Bezárás

Keresés

Bezárás

Éteri kifutó és nemzetközi sztárok – A magyar divathétről jelentjük

Vanyovszki Mária

A divat egy bozontos hajú, vörös lány! Vagy egy mogorva, kamasz fiú. A divat egy néha fáradt, de mégis mindig lelkes sminkes vagy fodrász. Egy hajthatatlan fotós, egy önkéntes diáklány, egy fáradhatatlan alkotó...

A divat pont olyan fontos és mély művészeti és iparág, mint bármi más ezen a bolygón. Az emberekről szól. A munkájukról, ahogy a maguk külső, belső sokszínűségével, egymást tevékenyen segítve és húzva mindenki alkot valamit a saját vérmérséklete és képességei szerint.

A múlt héten lezajlott hazai divathét apropóján jutott újra eszembe ez a bevezető gondolat azoknak a beszólásaira, akik a divat világát messziről figyelve felszínesnek titulálják az itt dolgozó embereket.

Pedig ha tudnák!

 
Alig telt el öt hónap a Magyar Divat és Design Ügynökség által először idén, áprilisban szervezett fashion week óta, és olyan szintet ugrottak a szervezők, hogy őszinte elismeréssel figyeltem az események minden rezdülését.

A bemutatókat megelőző Fashion & Technology kerekasztal beszélgetésen olyan témákat vitattak meg, mint az etikus divat, a technológiai innovációk vagy az anyaghasználat jövője az iparban.

Bejelentették továbbá, hogy a Magyar Divat és Design Ügynökség hároméves stratégiai megállapodást kötött a Camera Nazionale della Moda Italiana-val, melyről részletesebben írtunk itt.

A Budapest Central European Fashion Week kifutóján közel 40 hazai és nemzetközi (román, ukrán, lengyel, cseh és olasz) tervező mutatta be aztán tavaszi-nyári kollekcióját.

A Várkert Bazár még mindig az egyik legalkalmasabb helyszín egy ilyen jellegű eseményre: kezdve a Duna közelségével, folytatva a varázslatos panorámával, az épület történelmi környezetével, a várral, a lánchíddal. 

Az előtér kiállítói standjai az áprilisihoz képest új elhelyezést és ezzel még nagyobb fókuszt kaptak. A bemutatkozó tervezők aktuális termékeit forgalmazó MOL Pop-up store is átkerült ide, a Bazár épületének területére.

Legjobban azonban a kifutót vártuk!

 
 
A V alakban elhelyezett fehér útvonal többszörös látványélményt biztosított minden irányból. Tulajdonképpen csak azt sajnáltam, hogy nem fotósként cikázok a sorok és a szögek között, hogy izgalmas, új perspektívákat felfedve fényképezzem a felvonuló modelleket és a bemutatott ruhákat.
 
 
Az ékekkel ívelt, két bejárattal megnyitott beton háttér izgalmas felülete is sokféle konnotációt indított el bennem Madách drámáitól, a Ludwig múzeum letisztult tereiig. A színpadi és a múzeumi hatás közötti átjárást ügyesen váltogatták a felületen alkalmazott fény és egyéb látványelemekkel, igény szerint, a show-k stílusához igazítva azt.
 
 
A bemutató tervezők széles spektrumát vonultatták fel a kortárs kollekcióknak, kezdve a minimál designtól, a költői üzeneteken át, egészen a barokkos pompáig. Ahogy azt az asalon.hu olvasói már megszokhatták, a bemutatókra egyenként ki fogunk térni, külön-külön írásokat szentelve a kollekciók értékelésének.
 
 
 
 
A divathét nemzetközi színvonalát emelte, hogy az eseményre olyan kulcsfontosságú szakmabeliek és hírességek érkeztek, mint a Vogue Talents „tehetségkutatója” Sara Maino, a felkapott influencer Bryanboy, Dascha Polanco színésznő vagy a Dj / modell Sita Abellan. A szervezők egyik fő célja ezzel is a nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódás.
 
 
A jövőre nézve komoly lehetőségeket látok abban, hogy a környező országokból további alkotók mutatkozhassanak be, ill. a programot még több napra kiterjesztve a hazai kisebb, kevésbé ismert tervezők is lehetőséget kapjanak.
__________
Fotók: MTI/Balogh Zoltán 
 
A bemutatókról készült képeink már megtekinthetőek Facebook oldalunkon (fotós: Peter Jordanoff).
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek