Bezárás

Keresés

Bezárás

Amikor a spanyol nyár benézett a múzeumba – DAIGE 2023. tavasz-nyár

Vanyovszki Mária

A BCEFW kifutóján most először bemutatkozó Tóth Melinda teltházas bemutatója méltán vonzott nagyszámú közönséget a Szépművészeti Múzeumba.
 
A divathétvégéken korainak számító szombat délelőtt 10 órára ütemezett, napindító DAIGE show közönsége meglepően erős fashion-ös nyüzsgést hozott a több mint 100 éves épület impozáns oszlopai alá.
 
De nemcsak ezért volt nagyszerű döntés a DAIGE bemutatójával indítani, a kollekció maga is varázslatos felütést adott az elkövetkező két napnak. 
 
A pasztell árnyalatokat izgalmasan variáló, rafinált szabászati megoldásokkal készült öltözékek úgy lengték végig a múzeum terét, mintha maga a napfény kukucskált volna be rajtuk keresztül.
 
 
A 2013-ban alapított fiatal márka elképesztő népszerűségét a tervező, Tóth Melinda önazonos látásmódjának, művészi alázatának és lélekhez szóló kommunikációjának köszönheti. Minden egyes öltözéke olyan, mintha egy darabot megosztana vele az életéből. Lehet szó gyerekkorról, nagymamáról, film-, olvasmány- vagy nyaralási élményről.

A most felvonultatott 2023. tavaszi-nyári öltözéksor ihletője a napfényes dél-spanyol vidék, ahova Melinda rendszeresen visszajár nyaralni. A kánikulák délutáni szieszta idejét Joaquín Sorolla festőművész vizualitásán keresztül idézte meg, aki mestere volt az összehasonlíthatatlan spanyol fényben ragyogó táj és a víztükörben megcsillanó napsugár éteri ábrázolásának.

„Spanyolország tengerpartjait és eldugott kertjeit megjelenítő alkotásai a fényképekhez hasonlóan pillanatokat rögzítenek, a nyári hőség örökkévalóságának érzését közvetítik.”

Ezt a délies, lassú, fényes hangulatot és a hullámzó tengert idézte meg Melinda öltözéksora. A márkára ritkábban jellemző egyenes vonalakat itt is hiába keressük; életigenlő hullámzást, ráncolást, fodrokat és masnikat látunk, amerre csak nézünk.
 
 
 

A festő kedvenc rózsaszínje, fehér és megannyi pasztell árnyalata a DAIGE öltözékek világában keltek új életre a múzeumi kifutón.
  
 
 
Az egyedi printeken szintén Joaquín Sorolla játékos virágábrázolásai köszönnek vissza, váltakozva az andalúz csempék motívumait idéző nyomatokkal.
 
 
A lenge muszlinruhák, a frissességet tükröző taft darabok és az időtlen szépségű, ropogós fehér madeira felsők és kisruhák alkotják a kollekció lelkét.
 
 
 
 
 

A látványos statement és szelíd alapdarabokból akár hétköznapra, akár alkalmakra izgalmas társításokat készíthetünk.
_______
Az asalon.hu számára a fotókat készítette: zsibi.com
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek