Bezárás

Keresés

Bezárás

Öntsd a ruhát magadra! - Viktoria Tisza „Possession”

Vanyovszki Mária

„A nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek.” - így kezdődik Naomi Alderman A hatalom című könyvének ajánlója. Az utóbbi évek beszédmódját uraló hangulatba jól illeszkedő történet ezúttal amúgy nem a társadalmi kapcsolódások révén jutott eszembe, vagy mert simán imádom az ilyen disztópikus sci-fiket, hanem Viktoria Tisza New York-ban bemutatott legutóbbi kollekciója kapcsán. A Naomi Alderman könyvét megfilmesíteni szándékozó csapatnak innen is üzenem, hogy jól nézzék meg ezt a kollekciót: érdemes lenne rendelniük belőle!

Alig két hónapja, hogy a fiatal tervezőt tengerentúli tapasztalatairól kérdeztük, máris itt az újabb bemutató híre és sikere.

Viki a hagyományos textíliák korlátait és ismétléseit megelégelve találta meg a szilikont, melyet folyamatos kísérletezések réven alakít, formál, színez. Miközben legújabb dizájnjait kreálja, saját magát is folyton meghaladja.
 

Amikor azt hiszed, hogy ennél meglepőbbet és látványosabbat már nem tud mutatni, ledönt minden korlátot és cáfol minden berögződést.

 
Mindezt továbbra is New Yorkban!

Hogyan tudtál rész venni újra a New York Fashion Weeken?
Első alkalommal előző év szeptemberében mutattam be, ezt követően számos megkeresést kaptam, és így talált rám a Council of Aspiring American Fashion Designers – CAAFD, akik fiatal tervezőket támogatnak a New York Fashion Week megjelenésben kiválasztás alapján. Látták a kollekciómat, ők kerestek meg, és ezután végig kellett vinnem a hivatalos pályázati folyamatot, beküldtem mintadarabokat az előző kollekcióból és ezek alapján elnyertem egy 80%-os szponzorációt a következő 4 szezonban való megjelenésre. Általában 50-70%-ban szokták szponzorálni a költségeket, úgyhogy ez kiemelkedő támogatásnak számít.

Mi a bemutatott kollekció neve, inspirációja?
A kollekció neve 'Possession' azaz 'Birtoklás', ami a párkapcsolati birtoklásvágynak a metaforája. A ruhadarabok mind nagyon csillogóak, a korábbiakhoz hasonlóan szilikonból készültek, némelyeken drágakő imitáció van szilikonból, szimbolizálva mennyire értékes számunkra az az ember, akit szeretünk, és mennyire csak magunknak akarjuk.

Megint nagyot újítottál az előzőhöz képest formákban, színekben és az anyag megmunkálásában is. Mesélnél erről?
Minden kollekcióban támasztok magammal szemben kihívásokat, ebben a kollekcióban az újdonság a rengeteg csillámos, drágakőszerű felület megmunkálása volt, emellett vannak kézzel festett, fehér-kék darabok is.

Milyen fazonok kerültek előtérbe?
Nagyobbrészt inkább estélyi ruhák, kabátok szerepelnek a korábbiakban nagyobbrészt bodykból álló kollekciók helyett. Számos területen feszegettem a határaimat.

Mesélj a lábbelikről?
Készítettem gumi lábbeliket is a look-ok kiegészítésére. Ez már régóta izgatta a fantáziámat, ez abszolút egy olyan terület, ahol szeretnék tovább kísérletezni.

Kifejezetten jól hordható daraboknak tűnnek. Milyen a fogadtatása?
Nagyon megfogta a közönséget, hatalmas tapsot kaptam. Az új kollekció darabjait rögtön másnap már címlapfotózásra és hírességnek is vitték az egyik New York-i showroom-ból, ahol jelen vagyok.
 

A Viktoria Tisza már nem egyszerűen a jövőt idéző couture ruházat, hanem a rég vágyott nőiesség újra megtalálásának és definiálásának méltó ruházati lenyomata.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek