Bezárás

Keresés

Bezárás

Az idei tavasz-nyár legfrissebb trendjei – A divathétvége harmadik napja

Vanyovszki Mária

A divathétvége harmadik napja a 2021-es tavaszi-nyári trendekre helyezte a fókuszt.
 
VENGRU
A divathét harmadik napját a variálható táskáiról ismert tervezőpáros, Szögi-Csomány Boglárka és Faragó Tamás márkája nyitotta.
A Vengru különleges formai világával és a variálhatóság végtelenített lehetőségeivel vált ismertté. A most bemutatott tavaszi-nyári kollekció kínálatában találunk karakteres öveket, hátizsákot, kézitáskát, övtáskát és crossbodyt is. A jól hangolt, fekete, fehér és bézs öltözékek árnyalataihoz igazodva köszöntek vissza a kiegészítők színei, amiket a márka védjegyének számító cipzáras megoldással egészen egyedi színkombinációkkal variálhatunk tovább.
 
 


DÜSK
Hegedűs Dóra bemutatóját nagyon vártam. A DÜSK márkanévvel nagy kifutón most debütált tervező már az egyetemen és a diplomamunkáiban is a férfi és női öltözködés komfortzónáit feszegette. A Lovers on the Run kollekció ezt a tematikát viszi tovább a roadmovie-k világának ihletésében, melyhez a Middlemist Red dinamikus és egyben melankolikus dala, a Blue Moon szolgáltatja a zenei aláfestést. Az öltözéksor a filmtörténet ikonikus szerelmi szálaira is reflektál, melyekben az összetört szívek és boldogtalan érzések kétségtelenné teszik a végkifejletet. A tervező előtt megidéződik Nine Inch Nails, Iggy Pop, Patti Smith és Nick Cave sötét világa.

A piros-fekete kettős tengelyében megjelennek a kék, a pink, a fehér és a szürke árnyalatai.

Az unisex öltözéksor extra varázsát az adja, hogy bármelyik cucc mindkét nem képviselőin ugyanolyan szexin áll.

 
 


Nora Sarman
Sármán Nóri öltözéksorának fehér darabjain úgy játszik a kivetítő fénye, hogy pillanatokra azt hittem egy-egy darabról, leheletkék, lila vagy éppen zöld. A menyasszonyoknak szánt kollekció színeiben maradt a klasszikus fehérnél, formáiban viszont annál forradalmibb. Rövid szoknyákból, sortokokból, hosszú nadrágokból és spagetti pántos, könnyű nyári ruhákból áll idénre a paletta.
 
Rendkívüli időszakunk folyamatosan változó szabályozásai között a szerelmünk ünneplése is bizonytalan és korlátok közé van szorítva. Nóri erre úgy reagál, hogy a formális elvárásokat felrúgva könnyed és változatos öltözékeket tervez a menyasszonyok számára, ezzel teremtve meg a szabadság és a választás lehetőségét. A nőiességet és a klasszikus eleganciát olyan látványos kiegészítők emelik éteri szintekre, mint a kesztyűk, a masnik, a Vecsei Zsófi tervezte fejdíszek.
 
A sor vége felé azért a rebellisek kedvéért mégis feltűnik egy pinkbe és egy kékbe hajló szett, de összességében a puritán fehér békéje marad velünk.
 
 
 

Artista
Az Artista tavaszi-nyári AIR néven bemutatott kollekcióját a friss levegő és a természetbe vágyódás ihlette. Printjeikben és színválasztásaikban így köszön vissza az ég és a vizek kékje, a növények zöldje, a virágok sokszínűsége és a napfény sárgája. Könnyed, de közben mégis artisztikus szabásvonalaikra ugyanez a vagány szellősség jellemző. A tervezőtrió az öltözéksorhoz ezúttal is karakteres táskákat készített, melyek geometrikus változatossága játszik az öltözékek artistásan egyedi vonalvezetésével. Mindezt a szinte már visszatérő alkotótársnak tekinthető Kézdy Luca zenéjére követhetjük végig.
 
 

CAKO
A hazai kreatív ipar egyik legismertebb "balatoni lánya", Cakó Kinga mi máshoz is nyúlt volna a bezártságban ihletésért, mint a magyar tengerhez. Kinga kollekcióira jellemző, hogy egy-két színre és azok árnyalataira építi fel az öltözéksort. A vízkék irányából a türkizen át így haladunk most a zöld felé a női és férfi ruhákban egyaránt. Dobó Katával készítettem egyszer egy interjút, aki a márka hűséges viselőjeként nagyon frappánsan fogalmazta meg a viseletek esszenciáját: „Imádom, amikor valamire nem kell úgy figyelni, vajon, hogy áll, mert rohangálósan kényelmes és mégis nőiesen elegáns, mint a Kinga darabjai.”
 
 

Romani Design
Aj, hát a Romani kollekcióit nem lehet nem imádni. Az erőteljes színekben pompázó virágminták, pirossal, kékkel, feketével egyből azt az erőteljes életigenlést hozzák magukkal, amikre napjainkban még a szokásosnál is jobban ki vagyunk éhezve. Fazonjaik változatosságát ezúttal az otthoni viseletre hajazó melegítő és pizsama-szerű szettekkel egészítették ki, amik ebben a szín is mintavilágban ellenállhatatlanok. Látom magam, ahogy az ágyból kikelve egyből ebben a cuccban vonulok is a szupermarketbe, mindennapjaim mostani egyetlen kifutójára. A köntös-kabát a másik nagy kedvenc, amikre Matrixos bőrkabátjaimat egyből becserélném. Meg hát a tüllszoknya ezekkel a mintás pólókkal és pulcsikkal kombinálva örök darab marad.
 
 

ZSIGMOND DORA menswear
Dóra bemutatóit mindig nagy élmény élőben követni, nemcsak a koncentrált és változatos férfienergiának köszönhetően, amit a modellválasztással ér el, hanem a mély üzenettel telített koreográfiák miatt is. Dóra szereti a modelleket kisebb-nagyobb csoportokban vonultatni, ezzel is utalva a maszkulin falka-működés intimitására és különlegességére, ami annyira más, mint a női közösségek...

A digitálisan visszanézhető ROOTS öltözéksora egy történet a hazaútról és a változásokról. Az otthonba visszatérés derűs szépsége a gondosan megválasztott, fenntartható anyagokban és az alkalmazott múltbéli, kézi technikák örökségében nyilvánul meg. Az előző kollekció anyagmaradékait újradolgozva idéznek fel múltbéli történeteket. A színek az újrakezdés hírnökei: a szürke lágy árnyalatai és a földszínekbe kevert zöldek, amiket a ropogós fehérek és az élénk sárgák ellensúlyoznak. A természetes textíliákat növényi festékekkel mélyítették, egyedi mintákat hozva létre minden ruhadarabon. A lényegretörő Zsigmond Dóra vonalvezetést ezúttal kézzel festett pamutzsinórokkal és gallérok alá rejtett, nyers hímzett darabokkal árnyalták.
 
 

A REMADE kollekció felhívja a figyelmet a kapcsolódások fontosságára a bizonytalanság idején. A kézzel szövött ágytakarókat és kárpitokat bomberdzsekibe illesztette a tervező; a régi, lyukakkal hímzett ágyneműknek pedig tintás fekete és neon nárciszfestékkel fröccsentett ingekben adott új életet. Minden ruhadarabnak megvan a maga öröksége: a vadászatok kalandjai és a félig elfeledett földek jelenetei öltözékekben rögzített emlékekként élnek tovább.

A múltba lélegezve a világ újra elmozdulhat, de a lábunk mindig emlékezni fog az útra, amit megtett.
 
________
Nyitókép fotókredit: HFDA / The Sparkle Content
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek