Bezárás

Keresés

Bezárás

Körkép Milánóból, a 2024 őszi/téli férfi kollekciókról – 2. rész

Vanyovszki Mária

Szeretem, ahogy a divat felerősíti az egyéniség kifejezésének külsőségekben megnyilvánuló lehetőségét. Teljesen rendben valónak tartom, amikor egy férfi stílusában folyamatos megújul, és azt is, aki egy húsz darabos kapszulagardróbból öltözködik egész életében. A szeretettel elfogadás a lényeg, akkor is, ha szürke egérnek öltözöm, és akkor is, amikor mutatós pávának.
 

A nagy divatházak kollekcióit sem azért figyeljük, mert divatmajmok vagyunk, hanem a vizualitás oltárán áldozva, általuk is inspirálva törekszünk a külsőnkkel szebbé tenni a világot.

Akár férfiak vagyunk, akár nők…

A héten zajlott Milan Fashion Week Men’s A/W 2024 kollekcióit is ezzel a hozzállással ajánlom nézegetésre.


GUCCI

Érzékiség - Gucci - Elegancia

 
 
Sabato De Sarno debütáló férfiruha kollekciója volt a milánói divathét első nagy show-ja. A hatalmas várakozással kifutóra küldött öltözéksor az eleganciát könnyed érzékiséggel társító stílust vitte tovább, amit a kreatív igazgató szeptemberben bemutatott első női kollekciójánál már tapasztalhattunk.
 
 
A férfi kínálat összeállításánál is jól érvényesül az olasz utcák stílusbeli sokszínűsége. Lágy szabásvonalak, padlóig érő kabátok, bomberdzsekik, egyedi húzásokkal szabott öltönyök, színes bőrkabátok találkoztak a hosszított selyemnyakkendőkkel, kristálydíszítéssel és stílusos táskákkal, az életöröm férfi oldalát jelenítve meg ezúttal.
 
 Fotók: Camera Nazionale Moda Italiana/Launchmetrics.com/spotlight
 

DSQUARED2

"BORN IN CANADA, MADE IN ITALY"

 
A DSQUARED2 alkotói a Kanadában született, Dean and Dan Caten. A London és Milánó között élő ikerpár  hófehér háttér előtt, élő emberek mozgatta és robot kamerák kereszttüzében izgalmas átalakító show-val mutatta be őszi/téli kollekcióját.
 
 
 
Az ikerség nem újdonság a milánói kifutókon. Pár éve Alessandro Michele, a Gucci kreatív igazgatója küldött ikerpárokat a kifutóra.
 
A kanadai tervező duó által újraértelmezett lehetőségben ezúttal az öltözködés és egyben a ruhák metamorfózisára hívják fel a figyelmet.
 

A női és férfi szettekben újrahasznosított, átdolgozott darabok találkoznak frissen szabott, party öltözékekkel, miközben a stylingban zseniálisan játszanak az anyagok halmozásával és a rétegezéssel.
 

Az utcai trendben, mocskosan a kifutóra lépő modell bekanyarodik egy hófehér fülkébe, majd pár villanás, zizgés és kattogás után máris kilép ragyogva, kisminkelve, frissen szabva és vasalva.
A nappali szettből átlényegül esti csillogós öltözékbe.
 
 
A kollekció törekvése, hogy elmossa a határokat a nyers és a kifinomult darabok, a nappali és az esti, szexi megjelenés között, miközben fel is erősíti a kettő különbözőségét.
 
 
Nem titkolt szándékkal az identitás szabadsága és a szexualitás felvállalása sugárzik minden egyes öltözékről. A záróképben a tervezőpáros kettős karaktere is ráerősít erre a mondanivalóra.
 
 
Fotók: Camera Nazionale Moda Italiana/Launchmetrics.com/spotlight
 

MSGM

Metró - Milánó - Massimo

 
Massimo Giorgetti bemutatóján az egyik modell egy váratlan kiegészítővel a kezében jelent meg: a metró egyik jellegzetes, ívelt korlátjának egy darabjával. 
 
Nem véletlenül szervezték a show-t a Porta Venezia metróállomás földalatti peronjára.
 
 
A vörös design elem jellegzetes íve a kollekció fő motívumává vált, (a nyitó öltözéken is ezt láthatjuk), miközben azt a vonalat is ábrázolja, amelyet az M1-es útvonal szel át a városon.
 
 
A tervező a metró szimbólumán keresztül vizsgálja a modern élet tempóját.Ezt az iramot jelenítették meg a kifutón vonuló modellek is hol mobillal, hol úszószemüveggel lemerülve a föld alatti közlekedés mindennapi misztikus világába.
 
A színes eklektikával összeállított ruhatárban dominál a vörös, és a sötét, amit hol egy babakék, hol egy halvány pink, hol pedig egy neon tör meg.
 
Fotók: Camera Nazionale Moda Italiana/Launchmetrics.com/spotlight
 

DOLCE & GABBANA

Klasszikus - Fekete - Gabbana

 
Szép volt a Dolce kollekciója, engem kicsit egy visszafogott Saint Laurent-ra emlékeztetett. Sokféle fekete textúra, bőrök, selymek, szőrmék, arisztokratikusan elrendezett flitterek és fehérek jellemezték. A visszafogott érzékiséget sugalló, szabászatilag remekbe szabott öltözékekben számomra egyszerre volt benne nagyapám lovagló csizmája és Bradley Cooper Maestro-ja….
 
 
És vágyakozni kezdtem egy hazai férfiruha brand után…
 
 Fotók: Camera Nazionale Moda Italiana/Paolo Lanzi / Launchmetrics.com/spotlight
 
Folyt. köv. 
 
A Milan Men’s Fashion Weekről készített első beszámolónk a PRADA show-ról elérhető itt:
______
 
A képekért köszönet: Camera Nazionale Moda Italiana
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek