Bezárás

Keresés

Bezárás

Az úton levés varázslata ruhákban - KATTI ZOÓB Balatonfüred

Vanyovszki Mária

A hazai divatélet kétségkívül leglátványosabb eseménye minden évben a KATTI ZOÓB divatház bemutatója az augusztus 20-ai ünnepek körében, Balatonfüreden, szabadtéren.

Zoób Kati a magyar öltözködési kultúra egyik legismertebb nagyköveteként évről-évre megszólítja nemcsak azokat, akik amúgy is elkötelezettek a kortárs művészi értékek és a divat iránt, de azokat is, akik évente egyszer, szinte csak ezen az eseményen találkoznak az öltözékek lehetőségeinek apoteózisával.

Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt a nagyszabású esemény, de még tartotta bennünk a lelket az év eleji kiállítás élménye a Vigadóban.
 
A retrospektív gyűjteménybe nagy gonddal válogatott darabok már akkor elénk tárták azt a kortalan és időutazó alkotási módot, ahogyan Zoób Kati a kezdetek óta hozzányúl a textíliákhoz, mint önkifejezési lehetőséghez. Olyan darabokat alkot, amik trendektől függetlenül minden korszakban megtalálják a helyüket.
 
Akkor, a Képmás számára készített interjúmban Kati már említést tett a költözésről. Hogy az évtizedek alatt bejáratott, impozáns Szent István körúti szalonból új helyre mennek Budára.
 
Az idei év ennek a költözésnek a jegyében telik, így az úton levést ragadta meg a divatház éves nyárzáró, ÚTON című bemutatója is augusztus 21-én este.

Talán az eddigi legemlékezetesebb, legnagyobb szabású eseménye volt a divatháznak a különleges este, amikor a márka több jellegzetes helyszínt bejárva és változatos stílusokat felvonultatva ünnepelte az úton levés és a jelenbe érkezés varázslatát.

Ahogy a világ úton van egy változás, egy fenntarthatóbb jövő felé, úgy a KATTI ZOÓB márka is úton van az új helyszínre.


Ezek a gondolatok keltették életre azt a száz darabból álló, több mint huszonöt év történetét összefoglaló, kifinomult öltözéksort, melyet száz modell mutatott be, összesen három emblematikus balatonfüredi helyszínt bejárva.
 

Az utazás fogalma több szinten is jelen van a KATTI ZOÓB történetében. A tervező munkáit Párizstól Sanghajig, számtalan országban bemutatták már. Az új kollekció a régiből az újba, a múltból a jelenbe érkezés szimbolikája mentén kelt életre, de a főszerepbe mégis a sokszínű kaland került, amelyet a különféle állomások között megtapasztalunk.
 
 
A KATTI ZOÓB márka Szent István körúti szalonból való költözésekor előkerültek a múlt különböző korszakainak darabjai. Ezek a ruhák nemcsak a márka történetéről, de – a kollekciók közötti folytonosságon keresztül – az időtlenségről és a fenntarthatóságról is meséltek, melyet a KATTI ZOÓB évtizedek óta képvisel, hosszú távra szóló ruhadarabjaival.

A Timeless Selection nevet viselő kollekció elemei, melyek eleganciájukkal, stílusukkal, kidolgozásukkal a múltból is képesek voltak a jövő felé mutatni, a költözés okán összecsomagolásra kerültek. Zoób Kati ezekből a kincsekből is válogatott új kollekciójába.
 
 
A Füreden bemutatott öltözéksorba a bangkoki divathéten is nagy sikert aratott Acanthus Hungaricus kollekció darabjaiból is bekerült néhány, sőt, a márka ikonikus, finomművű mintája, amely korábban felvarrott, organza anyagú motívumként jelent meg, most új életre kelt: nyomtatott mintaként saját anyagot kapott.
 
 

A kollekcióban fontos szerephez jutottak a Pesti Vigadóban, majd a fertődi Esterházy-kastélyban bemutatott retrospektív válogatás bizonyos darabjai is, melyek szintén úton vannak az új állomás felé.
 

A varázslatos hangulatú show felütéseként kezdő motívumként megjelent az Acanthus levél, ezzel felidézésre került a márka történetének kezdőpontja: „A szalon megnyitásakor a nagymama foteljeit lehoztuk a padlásról és bevontuk egy Acanthus mintás anyaggal, ebből az ihletből született a logó kockája és az Acanthus levélminta” - mondja Zoób Kati.
 

Kezdésként kifutóra lépett Kulin Brigitta, a divatház vezető modellje, elbűvölő, meggypiros ruhában – gyermeket vár, ő is éppen úton van.
 
 
Homokszín, halvány tónusok, zsebek, szafari-hangulat, melyek egytől egyig a nyár szabadságát idézik.
Kék, zöld, rózsaszín, sárga, türkiz – a kollekció színei az új élmények, a kaland sokszínűségét keltik életre. Pizsamák, úti ruhák, fekete estélyik – minden elem együtt van egy álomutazáshoz.
 

A modellek – a korábbi hagyománynak megfelelően – a Blaha utcából indultak. A szervezők – az utca adottságait kihasználva – délutáni természetes fénybe álmodták meg a klasszikus divatbemutatót, mely a Városi Múzeumtól a Gyógy térig húzódó szőnyegezett kifutón zajlott.
 
 

A második helyszín a Vaszary-villa elbűvölő kertje volt. A száz modell, couture show-hangulatot teremtve vonult át a villa rózsakertjén, a virágok pompájától övezve.
 

A show ezután – kortárs összművészeti pillanatokat teremtve – összefonódott egy másik kulturális eseménnyel, az Artportal Partitúra a Gyűjtő klubja megnyitójával.
 
 
A száz modell éteri könnyedséggel suhant át a Zákonyi Ferenc utcai épület tágas, harmonikus terein, a nyitóest látványos performanszaként.
 
 
A falak kívülről fénybe öltöztek, a csodálatos akusztikájú térből élő zongorakoncert hangjai csendültek fel, Darvas Ferenc előadásában, melyet – a kihangosításnak köszönhetően – a térre látogatók is élvezhettek.

Mindhárom helyszínen – a mértékadó nemzetközi trendekhez kapcsolódva – környezettudatos megoldásokat választottak a szervezők. Nem terhelték az utcát a technikai háttér felépítésének kellemetlen hatásaival, a természetes fények különleges élménye pedig lehetőséget adott a bemutató képi rögzítésére. Három helyszín, három teljesen különböző hangulatában különféleképp kelt életre a száz modell által viselt száz öltözék.

2021. augusztus 21-én este a KATTI ZOÓB márka közel harminc évének története elevenedett meg. 
A tervező kinyitotta előttünk kreativitásának bámulatos utazóládáját, amelynek régi-új értékeit bármikor, bárhol ki lehet csomagolni, hogy életre keljen a varázslat, és az utazásnak soha ne kelljen véget érnie.
 
 
_____
A fotókat készítette: Bézsenyi Zsolt, Szaniszló Róbert, Cserta Gábor.
 
Galéria
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek