Bezárás

Keresés

Bezárás

Alig egy hónap és újra itt a hazai, központi divathét, a BCEFW eseménye

Idén, a februári BCEFW esemény volt az első a sorban, amikor a HFDA a hazai bemutatók rendezvényét a nemzetközi divathetek előtt szervezte meg. A szakmai döntés hátterében az áll, hogy a buyerek, viszonteladók és forgalmazók így a költségvetésük teljes birtokában szemlézhetik a magyar kínálatot, mielőtt a nemzetközi divatheteken mindent elköltenének. 
 
Izgalmas divatszakmai és gazdasági eszmefuttatásba lehetne bonyolódni pro és kontra érvekkel, hogy vajon mennyire válik be ez az ütemezés, viszont a gyakorlat azt mutatja, ősszel is ezzel az elvvel folytatódik a szervezés.
 
A Magyar Divat & Design Ügynökség (angol rövidítése HFDA) augusztus 29. és szeptember 4. között rendezi meg a Budapest Central European Fashion Week-et (BCEFW), melynek keretében a szakmai együttműködések fontosságát helyezi a fókuszba - áll a sajtóanyagban.
 
 
Az idei esemény érdekessége, hogy az Ukrainian Fashion Week szervezőivel való szoros partneri kapcsolatnak köszönhetően a magyar fővárosban mutathatják be kollekciókat azok az ukrán márkák, akiknek eddig a 25 éve folyamatosan megrendezett kijevi székhelyű rendezvény nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A nagy divathetek előtt megtartott BCEFW során természetesen kiemelt szerepet kapnak a magyar, illetve az ukránon túl más regionális tervezők tavaszi-nyári kollekciói is, így városszerte számos esemény keretében ismerheti meg a közép-európai kortárs designereket a nemzetközi divatszakmai közönség.

„2022 az Ukrán Divathét 25. évfordulójának éve, így számos nagy projekttel készültünk, melyeket február elején az 50. UFW-n jelentettünk be. Néhány héten belül azonban, február 24-én kitört a háború, amely minden ukrán életét megváltoztatta. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a körülmények ellenére az Ukrán Fashion Week egyetlen szezont sem kell kihagynia. A súlyos ukrajnai háború miatt azonban nagyon kicsi az esély arra, hogy az UFW 51. rendezvénye megvalósulhasson. Ezért elindítjuk a "Support Ukrainian Fashion" kezdeményezést, hogy megerősítsük az ukrán tervezőket és biztosítsuk új kollekcióik bemutatását a nemzetközi kifutókon. Jelenleg 8 ország divathete támogatja az ukrán tervezőket és az UFW-t ebben a rendkívül nehéz és tragikus időszakban. Hálásan köszönjük a Magyar Divat & Design Ügynökségnek és a Budapest Central European Fashion Week-nek a támogatást és a különleges lehetőséget, amelyet az ukrán tervezők számára biztosítanak. A divatnak kivételes ereje van az emberi jogok, a sokszínűség és a szabadság védelmében. Ma a divat emberséget és támogatást mutat” – emelte ki Iryna Danylevska, az Ukrainian Fashion Week alapítója és vezérigazgatója.
 
Két ukrán tervező önálló catwalk show-val, további ukrán divattervezők pedig collective fashion show-val szerepelnek a 2023-as tavaszi és nyári kollekciókat felvonultató divathéten. Továbbá az ukrán divattervezők az értékesítésben is segítséget kapnak, hogy a buyerek és a szakmai közönség minél jobban megismerhesse a munkáikat.
 
 
A sajtóanyag szerint a hétvégi catwalk show-k helyszínéül a tavaszi eseménynél már kipróbált Szépművészeti Múzeum szolgál, a hét folyamán pedig a korábbiakhoz hasonlóan különböző fővárosi helyszínek adnak teret a kísérőrendezvényeknek. 
 
Az év eleji eseményen a hazai sajtó fogadtatása körülményesnek, ill. itt-ott nehézkesnek bizonyult. Izgatottan lesem virtuális postaládáim, hogy az őszi eseményen milyen változások lesznek a hazai kommunikációt is erősítő irányokba.
 
A szervezőknek és a bemutató tervezőknek addig is jó munkát kívánok!
 
______
A képek az év eleji eseményen készültek.
Kredit: HFDA / The Sparkle Content 




 
 


 
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek