Bezárás

Keresés

Bezárás

A fekete-fehér harmóniája és az ellentétek sokszínűsége – Idén 30 éves a Katti Zoób divatház

Szabó Marianna

Ahogy mélyebben tanulmányozni kezdtem Zoób Kati munkásságát, rájöttem, az a megtisztelő feladat, hogy pár keresetlen szót írjak legújabb kollekciójáról, nem is jöhetett volna jobb időben. A tervezőnő 2024/25-es őszi-téli öltözéksora színtani értelemben teljes mértékben színtelen, számomra mégis a legkülönlegesebb színekre, a fekete-fehérre épült.
 

Az ellentétek harmóniája

 
Ennél jobban kevés két (nem-)szín együttes jelenléte utalhatna „az ellentétek harmóniájára”, ahogyan a Katti Zoób divatház is szereti aposztrofálni stílusát.
 
A színeknél maradva a kollekció szinte minden darabján fellelhető – akárcsak egy jelzésértékű, ellentétes színű paszpól mentén - mindkét tartomány: a szigorú, vagány fekete és az ártatlan fehér.
 

A dizájn és a styling perspektívájából több stílus jelent meg az egyes darabok képviseletében: a progresszivitás zászlóvivői a fekete garbó fölött viselt fekete, rövid kabát, szélesen kifektetett fehér, prémes gallérral, a hosszú fekete bőr- vagy vászonkabátok, az ellentétes színű csíkokkal megtört nadrágkosztümök, mind magabiztosan adták meg a kollekció alaphangját.
 
 
 
 
A derékban szűkített, lefele bővülő midi ruhák, a csíkos selyem nadrág-blúz szettek a 40-es évek angol divatját idézték.
 
 
 
 
A levett cipővel sétáló modell fehér paszpólos, nagy masnis, fekete koktélruhája, a rövidujjú, szintén nagy masnis fehér ruha, vagy a lánya egykori kedvenc játékáról megemlékező, többféle izgalmas anyagból készült, H-vonalú kabát csacsimintája kislányos bájt is kölcsönöztek a viselőknek.
 
 
 
 
 
A BCEFW eseményén bemutatott tizenöt szett egymás utáni kivonulásakor mindezek mégis integrálódni tudtak egy egységes képpé, mely visszatükrözte a divatház 30 éves kézjegyét: a hosszan tartó hordhatóságot, a kézművesség tiszteletét, tehát az aktuál-trendeknek ellenálló, utánozhatatlan Katti Zoób stílust.
 

A tervezőnő hosszú jelenléte a magyar divatszcénában szinte példátlan, és nemcsak a több évtizedes megújulás és önazonosság dimenziói mentén értékes:
Azt bizonyítja, kortól és törékenységtől teljesen függetlenül létezik egy új női minőség, melyben olyan erőteljes szerepek, mint az anyaság, a saját ambíciók és a siker osztatlanul megférhetnek egymás mellett.
 
Kíváncsian várjuk a folytatást. A BCEFW záróeseményeként szervezett bemutató után ugyanis a divatház az alábbi nyilatkozattal invitál a nyári show-ra:
„… a Katti Zoób Couture Ház 30 éves Haut Couture Savoir Faire-jét megtestesítő 30 megjelenésből 15-öt láthattak. A százas sor folytatódik augusztusi balatonfüredi bemutatóinkon. Találkozzunk ott mindenkivel!”
 
______
A szerző, Szabó Marianna, a Maarjan márka tervezője, pszichológus hallgató; tanulmányait a divat egyéni ls társadalmi aspektusainak elemézésvel kapcsolja össze. 
 
Képek: HFDA/The Sparkle Content
 
Összes look a bemutatóról:
 
 
 

 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek