Bezárás

Keresés

Bezárás

Régi csipkéink új élete - Bálint Sára, az újrahasznosítás couture mestere

kérdezett: Vanyovszki Mária

Pár hete ruhapróbán jártunk Bálint Sáránál. Különleges menyasszonyi ruhái évek óta magukkal ragadnak, de csak most értettem meg igazán, hogy miért.

Sára régi csipkéket (terítőket, függönyöket) használ fel ruhái készítésekor, mely nem csupán mesteri formája az újrahasznosításnak, de ezzel a környezettudatos megoldással személyre szabottan tudja a ruhában megidézni a menyasszony csipkeemlékeit, összekapcsolva ezzel múltat, jelent és jövőt.

Emlékszem egy gyönyörű csipkeruhára, amivel pár évvel ezelőtt díjat is nyertél a Marie Claire pályázatán. Az már így készült?


Igen! Az volt az első ilyen esküvői ruha, vagy inkább csak  az első ilyen fehér ruha. Bár én  egyértelműen esküvői ruhának szántam, nem lett ez így ott kimondva. Mint ahogy az újrahasznosított jelleget sem emelte ki a pályázat. Ez talán azért is érdekes, mert ennek ellenére nyert, tehát egyértelműen megállta a helyét. Ez nekem is jó visszajelzés volt, hiszen nem mindenki lelkesedik a már használt dolgok funkciójának újragondolásáért.
 
A nyertes darab - Fotók: Marie Claire

Hogyan jött az ötlet, hogy régi csipkéket dolgozz fel? Vezetett valamiféle környezettudatos, újrahasznosítási elv?

Azt hiszem az eredeti ötlet onnan jött, hogy kaptam innen-onnan régi horgolt csipkéket, és ezek elkezdtek gyülekezni a szekrényben. Valahogy mindig úgy éreztem, hogy az ilyen nemes dolgoknak van létjogosultsága a világban és nem járhat el felettük az idő, attól eltekintve, hogy már nem divat a tévé tetejét ilyesmivel óvni, vagy díszíteni. Eleinte csak felsőrészeken próbáltam ki ezeket a kisebb darabokat, de sokkal kevésbé volt ez tudatos, mint most. Készült is  5-6 évvel ezelőtt egy kisebb kollekció régi csipkék felhasználásával, de ez még közel sem volt esküvői.

Most honnan szerzed be az alapanyagaidat?

Rengetegen kérdezik tőlem ezt.
Van pár remek beszerző hely  az országban. Járom a piacokat, illetve a keresem ezeket a darabokat online is. Vannak olyan anyagok, amiből nagyobb mennyiségeket is lehet találni, de  nincs rá feltétlenül  szükség, mivel sok megrendelésnél inkább méterárut választanak a menyasszonyok. Amikor csipkét keresek, inkább csak a különleges darabokra vadászom.

Csipke sokféle van mind anyagában, mind technikájában. Bármit össze lehet dolgozni?

Eleinte azt gondoltam, hogy minden mindennel működik, de mostanra kialakult pár ideális felhasználási mód. A nagyobb mintázatú, rusztikusabb darabok inkább szoknyákhoz, vagy kiskabátokhoz ideálisak, míg a finomabb, ornamentikusabb csipkék felsőrészként jobban megállják a helyüket. Sokszor érdemesebb inkább egy hordozó anyagra rádolgozni a csipkéket (pl.: pamut tüll), vagy a kész ruhát díszíteni velük, mint önmagukban használni. Így gazdagabb formavilágot és légiesebb megjelenést lehet kölcsönözni akár eredetileg sűrű mintázatú daraboknak is. Emellett azt hiszem a rusztikusság hozzátartozik a ruháim stílusához, így meg  szeretném tartani a kezdetek óta használt mintagazdagságot akár a teljes ruhán is. De a felhasználás és párosítások tárháza így is végtelen.

A megmunkálásnak milyen nehézségei vannak?

A különböző szerkezetű csipkéket különbözőféleképpen lehet hasznosítani. Vannak, amik jól applikálhatóak, de olyanok is, amik foszlanak, érzékenyek. Vannak, amikből lehetetlen szimmetrikus mintázatot kirakni, vagy nem elég erősek tartó funkció ellátásához. Minden darabot egyenként, szinte virágonként építünk fel, míg a megfelelő forma meg nem születik, figyelembe véve az anyag egyéni sajátosságait. Aprólékos, nagy türelmet igényel a  kivitelezésnek ez a része, de megéri a végeredményért!

Tudsz bárkiről itthon, aki hasonló megoldással dolgozik? Vagy külföldön?

Sokan dolgoznak régi  anyagokkal, vagy olyan anyagokból, amik előtte más funkciót láttak el, de ezt a típusú csipke felhasználást nem láttam még sehol. Van pár külföldi DIY (do it yourself) oldal, ahol elvétve lehet találni ilyen kezdeményezéseket, de nem tudok róla, hogy valaki konkrétan ilyen módon készítene, tervezne esküvői ruhákat.  Bár  elég kézenfekvő felhasználási módja ez a régi csipkéknek, tehát nem lennék meglepve, ha más is hasonló végeredményre jutna.

A menyasszonyok, akik megtalálnak, tudnak erről az újrahasznosítási munkamódszeredről? Van olyan, akit kifejezetten ez a fajta környezettudatosság vezet ide?

Nem mindenkinek egyértelmű. Az első találkozásokkor sokszor előkerül ez a téma, mindig tisztázni szoktuk, hogy ezt a vonalat követjük-e vagy sem.  Egyre többen keresnek meg kifejezetten azért, mert van valami csipke emlékük a családjukból, amit szeretnének az esküvői ruhájuk részeként megőrizni. Emellett azzal sincs baj, ha valakinek a régi anyagok újrafelhasználása nem szimpatikus. Vannak más lehetőségek is, méterárú boltokban is remek anyagokat lehet találni,  és nem mindenkinél lapulnak a szekrényben családi csipke ereklyék. A legtöbben mégis azért keresnek meg, mert személyre szabott ruhát szeretnének, egyéni elképzelések alapján, olyan stílusban, amit a ruháim képviselnek.
 


 
A csipke elsősorban fehér.  Milyen más árnyalatokat tudsz kínálni? Mennyire festhető?

A régi csipkék  fehérek vagy törtfehérek, de semmiképp sem rikítóak. Sokszor fehérítésre és mosásra szorulnak. Ha jó állapotúak és természetes anyagból készültek, ami nagyon jellemző, akkor akár házi keretek között is festhetőek. Leggyakrabban az öregítés, ami előfordul. Ez esetben kicsit patinásabbá tesszük a csipkék összképét. A természetes alapanyagokhoz a különböző teák, hagymahéj főzetek remek színt tudnak adni, azonban viszonylag ritkán érkezik ilyen kérés. Azt hiszem  még mindig a törtfehér árnyalatok a legkedveltebbek.

Milyen speciális tisztítási, állagmegóvási igényei vannak egy ilyen ruhának?

Sokszor egészen meglepő módon  nincs szükség  semmilyen speciális  tisztítási módra. A kész ruhák nagy részét akár a mosógépben otthon is ki lehet tisztítani. Szem előtt kell tartani az anyagösszetételt és az adott darab állagát, a finomabb darabokat nem szabad centrifugálni, vagy géppel mosni, inkább csak áztatni. Hacsak nincs rajtuk valami makacs folt, akkor nem igényelnek vegytisztítást. Emellett ahogy más esküvői ruhák, ezek sem a mindennapokra készülnek, tehát sérülékenyebbek mint egy póló, vagy egy átlag nyári ruha.

Mennyire időtálló egy ilyen csipke alkotás?

Megfelelő kezelés, és rendeltetésszerű használat esetén  még a leendő unokák is élvezhetik majd egy-egy ruha szépségét.
 


A személyre szabás nálad nemcsak a közös anyagválasztást és méretkészítést jelenti, hanem behozhatom akár a saját régi, édesanyám horgolta csipketerítőmet is?

Igen, sőt! Szeretem az ilyen megrendeléseket! A saját csipkeemlékek beépítésével válik egy esküvői ruha igazán személyessé. Ez teszi értékesebbé, megismételhetetlenné. Mivel a régi csipkék megőrzésének, vagy tovább ajándékozásának nincsen igazán hagyománya hazánkban, viszonylag kevesen rendelkeznek ilyenfajta kiindulási pontnak is alkalmas anyagokkal. De persze vannak szívderítő kivételek.

Nemcsak menyasszonyi, de bármilyen egyéb alkalmi ruha készítést is vállalsz?

Az esküvői ruhák mellett rendszeresen készülnek nálunk ruhák örömanyák, koszorúslányok számára is, illetve az aktuális kollekcióban is van pár olyan darab, ami ünnepélyes alkalmakkor tökéletes választás lehet. Emellett  a stúdiónkban természetesen megtalálhatóak a kötött kiegészítők és ruhadarabok is.
 
 
Címkék: interjúHírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek