Bezárás

Keresés

Bezárás

Te tudod, ki készíti a ruháidat? - BCEFW SS23 divathét élménybeszámoló

Vanyovszki Mária

2008 őszén a hongkongi Louis Vuitton boltnál álltam sorban, hogy vegyek egy övtáskát. Abban a közegben akkoriban ez volt az etalon, és azt lehetett érezni, nem ember, akinek nincs egy LV darabja. Mire rám került sor, mégis meggondoltam magam, és azóta sem vettem.

Amikor designer termékre költök, szívesebben választok olyan alkotóktól, akiket ismerek. Akikkel hasonló értékeket vallunk, ugyanabban a kulturális közegben mozgunk és itt alkotunk egymás közelében...
 

Teljesen más olyan öltözéket viselni, amiről tényleg tudod, ki készítette.

 
Története van, amit megismerhetsz, személyre szóló szépsége, amit magadra ölthetsz, kultúrális értéke, amivel azonosulhatsz, szerető kezek munkája, aminek viseletével szebbé teszed a világod.
 
 
Ezért is kezdtem rendszeresen divatról írni, hogy egyre nagyobb körben hírét vigyem a helyi alkotóknak. Ezért ülök végig minden hazai bemutatót, küzdök a bejutásért, örülök a meghívóknak és hálás vagyok az odafigyelésért, mint a sajtószoba, ahol az egész napos pörgésből nemcsak dolgozni vonulhatok el, hanem néha megpihenni is.

Meg mert élvezem!!!

 
Amikor több napon át folyamatosan divatbemutatókat nézel, elvileg alig bírod már befogadni, mégis minden egyes alkalommal, ahogy a kifutó fölött elsötétülnek a fények, majd megszólalnak a zene első taktusai és az újra felgyulladó fényekkel együtt meglátod a kollekció első modelljét, tudod, érzed, hogy jó helyen vagy.

A múlt hét eseményei hétfő óta kavarognak bennem. Ilyenkor jó lenne egy dimenzió kapu, ahova 48 órára elvonulva, magamba mélyedve, a közös tudásból az összes infót lekérve megírhatnám, amit megéltünk. Helyette a szombat békéjéből elcsenve idézem meg az örömünnepet, ahol a lényeg most is az embereken volt.
 
 
Az őszi BCEFW eseménye a Szépművészeti Múzeumba szervezett divatbemutatókkal tulajdonképpen egy fesztiválja azoknak, akik az öltözködést nem egyszerűen funkcionális tényezőnek, hanem kulturális és művészeti értéknek is tekintik.


Ünnepi játék, időszakos kulturális ünnep, művészeti bemutató, seregszemle….


Miközben a kívülállók számára néha akár felszínes, rongyrázó, pénzt és időt pazarló valaminek tűnhet, nekem ez egy bensőséges, mély, társasági esemény, ahol nem elsősorban a ruhák a főszereplők, ahogy egy zenei fesztiválon sem csak az előadók. Sokkal fontosabb az összetartozás érzése, az élményközösség, ahol a sok hasonló érdeklődésű emberrel együtt örülhetünk egymásnak, magunknak és az életnek. Kivételes kapcsolódási lehetőség, ahol az önkifejezés ruhákon keresztül megvalósult eszköztára mindannyiunk számára inspirálóan hat.
 
 
“A fesztiválok, tömeges ünnepségek, karneválok, „fieszták” különböző hagyományok alapján alakultak ki. E fesztiváloknak meghatározott közege, színhelyei és funkciói voltak. E funkciók stabilizáló jellegűek voltak, amennyiben a közösség összetartozását célozták, feszültségoldó, amennyiben békét akartak, és ajándékok átadására szolgált. Az ünnep információkat is közvetített, azáltal hogy az együvé tartozás jeleként újra és újra megrendezték, de jeleket és közleményeket is hordozott a benne lévő rítusok, a vele együtt járó öltözetek és ételek által.” - áll a Wikipedia fesztiválokról szóló leírásában.

Az idei BCEFW 10. jubileumi eseménye a nemzetközi divathetek hagyományain tökéletesen hozta a fenti leírás szerinti elvárásokat is.
 
A helyi közösség összetartozásán túli gesztus volt az ukrán tervezők meghívása, ami nemcsak kiemelkedő alkotókkal és munkáikkal ismertette meg a magyar közönséget, de mélyen meg is hatott mindannyiunkat.
 
 
A szervező HFDA az év eleji esemény tapasztalataiból tanulva egyre hatékonyabban használta a múzeum tereit, hogy a közönség és a szakma számára is minél jobban élvezhető, felfogható és feldolgozható legyen.

Az U alakba rendezett, duplasoros kifutó köré két ülősor került, ahonnan a ruhák közvetlen közelről való élményét tapasztalhatták meg a jelenlévők.
 
 
A személyes élmény kiegészítésére és azoknak, akik nem lehettek ott, az asalon.hu oldalain írok majd a kollekciókról, feldolgozom a háttér-információkat, az ihletést, az anyaghasználatot, a trendekbe ágyazottságot, vagy attól való függetlenséget...

Ismerd meg az alkotókat és viselj olyan darabokat te is, amikről tudod, ki készítette!

_____
Nyitókép rólam: Hektor
Ruhám Süel, táskám maarjan.
A divathéten készült képek: MTI/Balogh Zoltán
 
Címkék: bcefwdivathét



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek