Bezárás

Keresés

Bezárás

Mutasd a szemeted, megmondom, ki vagy!

Vanyovszki Mária

Ami ma olyan nehezen megvalósíthatónak tűnik Budapest belvárosában, az alig harminc évvel ezelőtt egy átlagos vidéki háztartás egyértelmű életmódja volt. Sőt, talán nem is kell időben ennyire visszamenni. A romániai, kis faluban, ahol én felnőttem, még nincs 10 éve, hogy bevezették a hulladékgazdálkodást. A szüleim szemetesét hónapokig nem kellett kiüríteni: egyszerűen nem tudtak mit beletenni, hisz abban a takarékos életmódban, ahogyan ők az élethez szükséges dolgaikat előállítják, mindennek megvolt a maga helye, menete. Egyáltalán nem termeltek szemetet.
 
Míg ott a "modernizálódás" tendenciái a szeméttermelésre szoktatják az ifjabb generációkat, nyugaton egyre nagyobb teret hódít a zero waste mozgalma.
 
A zero waste egy minimalista életfilozófia, amely a hulladékmentesebb életmódra hívja fel a figyelmet. Ez a 21. századi fogalom először az ipari termelésre volt használatos, főként dizájn szempontból, de a túlfogyasztás miatt mára már a mindennapjaink része lett.
 
A zero waste a keletkezett szemét mennyiségének kvázi nullára való csökkentését célozza. Ezt leghatékonyabban a fogyasztás csökkentésével, a vásárolt termékek meghosszabbított életciklusával, azok javításával, újrahasznosításával és komposztálásával érhetjük el.
 
 
Egy átlagember körülbelül napi 1 kg hulladékot termel és ez a mennyiség évente csak emelkedni látszik. A nem megfelelően kezelt hulladéklerakókból káros gázok és mérgező vegyületek szabadulhatnak fel, amelyek szennyezik a környezetünket. A helyi hatások mellett a globális tényezőkkel is számolnunk kell, ugyanis rengeteg hulladék nem a szemétdombokon, hanem az óceánokban végzi, és ez komolyan veszélyezteti az élővilágot.
 
 
A Rumbach Sebestyén utcai Printa üzlet évek óta elől jár a fenntartható divat és a tudatos vásárlás missziójának közvetítésében. Ezt erősítendő nyitották meg múlt héten a Zero Waste showroomjukat, melyben olyan igényes dizájnú és hosszú élettartamú háztartási kellékeket kínálnak, mellyel nemcsak az általunk termelt szemét mennyiségét csökkenthetjük, de tulajdonképpen ezekkel az egyszeri befektetésekkel hosszú távon a költségeinket visszafogjuk (műanyag helyett fa és üveg eszközök, újrahasznosítható, hosszú élettartamú csomagoló alternatívák stb.)
 
 
 
A kiállított termékek egy részét saját maguk tervezték és gyártatták, míg más darabokat körültekintő kutatás során válogattak össze. Az utóbb említett termékeket olyan kézművesektől vagy gyártóktól szerezték be, akik lokális, kis ökológiai lábnyommal rendelkező, időtálló és/vagy komposztálható terméket készítenek.
 
 
A megnyitón Kump Edina, környezetkutató szakember, a hulladekmentes.hu alapítója tartott nagyszerű előadást közérthető és jól alkalmazható gyakorlati tanácsokkal.
 
Mindkét fórumot érdemes követni!
 
A zero waste életmódot bármilyen irányban, egészen apró lépésekkel is el lehet kezdeni. Átszervezhetjük a ruhatárunkat, változtathatunk az étkezési és bevásárlási szokásainkon, és ezzel fokozatusan a teljes életmódunkon. A lényeg valahol a média által sulykolt túlfogyasztással szembemenő egyszerűségre való törekvésben, a minél kevesebb költekezésben, és a hétköznapok egyszerű dolgaira való mélyebb odafigyelésben van.
 
További képek a megnyitóról:
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek