Bezárás

Keresés

Bezárás

Léleksimogató divatkiállítás a Vigadóban is - Katti Zoób Repertoár

Vanyovszki Mária

Nem emlékszem, mikor volt legutóbb egyszerre három ekkora divatkiállítás Budapesten, mint amikkel most kényezteti a város a divatprogramok követőit: Ragyogj! a Kiscelliben, Rotschild Klára a Magyar Nemzeti Múzeumban és Katti Zoób retrospektív a Vigadóban.

A divatház bemutatói apropóján tavaly már írtunk arról, hogy 25 éves jubileumot ünnepeltek. A negyedszázados munkásságot összefogó kiállítást múlt héten nyitották meg egy olyan bensőséges üzenettel, melynek lényege a mesterségek tisztelete volt.
 

A sajtó számára szervezett eseményen Kati körül ott sorakoztak a divatház dolgozói: „Egy ilyen emelkedett térben ezek a ruhák műtárgyakká váltak, ami nagyon fura érzés nekem is, és remélem, legalább ilyen borzongató érzés azoknak a munkatársaknak, akik most itt állnak körülöttem, mert ezeket ők készítették.” - fogalmazott a tervező. - „És itt most megünnepelhetjük, hogy milyen különleges képességek vannak az ő kezükben és a szívükben, és kimondhatjuk, hogy ezek a ruhák nem az enyémek, hanem a miénk, az övék. Szeretném, ha észrevennétek, hogy minden ruhánál oda van írva, hogy ki szabta, ki varrta, mert ez a lényege ennek a mesterségnek. Mert egy tervező kitalálhat bármit, de ha ő maga nem rendelkezik azzal a tudással, amivel meg tudja alkotni azt a ruhát olyanra, amilyennek megálmodta, vagy épp nem veszi körül egy olyan csapat, aki képes erre, akkor az önmegvalósítása csak félig önmegvalósítás.”

A gyűjtemény 125 öltözéken, közel 300 ruhadarabon keresztül kelti életre nemcsak a Katti Zoób, de az elmúlt 25-30 év divatkorszakainak meghatározó irányzatait és elemeit is.
 
 
A ruhák inspirációját többek között az Art Deco stílusjegyei, népművészeti motívumok, a 18. századi bútorintarzia, a reneszánsz kárpitok, a magyar koronázási palást pompája, illetve Lesznai Anna mesevilága adta.
 
 
A divatház jellegzetes állatmotívumai közül a párduc- és a szamárminta is visszaköszön, és fontos szerepet kapnak az ikonikus geometrikus elemek is, a hatalmas pöttyök, körök, vonalak.
 
 
A sokféle nemes anyag között, mint a selyem organza, selyem zsorzsett, a muszlin, a jaquard, vagy a kasmír moher, vannak olyan ritkaságok, amiknek már a gyártása is megszűnt.

A kurátor, Kiss J Szilárd értő szemén keresztül úgy tárulnak elénk az öltözékek, hogy a többéves különbséggel készült darabok izgalmas párosításokban valami mágikus kölcsönhatásba kerülnek, melynek révén az egész egy egységes és vibráló kortárs kollekcióvá áll össze.

A kiállítás helyszíne: Vigadó, 1051 Budapest, Vigadó tér 2., VI. emelet
Időtartam: 2020. január 29 – február 24.
 
Címkék: Katti ZoóbHírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló események