Bezárás

Keresés

Bezárás

Késő esti rajongás – Je Suis Belle 2017. ősz-tél

Írta: Vanyovszki Mária

Amit a Je Suis Belle párosa művel divattervezés címszó alatt, majd aztán a kifutón, az maga a nagybetűs FASHION művészi rangra emelve.

A múlt hétvégi, egynapos, hazai fashion week legélvezetesebb show-ja számomra a márka 2017-es őszi-téli kollekciójának bemutatója volt.

Az írott szó kósza próbálkozás annak az élménynek a visszaadására, amit az újabb csoda iránti várakozás izgalmára érkező, a vártnál is elképesztőbb látvány keltett már az első modellek megjelenésével.

Amikor nem az állad esik le, hanem a fejed. Úgy fut a szemed a modell után, mint a rajzfilmek figuráinak, mert az a tíz méter nem elég, hogy mindent láss.
 
Aprólékosan kidolgozott részletek, festői képek, rengeteg kézimunka, szokatlan anyagtársítások, rendkívül erős színek és azok váratlan kombinációja.
 

Dalma és Tibi úgy nyúl hozzá a hagyományos technikákhoz és úgy értelmezi újra a szabászati alapformákat, hogy, miközben egyesek azt érezhetik, hogy kifutóra kreált, hétköznapi ember számára viselhetetlen, művészi darabokat látunk, ez mégis egy komplett ruhatár.
 
 
A randi outfittől az irodai öltözéken át, az alkalmi darabokig van itt minden: szoknya, ruha, fashion week statement farmer, sort, estélyi, kötött anyagok, szőrmeszerű bunda és kabát a szivárvány minden színében, mégis egy egységes egészet alkotva.
 
 
Az biztos, hogy az idei ősz-tél legmerészebb viselete mind közül a - bennem a tavalyi év többszörösen díjazott német filmjét, a Toni Erdmann-t is felidéző - élénk vörös cérnaszőrme kezeslábas lesz.
 

És hát a cipők! Még mindig csak értelmezni próbálom azt a műgondot, amivel minden egyes részletet megkreálhattak, a díszes kapucnitól a galléron, a mell és derék megoldásokon át a cipőkig.
 
 

Minél nagyobb a piac felől érkező nyomás a tempó felfokozására, annál inkább felértékelődik számukra az egyes darabok és a részletek megalkotásával eltöltött idő.
 

A felgyorsított és tömeges termeléssel működő, túlfogyasztást sulykoló világunkban a márka úgy áll ki az eszméi mellett, hogy a couture ruhakészítési igényességet egy fricskával megtolva képzőművészeti kísérletezéssé emeli az egész folyamatot. Mi pedig az eredményt látva csak ámulunk és emeljük a kalapunkat.
 
Dalma és Tibi
 
Főkép: Orazio Scelsa
 
Teljes galéria:
Holecz Endre, Mercedes-Benz Fashion Week Budapest
 

Dalma és Tibi több mint 10 éves bravúros együttműködése arra a kiapadhatatlan inspirációs forrásra vezethető vissza, hogy feltétel nélkül szeretnek: „Je Suis Belle loves women”. Nem ideákban gondolkodnak, viszonyuk a nőkhöz intim és interaktív. Megfigyelik őket és élettörténeteikből, egyéniségeikből, kissé szabálytalan, különleges karaktereikből építik a kollekció inspirációs alapjait. Ezúttal is folytatták a "26 nő kollekció" eszmeiségét.

A darabokat egy összetett utalás rendszer mentén alakítják. Elmondásuk szerint minden ruha egy képzeletbeli női jellemvonást, gondolatot, gesztust vagy hangulatot testesít meg: kacagást, szabad szellemet, cinizmust, humort, hebrencskedést, kacérságot, pillarebegtetést, panaszáradatot, önbizalmat, kétségbeesést, hisztériát, gondoskodást, kreatív megvilágosodást, megnyugtató cirógatást, életörömet, boldogságot.

 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek