Bezárás

Keresés

Bezárás

„Mert egyszer szerelmesed voltam…” - Létélmény kiállítás Füreden

Vanyovszki Mária

„Mert egyszer szerelmesed voltam,
Királyasszony leszek halálig.”

A fenti idézet egy indus meséből származik, a balatonfüredi Vaszary Galéria Lesznai Annát megidéző kiállításán talált rám, és szíven ütött.

A felirat előtt egy hófehér Katti Zoób öltözék áll, rajta egy látszólag egészen más világot megelevenítő, gyerekkori, vidéki múltat idéző, kedves, hétköznapi, cetlis üzenet:
 

„Kati! Elmentünk templomba. Maradj itthon, ha megjöttél, és rakd a tüzet.”

 
 
E két távolinak tűnő idézet nagyon is összetartozik és jól körbeöleli az egész kiállítás mondanivalóját. Ahogyan az életünknek, kultúránknak, mindennapjainknak ugyanúgy része a magasztos mint a parlagi, művészet van a legegyszerűbb, cetlis kézírásban is.
 
   

Lesznai Anna a nyugatosok korszakának igen ritkán méltatott, multitalentum nagyasszonya verseket írt, meséket költött, festett, rajzolt, hímzett, könyvborítót tervezett, majd mindemellett kortársai számára - Balázs Béla szavaival élve - tűzijátékát rendezte a szeretetnek.
 
 
Az 1966-ban 81 évesen New Yorkban elhunyt művész munkásságára Zoób Kati reflektált ruhákkal, textíliákkal, mintázatokkal és feliratokkal.
 
 
A két világ találkozásából született kiállítást 2019. január első hetéig tekintheti meg a nagyközönség Balatonfüreden, a Vaszary Galériában.
 
 
Ajánljuk mindazoknak, akik imádják a szép ruhákat, a meséket, a népies motívumokat, a funkcióval megerősített ornamentikát. De azoknak is, akik a huszadik század eleji nyugatos költészet és avant-garde művészet megszállottjai. Mindkét tábor garantáltan sok új élménnyel és tudással fog távozni a kiállításról.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Képek: Nerpel Nikoletta, nerpelfoto.hu 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek