új szövetekké alakítva át. Az így létrehozott nehéz trikószövetet ezután a franciaországi Vosges régióban, a globális organikus textilszabvány (GOTS) szerint tanúsított műhelyben dolgozzák fel. A nadrág poligyapjú keverékszövetből készült, újrahasznosított poliészter felhasználásával.

A pólókat szintén a franciaországi Vosges régiójában készíti a Duval családi vállalkozás, az LVMH régi partnere.
 
A nadrágokat a La Fabrique NOMADE készítette, egy non-profit szervezet, amelynek a csoport 2019 óta partnere, és amely támogatja a menekült kézművesek szakmai integrációját Franciaországban, segítve őket abban, hogy a szülőföldjükön gyakorolt kézműves szakmájuk készségeit kamatoztassák, és alkalmazkodjanak a francia piac igényeihez.
 
A gavroche sapkák Olaszországban készültek.


A ruhák utóélete


Az önkéntes éremhordozók nem kölcsönbe, hanem örökbe kapják az öltözékeket, amit nemcsak emlékként, hanem kényelmes viseletedként vihetnek tovább.
____
Forrás: lvmh.com


 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek