Bezárás

Keresés

Bezárás

Hol terem a fashion art director? -Továbbtanulási lehetőségek a Kreá-ban

Vanyovszki Mária

Még júniusban jártunk a KREA Kortárs Művészeti Iskola végzős hallgatóinak nyilvános diplomavédésén, így elsők között ismerhettük meg az intézmény FASHION ART DIRECTOR képzését, a vizsgamunkákat és az eredményeket. A végzősök azt a különleges diplomafeladatot kapták, hogy dolgozzanak ki vizuális kommunikációs koncepciót egy általuk választott concept store-nak a 2018-as tavaszi-nyári szezonra. Mind a négy hallgató külföldi üzletet választott. Érezhető szenvedéllyel mélyültek el a témában, és egészen igényes anyagok jöttek létre. A diplomamunka része volt továbbá egy-egy fashion videó elkészítése. Nagy kedvencünk Zelenai Flóra aranyhal kívánságos rövidfilmje volt, de mind a négy videó jól tükrözte a fiatalok egyéni látásmódját, ahogyan a három év alatt összegyűjtött tudást a saját világukra formálva válnak kreatív szakemberekké. (Mind a négy videó elérhető az interjú végén.)

Az innovatív szak indítása apropóján Nemes Mara igazgatónőt kérdeztük a miértekről és az intézmény által így nyújtott lehetőségekről.

Ez az első év a Fashion Art Director képzésen, ha jól tudom. Hogyan alakult ki ez a szak. Milyen szakból, mikor és hogyan alakítottátok át a képzést?

Szerettünk volna lehetőséget adni a tanulni vágyóknak arra, hogy maguk döntsék el milyen szinten mélyülnének el a stylist szakmában. Nem akartuk követni az oktatási piacon elérhető, számtalan stylist képzés mintáját, egyértelművé kívántuk tenni, hogy egy adott végzettségi szint mit nyújt, mire teszi képessé a hallgatót. Így 2016-ban a KREA divat stylist képzését egymásra épülő rendszerré alakítottuk. A tanulók az egy éves Personal Stylist, és az azt követő, a médiában való elhelyezkedésre felkészítő Fashion Stylist szakon megalapozhatják tudásukat, hogy aztán a Fashion Art Director képzésben a lehető legmagasabb szintre emeljék szakértelmüket.
 

Milyen piaci tapasztalatok indokolták a szak indítását? Mi a cél?

Felismertük, hogy a magyar divatpiac fejlődésével párhuzamosan szükség van olyan art director-okra, akik amellett, hogy a stylist feladatokat professzionálisan megoldják, ismerik a kommunikáció és marketing eszközeit, segíteni tudják a divattervezőket a márkaépítésben. Olyan szakemberekre van igény, akik nemcsak, hogy átlátják az editorialok, reklámfilmek készítésének folyamatát, hanem a brand kutatáshoz, a kreatív koncepció kidolgozásához és kivitelezéshez is értenek. Fontos szempont volt, hogy a szak olyan színvonalat képviseljen, ami megfeleltethető a nemzetközi ügynökségek elvárásainak is.
 
 

Hogyan állt fel, ill. kikből áll e speciális igényű szak tanári kara?

Alapvetően a divat stylist képzés tanári csapatában gondolkodtunk, hiszen olyan neves stylistokkal dolgozunk a KREÁBAN, mint Kiss Szilárd, Sági Ildikó, Süle Katalin, Mitók-Szőke Sára, Füster Anett, Tóth Ali és Merkovits Bea. Azt szerettük volna, hogy olyan oktatók tanítsanak a Fashion Art Director szakon, akiknek a szakmai életében már kirajzolódtak az art directori feladatkörök, illetve a divatmarketinghez értenek. Ez így is lett.
A diploma évben témavezetőnek és oktatónak Pálmai Angie és Gróf Baki Pál art director-okat kértük fel. A marketing és kommunikációs modult, pedig Víg Zsuzsanna divatmarketing szakember, meghívott ügynökségi munkatársak, szerkesztők és piackutatók képviselték.
 
 
 
Mekkora kihívást jelentett ez nekik, ill. az évfolyam hallgatóinak?

Nagy léptékváltás a harmadik év. Amikor a hallgatók elkezdték a Fashion Art Director képzést és a tervezést, még maguk sem tudták, hogy a már meglévő ismeretek milyen módon feleltethetőek meg az új elvárásoknak és feladatoknak. Végül az új megközelítés ideális táptalaja lett a fejlődésnek. Magasabb szinten bontakozhatott ki a korábbi években elsajátított konceptuális gondolkodásmód és vizuális eszközrendszer. Zseniális diplomamunkák születtek. Természetesen a tanároknak is nagy kihívást jelentett, hogy a gyakorlatban megszerzett tudásukat az oktatás nyelvére fordítsák, képzési programmá alakítsák. A metodika, amit a KREA a szaktanárokkal, Pálmai Angievel és Gróf Baki Pállal, Víg Zsuzsával kidolgozott egyedülálló a stylist oktatásban, a végeredmény jövőbemutató lett.
 
 
 
Hogyan tudjátok segíteni a képzésben résztvevő hallgatókat? Gondolok konkrétan pl. a fashion videó elkészítésére. Technikai, anyagi kapcsolati segítség? Után követés? Az elkészült anyagok széles körben való népszerűsítése? 

A KREA tanulói abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy kéznél vannak a szakmai kapcsolatok, mind oktatói, mind hallgatói oldalról. A tanárok mentori hozzáállása, lendülete, tanácsai nagyban segítették a diplomaanyagok létrejöttét. A társterületek pedig együttműködtek, azaz a sminkes, fotográfus, divattervező hallgatók, exKREÁSOK közösen dolgoztak a projekteken. A KREA folyamatosan kommunikál a végzett Fashion Art Directorok kimagasló munkáiról, lehetőségeket kapunk a média megjelenésre. A végzős évfolyam diplomavédését nyilvánossá tettük, meghívtuk a szakma képviselőit, újságírókat és bloggereket. A diplomamunkákból kiállítást is rendeztünk. Azon dolgozunk, hogy az első KREÁS Fashion Art Director évfolyam lenyűgöző munkáját minél több ember megismerje.
 
 
Mik a tapasztalatok? A folyamatban lévő évfolyamok, ill. az új jelentkezők mennyire érdeklődnek a szak iránt?

Ez a változás új lendületet hozott a KREA stylist képzésében. Mind a három szintre nagy az érdeklődés, ami annak köszönhető, hogy világosan megfogalmaztuk az oktatási, piaci, szakmai célokat és elvárásokat. Az érdeklődők pontosan tudják mit választanak és, hogy milyen esélyekkel, hol érvényesülhetnek miután egy stylist szakon végeztek a KREÁ-ban. Egymásra épülő ez a siker, hiszen töretlen a továbbtanulási igény.  
 
A Salon képeit a diplomavédésen Ary László készítette. 
 
 
A hallgatók fashion videó munkái:
 

KREA Diploma 2017 // Zelenai Flóra // Kívánsággyár from KREA Kortárs Művészeti Iskola on Vimeo.

 

KREA Diploma 2017 // Wigand Bettina // Treason of Dreams from KREA Kortárs Művészeti Iskola on Vimeo.

 

KREA Diploma 2017 // Huszlicska Wanda // Fragments from KREA Kortárs Művészeti Iskola on Vimeo.

 

KREA Diploma 2017 // Varga Márta // Passaggio from KREA Kortárs Művészeti Iskola on Vimeo.




Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek