Bezárás

Keresés

Bezárás

« Vissza

Orvosi rendelőből a divat élvonalába - Megyaszai Márta, reumatológus, sportorvos

Szabó Marianna

Akár nemzetközi, akár hazai divatbemutatóról van szó, a nézők között mindig akadnak olyanok, akik bátran vállalják, mennyire szeretik és élvezik ezt a világot, és akikre muszáj pont annyira odafigyelni, mint a kifutóra.
 
A civilként orvos Megyaszai Márta is egy ilyen alakja a hazai divatvilágnak. Amit én igen izgalmasnak tartok benne, az az ellentét, mely az erőteljes színek és szabásvonalak választása, viselni tudása illetve halk személyisége között feszül. Akármit is vesz föl, mindig a finomság érzetét kelti ebben a nagyon hangos és színes világban. Annak ellenére az egyik legfeltűnőbb alakja egy shownak, hogy mi sem áll távolabb tőle, mint az exhibicionizmus.

A napokban Petyánszki Krisztián készített vele egy fotósorozatot, miután Márta kérésemre vállalta a modell szerepét. Ennek sikere késztetett arra, hogy én is jobban megismerjem őt, illetve bemutassam szélesebb körben.

Villámkérdés: divat vagy stílus?
Stílus.

Hogyan különbözteted meg őket? Van közöttük hierarchikus kapcsolat?
A stílus független a trendektől és önazonos. A stílus számomra hierarchikusan magasabban áll emiatt. A divat számomra időszakosnak hangzik, változik folyamatosan a trendeknek megfelelően. Persze én is változom, így a stílusom is, de ez a változás az én saját ritmusomban, egyéni sebességgel történik. Így egyik évben / hónapban mást viselek szívesebben mint a másikban…
 
 
 
 
Mikorra datálod érdeklődésedet a divat világa iránt? 
Valamennyire már kamaszkoromtól érdekelt, akkoriban édesanyámmal magunk is szabtunk - varrtunk ruhákat magunknak. Akkoriban nem volt még olyan nagy választék...

Mik az érdeklődésed mérföldkövei az életedben? 
Jó pár éve már, hogy az egyik, általam korábban kedvelt fast fashion márkánál hirtelen olyan mértékű minőségbeli romlást tapasztaltam, hogy kijöttem az üzletből. A közelben volt egy magyar tervező boltja, ahol rácsodálkoztam a magas minőségre, az odafigyeléssel készült darabokra. Itt akkor megvásároltam életem első tervezői darabját. Azóta is nagyon kedvelem a magyar tervezők munkáit.

Mennyi időt töltesz a divat gondolatvilágával napi szinten? 
Olykor többet, máskor csak kiveszek gyorsan valamit a szekrényből aznapra. Van azonban évente pár nap, amikor próbálgatom a szetteket, hogy mit mivel lehet kombinálni, vagy hányféleképpen lehet viselni, ez számomra játék és kreativitás.
 
 
Az orvosi pályádra van-e hatása vagy befolyása ennek a világnak?
Nincs. Olyan ez mint másoknál egy másikfajta hobbi.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy te a magyar divatvilágban bőven kiérdemelted a fashionista titulust. Erről szakmai környezeted mennyire tud? Hogyan viszonyulnak hozzá? 
Eleinte nem nagyon akartam, hogy mások tudják, mi van rajtam. Az irígykedéstől is tartottam. A munkahelyen átöltözöm a munkaruhámba, csak az öltözőig kellett észrevétlenül eljutni. Manapság ez már nem szempont, a környezetemben mindenki tudja, hogy szeretem ezeket az öltözékeket viselni, és gyüjtöm is. Nagyon boldog vagyok, hogy sokaknak tetszik, irigység nélkül kérdeznek rá, mi van rajtam, és sok esetben ők is vásárolnak később. Nagyon jó látni másokat, milyen jól tudják érezni magukat egy hozzájuk illő ruhában. Nagyobb szakmai eseményeket is szeretek megtisztelni szép ruhával, és ezeken is elég feltűnő az öltözetem. De magamról nem teszek fel képeket a közösségi oldalakra.
 
 

Mi a te koncepciód, ha elmész egy eseményre? Mitől érzed magad jól egy ruhában, illetve a teljes öltözetben? Mik kapnak hangsúlyt az öltözetedben? 
Az esemény típusának megfelelő ruhát választok. Lehet ez visszafogottabb vagy épp feltűnőbb összeállítás. Akkor érzem jól magam, ha önmagam vagyok abban a ruhában. A hangulatom is számít: ha jó akkor azt szeretném megmutatni, kiemelni, ha pedig rosszabb kedvem van, akkor olyan öltözetet választok, ami jó hangulatra derít. Nagyon szeretem a hozzám illő színeket, ezek kapnak leginkább hangsúlyt a választáskor. Feketét szinte sosem viselek.

Mikor érzed magad kirobbanóan az utcai megjelenés során?  
Az alkatomnak, az aktuális hangulatomnak megfelelő színes ruhában.  Utcai, de egyéb megjelenésnél is fontos a kényelem, hogy akár egy hosszabb gyaloglás, tömegközlekedést is észrevétlenül bírjam a ruhámban.
 
 

Neked ki ragadja meg a figyelmedet a megjelenésével akár egy eseményen vagy az utcán? 
A természetes, egyénhez illő megjelenés, ami az illető testalkatához illik. A jó minőségű dolgokat is észreveszem, illetve ha valaki bátran, de igazán önmagát adja egy öltözetben.

Nekem úgy tűnik, nagyon jól ismered a színtípusodat, de számodra is ismeretes ez, és ez alapján választasz színeket, vagy ösztönösen? 
Még mielőtt "nevet kapott" volna a színtípusom, már ösztönösen a saját színeimet választottam vásárláskor. Azóta is hasznosabb számomra az ösztönös választás, mintsem kategorikusan kizárni egyes darabokat, csak azért, mert megtanultam, hogy az nekem úgysem lehet jó.

Mi a véleményed a magyar divatról? 
Jó pár remek tervező van, akik nemzetközi szinten is megállnák a helyüket.

Mi a magyar divattér előnye a nemzetközivel szemben? 
Szeretem a személyességet, hogy nem csak bemegyek egy boltba vagy megrendelek valamit személytelenül, hanem akár rám is alakítják a darabokat. Mindenkinek lehet olyan a testalkatában, amire nem illeszkedik a konfekcióméret, az enyém egyértelműen ilyen, ezért amit régebben boltban vettem, azt legtöbbször elvittem a varrónőmhöz.  

Mit hiányolsz benne?  
Jó volna, ha szélesebb körben ismert lenne a magyar divat és többen viselnének magyar tervezői ruhákat.

Vannak-e egyéb hobbijaid? Mik azok? 
Szeretem a természetet, szeretek gyalogolni, túrázni, olvasni, barátokkal, családdal együtt lenni (bár ez utóbbi nem hobbi, de munka mellett kevesebb idő jut erre, mint szeretném).

Milyen nem divattal kapcsolatos dolgok foglalkoztatnak a leginkább? 
Számos dolog: a családom, a munkám (amire szintén tekinthetek hobbiként, hiszen nagyon szeretem, örülök, amikor segíteni tudok), a környezet - környezetvédelem, és persze társadalmi kérdések.

Milyen divateseményt vársz leginkább 2024-ben? Miért? 
A kisebb személyesebb eseményeket (pl. egy adott tervező egyéni eseményét) jobban szeretem, mint a nagyobbakat (pl. a fashion weeket). Nagy élmény számomra egy másik művész (pl. festő) kiállításával kombinált esemény. Ezeket az alkalmakat mindig várom. A tervezői munkát is egyértelműen művészetnek tartom. Örülök, hogy a vásárlásaimmal ezeket a művészeket támogatom.
 
 
Márta a fotózást saját bevallása szerint nagyon élvezte, melynek tanúbizonysága, hogy a fotós által kért különböző pózokat könnyedén, fegyelmezetten és nagy tudatossággal teljesítette.
 
A szerző, Szabó Marianna a Maarjan márka tervezője, pszichológus hallgató; tanulmányait a divat egyéni és társadalmi aspektusainak elemézésvel kapcsolja össze. 
_____
Fotók: Petyánszki Krisztián
Táska: Maarjan

 

 
Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések