Bezárás

Keresés

Bezárás

Mit fogunk viselni a jövőben - A MOME végzős hallgatói bemutatták diplomamunkáikat

Vanyovszki Mária

Óriási változás megy végbe az itthoni öltözködési kultúrában. Négy évvel ezelőtt kezdtem a témáról hangosan és nyilvánosan beszélni, és örömmel látom, hogy azóta egyre többen foglalkoznak azzal, hogy kik készítik a ruháinkat, hogy nem kell mindig újat venni, és hogy a közvetlen környezetünkben mennyi tehetség van, akiknek munkát adhatunk.

Péntek este a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen jártunk, ahol nagyszabású divatbemutatóval ünnepelte végzős diákjait az intézmény.
 
Laikus körökben gyakran merül fel a kérdés, hogy van-e szükség ennyi divattervezőre, amit a divatiskolák évről-évre kitermelnek. A kérdés jogosnak tűnik, de ha megnézzük a kollekciókat, nem lesznek kétségeink, hogy mindig lesz igény azokra a tehetségekre, akik egy egészen friss szemléletmóddal járulhatnak hozzá az ipar megújulásához.
 

Az alapképzés hallgatóinak kiindulási feladata az volt, hogy a Magyar Nemzeti Galéria alapgyűjteményében keressenek inspirációt. Az eredmény jól mutatja mennyire különböző ihletéseket találtak a fiatalok, és hogy milyen leleménnyel formálták viselhető ruhákká a mai öltözködésről elgondolt, mégis egyben artisztikus hitvallásaikat.

  

A mesterszakos hallgatók számára nincs egy ilyen kiindulási feladat; mindenki a saját egyéni világának, szakmai fejlődésének és művészi önkifejezésének megélését önti ruhákba. Itt is egészen különböző fantáziavilágokkal találkozhattunk, miközben nagy hangsúlyt kapott minden kollekcióban a fenntarthatóság, a zerowaste (az anyagmaradék nélküli szabászati mód), az újrahasznosítás, vagy éppen egy társadalmi probléma öltözködésbeli újragondolása.
 
  

A diploma show-t hagyományosan egy MOME Alumni bemutató nyitotta. Az idei vendég a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékok magyar formaruha pályázatának nyertese, a NUBU volt. Elképesztő az a munkatempó, amit a NUBU diktál mostanában. Saját magukat is meghaladva jönnek elő az újdonságaikkal. Alig két hónapja mutattak be egy kollekciót Balatonfüreden, majd megnyerték a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékok magyar formaruha pályázatát, most pedig újabb olyan öltözéksort mutattak be, melyben világszínvonalú, és közben kifejezetten jól hordható darabokat láthattunk.
 
  
 

A képeket az asalon.hu számára készítette: Jordanoff Péter
 
A végzősökről további információ elérhető itt: http://fashionshow.mome.hu/
_______
Összes képünk az eseményről:
 
NUBU
 
 
Mesterképzés
 
 
 
Alapképzés
 
 
 
Kiállítás
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek