Bezárás

Keresés

Bezárás

Szeretet cunami a Duna-parton – Szubjektív élménybeszámoló a divathétről

Vanyovszki Mária

Közel két év virtuális valóság után úgy tértünk vissza a Bálnába, a fashion weekre, hogy „De jó, hogy te is élsz!” felkiáltással legszívesebben mindenkinek a nyakába ugrottunk volna.

Modellek, fotósok, zsurnaliszták, ismerősök és kollégák, akikkel szinte csak az ilyen eseményeken van lehetőségünk bandázni, úgy néztünk egymásra, olyan hálával, ahogy eddig talán csak háborúk után szoktak az emberek.
 

A járványhelyzet viszontagságai megtanítottak másképp örülni az életnek, ami minden nehézségével együtt is egy csodálatos lehetőség a fentek és lentek közötti hullámvasutazásra.

 
Bár a sajtóregisztrációk visszaigazolásának hiányában kábé az utolsó percekig nem tudtuk, hogy a hétvégén a kifutók mellett fogunk ülni, vagy wellnessezni megyünk a családdal, szombatra minden összeállt. Három különböző email címre, de becsorogtak a meghívók.
 
A helyszín
A Bálna parádés helyszínét már 2019-ben is szerettük. Bár a napszakok váltakozó fénye fotós kollégáimat kikészíti, mi többiek nem tudunk elég hálásak lenni az élményért. Hogy ha már nem az Őrségben kirándulunk a tavaszt idéző melegben, legalább természetes fényben tölthettük azt a röpke 8-10 órát.
 
A Duna part közelsége extra filtert pakol a varázslatos hangulatra. Ha nem is olyan parádés a panoráma, mint a Várkert Bazárból, a nemzetközi influencerek számára kiterjeszti a turista látványosságok körét és új perspektívából fotózhatják a város talán legszebb átkötő pontját, a Szabadság hidat is.
 
 ZSIGMOND DORA menswear 
 
A közönség
A hivatalos sajtóanyag szerint közel négyezer látogató töltött több-kevesebb időt az eseményen. A gyakori üres sorokat elnézve inkább kevesebb. Gondolom a kivételesen szép idő és a kései visszaigazolás kombinációja sokakat vitt el más, szabadtéri programok felé. A teltház elmaradását fokozhatta, hogy a kifutós bemutatók napján még tartottak side event-eket is a város egyéb pontjain.
 
A modellek
Gyakran érzem, hogy a modellek nem kapnak elég elismerést. Pedig ők voltak most is azok, akik a 140 méteres kifutót kb. huszonhatszor járták körbe a két nap alatt két váltásban, néha egy szál semmiben, máskor hatalmas fejdíszekkel, mindezt különféle cipő és egyéb lábbeli alkalmatosságban.
 
Virág Kerényi
 
Így amikor a Romani aranyporos mezítlábas stylingjában kezdtek megjelenni, együttéreztük velük a cicasétára végre tényleg emlékeztető könnyedséget.
 
 
A kollekciók változatosságához társult a modellek sokfélesége, mely korban, bőrszínben és testalkatban is megnyilvánult. Szinte minden show-n vonultak plus size modellek.
 
 The Four
 
Nagy élmény volt élőben látni a nemzetközi kifutók egyik legfoglalkoztatottabb modelljét, Nagy Evelint, a visszatérő Epres Pannit, és Szentesi Éva írót, akinek a megjelenésénél csak a pár nappal később írt wmn cikke volt ütősebb.
 
Nagy Evelyn for Katti Zoób 
 
Epres Panni for Kata Szegedi 
 
Szentesi Éva  for Peter Mero
 
A szépészeti csapat most is nagyon kitett magáért: bravúrosan tudnak élni a drámai hatás fokozásával, amihez minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnek.
 
 
 
A szakma
A hazai sajtó jól ismert arcai nagy kitartással ülték végig a show-kat. A nemzetközi sajtót az olasz, ukrán és skandináv Vogue-tól, a cseh Cosmopolitan-en át, a Maria Claire Arabia-ig érkezett kollégák képviselték. Jelen voltak még olyan külföldi véleményvezérek is mint Declan Chan, Bella Michlo vagy Chris Burt Allan.
 
A divatbemutatókra több európai országból, a Közel-Keletről és Oroszországból érkeztek szakemberek és forgalmazók, akikkel a tervezők személyesen is találkozhattak, így értékesítési lehetőségekre is szert tehettek. 
 
A show-k
Délelőtt félóránként, délután óránként követhettük a hazai és környező öszágokból érkezett tervezők munkáit, amiket a jövő évi, tavaszi-nyári szezonra alkottak nekünk. Részletes beszámolóink hamarosan érkeznek kollekciónként az asalon.hu-ra.
 
Sentiments
 
_____
Fotókreditek:
HFDA / The Sparkle Content
MTI/Balogh Zoltán



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek