Bezárás

Keresés

Bezárás

Divat, gyártás, CSR

Szerző: Dobos Emese

Szakmai esemény zárta a Design Terminál és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. együttműködését október 14-én, amelynek célja a magyar divattervezők és a gyártók, valamint a megváltozott munkaképességűek és a társadalom közelebb hozása. A projekt keretében – a kapcsolatteremtésen kívül - létrejött egy szakmai riport az iparág jelenlegi helyzetéről valamint egy CSR fotókampány is.

Azt hiszem, senkinek sem újdonság, hogy nagyon fontosnak tartjuk a hazai divattervezők helyzetét - mindezt pedig úgy, hogy a lényeg sosem az, "ki honnan inspirálódott". Ahhoz, hogy megértsük a tervezőket, a hazai kreatív ipart, a sikereket és a jövőbeni terveket, nagyon fontos, hogy megfelelően ismerjük és átlássuk azt a kontextust, azt az ökoszisztémát, amiben ők működnek. Épp ezért nagyon fontos kezdeményezésnek tartom a DT X MNV közös projektjét, amely szakmai hátterének én is a részese lehettem. A gyártás pedig pont olyan, amin rengeteg múlik, enélkül a profi, biztos háttér nélkül egy márka sem tud építkezni - nem hogy a külföldi piacon, de az itthonin sem. 

Évek óta tapasztalom - a divattervezőkkel készített interjúk, beszélgetések nyomán - hogy mennyire sarkalatos pont és milyen problémákba ütköznek a gyártatás terén. Épp ezért nagyon büszke vagyok a projekt keretében elkészült szakmai anyagra, amiről úgy gondolom, kellő áttekintést nyújt a divat - Lászlóffy Vivien szavaival élve "nem éppen szexi" gyártási oldaláról és rávilágít a nehézségekre, hibákra. És ezúton is szeretnék köszönetet mondani az összes tervezőnek, szakembernek, aki megtisztelt a bizalmával és lehetővé tette, hogy ez elkészülhessen. (Másfelől szuper lenne egy egész országot lefedő kutatást csinálni, egy teljeskörű szakmai anyaghoz.)
 

Október 14-én a hazai márkák oldaláról Tus-Dzsurbán Ágnes, a KONSANSZKY ügyvezető igazgatója, Lászlóffy Vivien és Deák Melinda - az ÁERON ügyvezető igazgatója és beszerzési, valamint gyártásvezetője mellett Abodi Dóra és Tomcsányi Dóri szólaltak fel. Csókay Ákos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kabinetfőnöke és Kiss Sándor Csaba a Szegedi SZEFO Zrt. vezérigazgatója, valamint Radnai Tamás, a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója tartottak egy prezentációt Remete Tibor, a Super Channel kreatívigazgatójának moderálása mellett.
 

#teisfontosvagy

Az eseménnyel egy időben egy fotókiállításának is helyet adott a KIOSK: a Te is fontos vagy-kampány keretén belül hat megváltozott munkaképességű munkavállaló adta arcát (és történetét) a kezdeményezéshez és azokat a prémium divattermékeket is megtekinthették a résztvevők, amelyek nemzetközi színvonalat képviselnek és kiváló példái annak, hogy a dolgozók egészségügyi állapotuk ellenére is megtalálták hivatásukat – és a termékek sikerének részeseivé váltak ezáltal.
 
A fotókampány nem is csak azért fontos, hogy lássák az emberek, hogy egy-egy gyönyörű, elkészült tárgy mennyi szakember keze munkáját dicséri, hanem hogy lássák azt is, a megváltozott munkaképességű munkavállalók is ugyanolyan fontos és releváns (precizitást és komoly szakértelmet igénylő) munkát végeznek a projektben részt vevő gyártó cégeknél, mint bárki más. A Szegedi SZEFO Zrt. mottója: „A befogadó társadalom alapja a diszkrimináció-mentességgel párosuló pozitív cselekvés.” „Célunk, hogy a megváltozott munkaképességű munkatársak társadalmi beilleszkedésének elősegítsük a valóságos termelő munkával valós piacra. Képzéseinknek és egyéni fejlesztési programjainknak köszönhetően nemcsak eredményesen integráljuk munkavállalóinkat a munkaerő piacra, de az érdemi munkavégzés eredményeként önmegvalósításukat és szakmai kiteljesedésüket is támogatjuk” – mondja Kiss Sándor Csaba, a Szegedi SZEFO Zrt. vezérigazgatója.
 
 
Valamint a rendezvényen mutatta be Tomcsányi Dóri a TOMCSANYI FineKnitwear-t, mely a divattervező új almárkája és Abodi Dóra a Winner Sport X ABODI kollaborációt. Tomcsányi Dóra a Szegedi SZEFO Zrt.-vel, Abodi Dóra pedig a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel dolgozott együtt. „A SZEFO-val a közös projekt egy kölcsönös egymásra találás eredménye: mi éppen egy magyar gyártót kerestünk egy kötött kollekcióhoz, hiszen nagyon fontos számunkra, hogy termékeink 100%-ban Magyarországon készülnek.  Ők pedig egy fiatal magyar tervezővel szerettek volna egy piacképes kollekciót létrehozni, a mi márkánk neve merült fel. Nagyon könnyű és zökkenőmentes volt a közös munka, ez köszönhető egyrészt a SZEFO sokéves gyártói tapasztalatának és kapacitásának, másrészt a vezetőség modern és eredményorientált gondolkodásának” – meséli Tomcsányi Dóri.
 
 
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kiemelten fontos feladatának tekinti állami tulajdonú társaságainak támogatását. Szívügyük a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató cégeik segítése, mert hisznek abban, hogy a fenntartható jövő záloga a társadalmi felelősségvállalás. A projektben résztvevő gyártók, a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft., az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft., FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. és a Szegedi SZEFO Zrt. megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztatnak – akik munkakörükben kiteljesedve teljes értékű tagjává válnak ezáltal a divatnak és azoknak a sikeres, mindenki által ismert termékeknek, melyek nem készülhettek volna el az ő elhivatottságuk, ügyességük és szakértelmük nélkül. A Design Terminállal való szakmai összefogás eredményeképpen közös platformot teremtenek társaságaik és a hazai divatmárkák részére, hogy megismerjék egymást, és közelebb hozzák a tehetséget a lehetőséghez. „Reményeik szerint olyan példamutató kezdeményezést indítottak útjára, mely a hazai divatipar szereplőinek is lehetőség; nemcsak arra, hogy támogassák a jó ügyet, de megtalálják azt a felkészült, minőségi munkát végző gyártó partnert, akivel közös sikereket érhetnek el” – mondja Csókay Ákos, a Magyar Nemzeti vagyonkezelő Zrt. kabinetfőnöke.
 
A fotósorozat további képei:
 

Portré fotósorozat: Trunkó Bálint
Partnerek: ABODI, AÉRON, Judit Takacs, Napsvgar
Megrendelő: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Szervező: Design Terminál
Projektvezető: Borókai Fanni
Projektmenedzser: Dobos Emese
 
Forrás: http://ydea.blog.hu/ Hasonló hírek