Bezárás

Keresés

Bezárás

Öltözködj úgy, hogy a Földnek is jó legyen! - A divathétvége második napja

Vanyovszki Mária

Divatbemutatókra nemcsak a látványélmény, hanem a zene miatt is járunk. A teljes koncepcióban gondolkodó tervezők nagy hangsúlyt fektetnek a kifutós vonulást kísérő audiovizuális hangulatokra.
 

A digitális fashion show-k világában még hangsúlyosabb szerepe van annak, hogyan erősíti fel egy kollekció mondanivalóját a háttér és a zene.


A Budapest Central European Fashion Week második napján az egyik leghatásosabb módon élt ezekkel az eszközökkel a BORBALA márka.
 
BORBALA (RO)
Ferencz Borbála újrahasznosított ruhadarabokból készített egyedi kollekcióját füstölgő szeméttelepek vetített képei előtt vonultatta fel Luca Francini hipnotikus dallamvilágára. Az utóbbi években Magyarországon alkotó, a Divat és Design Ügynökség mentorporgramjában BORBALA márkájával résztvevő tervező az upcycling, azaz az értéknövelő újrahasznosítás nagymestere. A ténylegesen rongyokból dolgozó Bori mindent maga készít, főleg házi varrógépekkel, a lockolás technikájával. Miközben a másod-, sőt gyakran sokadik kézből szerzett ruhákkal a fenntarthatóságra hívja fel a figyelmet, olyan egyedi látványvilágot alkot, mint az absztrakt képzőművészek. Ruhái merészek, vagányak és bárhol viselhetőek. 
 
 

NUBU
Az egyik legismertebb hazai márka kétségtelenül a fekete színhasználat és a rétegek nagymestere. A mélységet ezúttal zölddel, kobaltkékkel és narancsvörössel tetézték. A márka a kezdetek óta a japán kultúra elkötelezett a híve. A kollekcióban nyomon követhető távol-keleti vonalvezetést tovább erősítette az utóbbi két év tokiói olimpiára való formaruha készítés, valamint a zen és a jóga iránti rajongásuk.
Ehhez kapcsolódóan érdemes odafigyelni a zeneválasztásra is: Rebootflow, Ame Nimo Makezu.
 
 
A férfi és női darabokat is felvonultató öltözéksorban ügyesen vegyítik a kényelmes ruházatot a formálisabb és alkalmibb viseletekkel, ahogy azt napjaink digitálisan összezavart világa megkívánja. Hangsúlyosak az ékszerek, a kiegészítők, az asszimetria és a változatos anyagok keverése.
 

IRON THREAD (UA)
Az IRON THREAD bemutatófilmje önmagában megérne egy elemzést a helyszínválasztással, a zenével, a karakteres szereplőkkel és modellekkel. A „Normal is boring” feliratú pólóival a devianciát vállaltan képviselő márka férfi ruhadarabjai nagyon is jól viselhetőek. A fekete, szürke, kék, barna négyes tengelyén túl bátran operál a pirossal és a fehérrel, mindezt kifejezetten erős maszkulinitással formába öntve.
 
 
VOROZHBYT&ZEMSKOVA (UA)
Az ukrán tervezőpáros zseniálisan ötvözi a klasszikus szabászati formai elemeket egy újragondolt modern vonalvezetésben. Kettősük védjegye a kontrasztokra épülő öltözéksor. Az egyedi sziluettek és változatos anyagok kombinációja révén a játékosságba ágyazott mélység és intellektualitás rajzolódik ki.
 

 
 
Darabjaik annyira frissek és változatosak, hogy amikor az modellek elvonulása után kijönnek az alkotók, konkrétan meglepődtem, hogy ezt két ötvenes-hatvanas hölgy tervezi.
 
Patrick McDowell (UK)
A fiatal brit tervező mindig olyan, mintha viccelődne, miközben véresen komoly üznetet közvetít. Ő volt az, aki Budapesten is bemutatta a tűzoltósisakos kollekcióját, ami egyrészt édesapjának állított emléket, másrészt a család női tagjainak, akiknek mindennapos áldozatos munkája felér több tűzoltással is.

A Katolikus Mesék egy digitális képekben megálmodott világok ábrázol, melyben az egyház tényleg a feltételek nélküli szeretet jegyében bárkit befogad és ünnepel. Patrick gyerekkorától a saját bőrén tapasztalta meg, hogy az egyház köreiben a másságot nem látják szívesen. Többek sérelme és tapasztalása feloldására készült ez a kollekció és a köréje varázsolt film, melynek üzenete, hogy minden másság megérdemli a szeretetet.
 

 
 
Jennifer Milleder (A)
A fiatal osztrák divattervező, stylist és grafikus munkáiban a viselhetőség művészi aspektusokkal társul. Különleges öltözékeinek fontos alkotóelemei a színes látványelemek és a történetmesélés. Háromdimenziós, hajtogatós technikái révén utópisztikus formákat alkot, amiket a színes grafikák tesznek még erőteljesebbé. A videóprezentáció hangulatát meghatározza Christoph Punzmann sejtelmes, néhol borzongató zenéje. Ehhez társul a kopár természeti táj, amiben a modell, mint életidegen, de mégis a tavasz hírnökeként jelenlévő valaki virágokat jelenít meg. Mindezt hol népviseletet idéző, hol pedig futurisztikus, hol éppen horrorjellegű képekben.
 
 
A nap bemutatói voltak még, a THEFOUR, a MERO, a KATA SZEGEDI és a CUKOVY, akiknek a kollekcióiról milánói szereplésük kapcsán itt írtunk:

Akik alkotásaikkal a korlátozások alatt is tartják bennünk a lelket – Magyar tervezőink Milánóban

 

_____

 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek