Bezárás

Keresés

Bezárás

Mitől jó egy divatsmink? - A szakma 4 alapelve

Gercosz Henriett

Az öltözködés mellett az ember önkifejezési kultúrájának ősidők óta része az arc és a test festése. A színház és filmtörténetben kiteljesedő sminkművészet a divatanyagoknak mostanra szinte olyan hangsúlyos eleme, mint maga az öltözék. Ezért is nagyon fontos, hogy makeup artistok alkossák meg a divatsminket a fotózásra.
 

Kitől és mitől lesz igényes és művészi a divatsmink?

 

1. A „makeup artist”, mint szakma

Ma Magyarországon kizárólag kozmetikus vagy szépségtanácsadó OKJ-s végzettséggel rendelkező szakemberek sminkelhetnek. Ennek több oka is van. A smink nem csupán színekből és textúrákból áll. Nekünk MUA-knak pontosan ismernünk kell a különböző bőrtípusokat, annak teljes működését, esetleges allergiás reakciókat. Tisztában kell lennünk a különböző bőrfunkciókkal is. Ennek fényében applikáljuk a professzionális termékeket, mert csak ebben az esetben érjük el egyrészt a kívánt végeredményt, másrészt nem tesszük tönkre a vendégünk bőrét. A sminkes tanfolyamok jó alapot adnak, viszont a fent említett képzések, akár több éves gyakorlatot is mélyebb tudást biztosítanak. Nem szabad arról a tényről sem megfeledkeznünk, hogy számlát is csak ezen okmányok birtokában lévő MUA tud kiállítani.


2. Továbbképzések

A makeup artistok feladata egyúttal az is, hogy folyamatosan fejlesszék magukat és pontosan ismerjék az adott trendeket. Legyen szó színekről (pl. Pantone év színei), vagy különböző megoldásokról (matt vagy fényes finsh, stb a legfelkapottabb). 

Nyitottság, kreativitás és szakmai alázat nélkül ez a terület sem működik.


3. Professzionális termékek

Számtalan cég kínálja dekorkozmetikai termékeit. Nehéz ellenállni a jó marketinggel megáldott cégek csalogató reklámjainak. Mindenféle árkategóriában lehet sminkeket találni, azonban a professzionális termékeknek van pár jellemzője. Nem feltétlenül az árak mutatják a minőséget!
 

Összetevők, pigmentáltság, színárnyalatok (választék), kimondottan fotózásra, tv-re kifejlesztett megoldások (pl. HD alapozók, stb). 

 
Lakossági használatra fejlesztett termékek nem minden esetben elegendőek a tökéletes végeredmény eléréséhez, pontosan azért, mert ezekkel könnyebb dolgozni, nem annyira pigmentáltak, nem kell speciális applikálási technika és eszköz. A makeup artistok bőröndjében minden megtalálható, ami a divatsminkek legmagasabb színvonalon történő megalkotásához szükséges. Természetesen fertőtlenítve!
 
Kalap és ruha: Anita Pasztor


4. A divatsmink megszületése

A makeup artist fő feladata, hogy a designerekkel, tervezőkkel, stylistokkal, fotóssal és modellel együttműködve, megálmodja, majd kivitelezze a lookhoz passzoló tökéletes sminket. Ehhez ismernie kell a részleteket és „ráhangolódni” a projektre. 
 

A kreativitás és a komfort zónából történő kilépés a jó sminkes legfőbb ismérve. 

 
Szakmai tudásával, munkájával a divatanyagok színvonalát emeli. Nem hagynám szó nélkül azt a részt sem, hogy a hangsúly az együttműködésen van. A makeup artist szintén kulcsszereplője a projektnek mind szakmailag, mind pedig emberileg.
 
Összefoglalva: a divatsmink egy makeup artist által elkészített, a moodbooardnak megfelelő, a részletekkel harmonizáló, kreatív „látványelem”. Aki szeretne tökéletes végeredményt, annak érdemes a referenciák tanulmányozása után egy profi csapattal dolgoznia.
 

A te dolgod, hogy alkoss... A többit bízd ránk!
Facebook csoportunk: 
Fotózz Velünk! - Képben a Divat

_________
A szerző, Gercosz Henriett sminkesként dolgozik, divatanyagai rendszeresen jelennek meg hazai és nemzetközi kiadványokban. 
 
 
Elérhetőségei: 
http://www.hgmakeupartist.com/
+36 30 554 0965
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek