Bezárás

Keresés

Bezárás

A többszörösen díjazott Vetlényi Alma fenntartható ruhái már NFT-ként is elérhetőek

Vetlényi Alma legújabb kollekciójának kiemelt darabjai egy magyar fejlesztésű, kiterjesztett valóság mobilapplikációnak - ARe – köszönhetően már NFT-ként is elérhetőek.
 
Vetlényi Alma, a hazai fenntartható divat többszörösen díjazott élvonalbeli tervezője karrierje kezdete óta innovatív brandként van jelen a magyarországi és nemzetközi kreatív szcénában, 25 évesen felkerült a Forbes 30 legsikeresebb 30 év alatti vállalkozójának listájára is. Márkája fejlesztése során, mely ALMA néven vált közismertté, mindig is olyan alapanyagokat és technológiákat használt az egyes kollekciók létrehozásához, amelyek segítik a zero waste szemléletmód és a fenntarthatóság értékeinek képviseletében.
 
A fenntarthatóság azonban nem az egyetlen kiemelendő értéke a márkának. Az elmúlt évek során ALMA szorosan együttműködött a hazai fejlesztésű kiterjesztett valóság applikáció, az ARe csapatával is. Az ARe fejlesztői már akkor elhozták a kiterjesztett valóság technológiáját Budapestre, amikor az AR, VR és NFT rövidítések még nem a legtrendibb szavakként röpködtek. Az ARe hetedik éve partnere a Design Hét Budapestnek, dolgozott a HFDA-val, de eljutott a TATE Modernig és a Cannes-i Reklámfesztiválig is kreatív együttműködései során.
 
A két hazai márka a pandémia alatt talált egymásra, amikor a a járvány és a szigorítások miatt jelentősen csorbultak a designerek lehetőségei, felértékelődött azonban a webshopok és a kiterjesztett valóság, illetve az NFT jelentősége. A partneri kapcsolat első lépéseként az ARe mobilapplikációjában életre keltek az Alma által tervezett darabok pontos, virtuális másai.
 
 
 
A tavaly bemutatott, 2022 tavasz-nyári, “Bespoke” termékvonalán elérhető kollekció azonban még ehhez képest is újdonság volt, hiszen a kollekció egy részét fizikai mintadarabok nélkül, kizárólag a kiterjesztett térben történő megtekintést és előrendelést követően gyártották méretre egy-két hét alatt. Idén márciusban pedig, következő lépésként a divattervező belépett a Metaverzumba, és a kizárólag az ARe applikációban elérhető ALMA “Bespoke” kollekciós szettek NFT-ként is elérhetőek.
 
 
Az NFT iránt érdeklődő jelenleg a kollekció darabjait 2D-s virtuális képekként birtokolhatja. Megéri megszerezni, hiszen a következő lépésben elérhetővé válnak majd a ruhák 3D verziói is, szintén NFT-ként. Végül, egy újabb lépcsőfokként, a kikiáltott összegekért cserébe a szetteket le is fogja gyártani a tervező.
 
 
A lépcsőzetes fejlesztés lehetővé teszi, hogy azok, akik most ismerkednek az NFT-k világával, kis lépésekben tudják azt felfedezni.
 
 
Bónusz, hogy bár a blokkláncokat gyakran éri negatív kritika a magas ökológiai lábnyomuk miatt, a két csapat erre is gondolt. Ezért Alma NFT kollekcióját a Polygonra, a ma ismert legkisebb CO2 kibocsátási adatokkal rendelkező, az Adidas és a Prada által is kedvelt és használt platformra költöztette.
 
 

Az NFT kollekció megtekinthető az ARe oldalain keresztül.
Töltsd le az ARe mobil applikáció és nézd meg a ruhákat: https://areapp.net/download/
Ha szeretnéd NFT-ként is birtokolni, azt itt teheted meg:
https://opensea.io/collection/are-alma
Címkék: AlmaNFTHasonló hírek