Bezárás

Keresés

Bezárás

Te mit fogsz viselni, amikor újra kiöltözhetsz valahova? - A hazai divathétvége első napja

Vanyovszki Mária

Ha még nem tudod, most megmutatjuk.


Délután kezdődött a hazai digitális divathétvége, melyen a Magyar Divat és Design Ügynökség szervezésében készített, előre rögzített show-k felvételein láthatjuk hazai és környező országok alkotóinak kollekcióit.

Tervezőink kitartását, lelkesedését és kreatív energiáinak ruhákba öltött megnyilvánulását látva azonnal beindul az ember fantáziája, és tervezni kezdi a a járvány utáni világba vonuló szettjét.


Mint amikor szakítás után a legbrutálabb öltözéked rakod magadra!

 

ALMA
A zero waste technikájáról ismertté vált Vetlényi Alma nyitotta a sort. A mentor program során új arculatot kapott márka Back to the roots címen debütált kollekciója a finom nőiességet a fenntartható designba ágyazott modernitással ötvözi. A múltból erőt merítve, a jelenben cselekedve gondol a jövőre:
„Képzelj el egy olyan világot, ahol a nő ereje az érzékenységében, az ambíciója a lelassulás képességében, a magabiztossága az állandó fejlődésében rejlik. Tapasztalataiból és emlékeiből merít ihletet a mindennapokban, ezzel inspirálva környezetét.”
 

 
VIRAG KERÉNYI
A járványhelyzet előtti show-ihoz képest „visszafogott”, ruhákat alkotó Kerényi Virág végtelen fantáziáját ezúttal nemcsak a nőkre, a férfiakra is kiterjesztette. A elegáns vonalvezetést idéző öltözéksor tele van burjánzó színekkel, anyagokkal, dzsungel, botanikus kert és állatmintákkal.
 
 
 
Nemcsak a ruhák, de a falakra vetített nagyvárosi és egzotikus tengerparti képek révén 5 perc alatt bejárjuk a helyeket, ahova egy éve vágyunk. A fotós és divatszakmában jól ismert moodboard hangulat mellett a 80-es évekből visszajött láncok is új értelmet nyernek. Virág szerint a láncok mellett a táskákat is bátran zsúfolhatjuk, egy szetthez akár hármat, négyet is magunkra akasztgathatunk. 


SENTIMENTS COUTURE

“Minden újabb pillanat egy újabb világ. Bármi, ami az enyém, azt a következő pillanatban elveszíthetem, és bármi, ami távol van tőlem, a következő pillanatban az enyém lehet.”

Az atelier tervezője, Joó Beatrix nem viccelt, amikor az év trend színeihez, a sárgához és a szürkéhez nyúlt. Az érett, önmagát jól ismerő és bátran vállaló nő számára készült, alkalmi Sentiments darabok között a kiskosztüm, kiskabát, nappali és estélyi ruha mellé megjelent az otthoni és a sportos viselet.

De itt a jóga szett is couture!

 
A nyerő öltözéksorhoz választott bob frizura telitalálat. Szinte hihetetlen, hogy mindenkinek mennyire jól áll.






Szemezgetés Közép-Európa alkotóitól


A Budapest Central European Fashion Week törekvése, hogy nevéhez hűen a szomszédos országok válogatott, kortárs designereinek kollekcióit is időről-időre megmutassa.

ROUSSIN (UA)
Az ukrán márka nagyot vállalt, amikor egyetlen modellre, egy modern táncosra húzta fel az egész kollekciót. De úgy tűnik, bejött. Az angyali arcú és rendkívül tehetséges lány produkcióját bravúrosan egészíti ki a kamerák játéka.

A klasszikus és sportos elemeket vegyítő darabokon fényvisszaverő elemeket alkalmaztak, a közúti biztonságra is figyelve.
 
 
 


Christina Seewald (A)

Az ausztriai Grazban született Christina Seewald kötöttáru-tervező a Central Saint Martins-ban diplomázott, majd 2019-ben a londoni divathéten mutatkozott be. Seewald munkája során gyakran ihletődik akadémiai elméletek és művészi gyakorlatok sokféle hatásából, az interdiszciplinaritás visszatérő motívum nála.
 
A végtelenül személyes és intim ruhadarabok mögött feminista filmelméletek és modern tánc elemek is vannak. Seewald felforgatóan nőies darabjai a kötöttáru technika új lehetőségeit tárják fel, miközben erőteljes és törékeny vonalvezetés jön létre.
 
A vastag, bordázott kasmír keverékek, a félig áttetsző felsők, a hosszú ujjú ruhák, a dekonstruált pulóverek, az aszimmetrikus foltvarrásos darabok, és a magasnyakú pulcsik összessége finom erőt fejez ki.
 

A film intim atmoszférája a hagyományos nagymosások gőzös, munkás intim hangulatát idézi, miközben a kínai Gua Sha kő megjelenése a kultúrák közötti párbeszéd mellett a nőiség megérdemelt kényeztetésére is hív.

CHERESHNIVSKA (UA)

A CHERESHNIVSKA filmjét ugyanott forgatták mint a ROUSSIN-ét, de ők maradtak a hagyományos, catwalk koreográfiánál. A márka ruhái a kényelem szerelmeseinek és az élet értelmét keresőknek készül. A kézzel rajzolt nyomatokat Anastasiya Rozova belorusz művész és kreatív igazgató készíti.
 
 

A nap bemutatói voltak még az ABODI, az Elysian és a ZIA Budapest, akiknek a kollekcióiról milánói szereplésük után itt írtunk:

Akik alkotásaikkal a korlátozások alatt is tartják bennünk a lelket – Magyar tervezőink Milánóban

 
ABODI
 

 
Elysian
 
 
 
ZIA Budapest
 
 
 


 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek