Bezárás

Keresés

Bezárás

„Ha látnád, mit csinálok, mit szólnál ehhez?” - Kafia leckéi

Vanyovszki Mária

Kafiat egy divatprezentáción ismertem meg, ahol egy talapzaton állt; szépséges bőre mint egy festővászon fehér ecsetvonásokkal ékesítve, haja összefogva. November volt. Az alig fűtött teremben kabátban is fázva kérdezgettük a modelleket, hogy bírják a hideget. Kafia szépsége és tartása akkor ragadott magával. Az egyetlen volt, aki vagy valóban nem fázott, vagy csak nem akart panaszkodni.

Zurbó Dorottya filmjében ez a kép az egyik legszebb lírai jelenetként tűnik fel, mely alatt a címben kiemelt vallomás is elhangzik.
 
 
A Könnyű leckék a menekült lány beilleszkedésén úgy vezeti végig a nézőt, hogy miközben látjuk küzdelmét a két világ morális kérdéseinek nagy különbségeivel, hogy az anyja tanításait hogyan is lehetne fenntartani az új, magyar normák szerint elfogadott viselkedési formák között, rálátunk a saját világunk abszurditásaira is.

Miközben könnyeztek, nevetni is fogtok majd a filmen sokat.

A magyar érettségire példátlan alázattal készülő lány történetével Zurbó Dorottya akaratlanul karikatúrát állít az évtizedek óta begyökerezett normáinknak és rendszereinknek is.

Miközben Kafia gyermekből nővé válik, hátrahagyott családjának és kultúrájának szokásait egy teljesen új közeg mintáira cseréli, és egy év viszontagságos menekülés után két év alatt tanulja meg azt, amit sokunknak 18 év alatt alig sikerül.

A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogy a felnőtté válás normál körülmények között sem könnyű időszakát milyen tartással, alázattal, minden új iránti nyitottsággal és lelkesedéssel veszi a Szomáliából menekült lány.
 
 
A film finomsága, szépsége, intimitása köszönhető Kafia külső-belső ragyogásának és a teljes filmkészítő csapat emberközeli munkamódszerének.
 
 
A történetmesélést Kafia anyanyelvén fogalmazott vallomása fűzi egységbe. Azt hiszem, a szomáli az egyik legszebb nyelv a világon. Kafia vallomásában mindenképp olyan mint egy Bach szonáta: 

Megnyitja a lelked minden szeretetét, és könnybe lábadt szemekkel újra és újra akarod hallgatni.

 

A vallomás címzettje, az édesanya, aki annak idején egy jobb élet reményében segítette küzdelmes útjára gyermekét, még maga sem sejti, hogy ez a döntés és ez az út mekkora csodát és lélekfejlődést indított el a világban, nemcsak kettejük életében...

_________
 
A Locarno, Sarajevo és egyéb filmfesztiválos sikerek után a filmnek tegnap este, a Toldi moziban volt a hazai díszbemutatója.
Október 11-étől láthatjátok a magyar mozikban. 
 
Könnyű leckék / hivatalos trailer (12)
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek