Bezárás

Keresés

Bezárás

A törődés varázsa és az otthon biztonsága - Zsigmond Dóra menswear 2018. tavasz-nyár

Vanyovszki Mária

A Zsigmond Dóra menswear legújabb, 2018-as tavaszi-nyári kollekciója a diópác, a bőgatya és a régi kézi szőttesek modern bűvöletében készült.
 
Dóra kollekcióinak értékelése számomra az irodalmi művek olvasásélményét idézi meg minden alkalommal. Egyszerre történelmi regény és utópisztikus sci-fi, melynek fordulatai sokféle érzelmet keltenek az emberben, de a vége mindig valami nyugalom, valami otthon, valami biztonságérzet. 

Az alig három éves márka egyik sajátossága, ahogyan a modernt keveri az archaikussal. Ruhái lezserek és funkcionálisak, struktúráikban egyszerre jelenik meg a kortárs japán streetwear trendteremtő frissessége és az autentikus magyar földműves férfiviselet szigorú, feszes szabályrendszere.
 
A tervező, Dóra szezonról szezonra az intuíció és a tudatosság összhangjában választ egy személyes tematikát, melyet a maga világában maradva bont ki és alkot belőle egy a nemzetközi trendekbe is illő kollekciót.

A felvezetést ezúttal egy varázslatos hangulatú videó adja, melyben Bonobo, Migration zenéjére az anyagok festési előkészületeibe, a vidéki hangulatba nyerünk bepillantást úgy, ahogyan a legprofibbak tudnak márka erősítő képeket készíteni.
 

SS18 / NATURAL DYEING PROJECT / ZSIGMOND DORA menswear from ZSIGMOND DORA menswear on Vimeo.

Az E N R O B E D néven bemutatott kollekció mezőgazdasági áthallásoktól burjánzik. Az elnevezés egyszerre utal a hosszú köntösökre, melyek burkot képeznek a viselőjük körül, és a réteges felépítésű dió termésre, mely a felhasznált textilek festőanyagául szolgált.
 
 

A korábbi években a csomózás és a hímzés tradicionális technikáihoz nyúlt vissza a tervező, ezúttal a nyers és szárított dió termésből és levélből nyert páccal színezett zsákvászonból készült ingek, a bő nadrágok, és a köntös-szerű dzsekik a kulcsdarabok.
 
 

A kézi szövésű nyers zsákvászonból készült ingek és felsők eldolgozatlan varrásmegoldásai, foltszerű rátétjei a liszteszsákok puritánságát idézik. Ezt oldják a játékos, rejtett részletek, szokatlan elhelyezésű cipzárak, megkötős záródások, melyeken keresztül személyes kapcsolatba léphet a darabokkal a viselőjük.
 
 

Az egyik legjelentősebb modellpár hátán végigfutó szitanyomott felirat: ” INHALE THE PAST – EXHALE THE FUTURE ” üzenete közel áll a márka fő filozófiájához: a trendteremtő megújulás az archaikus kultúrák nyelvezetén keresztül válik relevánssá.
 
 
 
“Mit teszel a zsákba? Mit cipelsz az utad során?” Ez a kulcskérdés motoszkált a tervező fejében a kollekció létrehozása közben. Nemcsak elméleti szinten, hanem az alapanyagok szintjén is, ugyanis a modellekhez évtizedekkel korábban leszőtt és eltett vásznakat vásárolt fel vidékről.
 
 
Ezek a háziipari technikával előállított, változatos szélességű régi pamut vásznak korábban nem kerültek felhasználásra. Dóra növényi festéssel, nyers és szárított dió levéllel frissítette fel a kelméket. Erről készült a fenti, hangulatos videó. Az így nyert két szín, a nyers drapp és khaki zöld eredményezte a kollekció visszafogott árnyalatait, melyet eldolgozatlan patchwork technikával illesztett egymáshoz, a teraszos elrendezésű földművelésre jellemző mintázattal. Az ebből készült nadrág és felső ugyanakkor a katonai terepruhák összhatását is megidézi.
 
 
 
A további textíliák, például a kapucnis dzseki anyagát adó vízlepergető vászon modern funkcionalitással egészítik ki a hagyományos alapanyagokat.
 
 

Külön kiemelhető a változatos szabásvonalú nadrágok sokasága, melyek mind egyedi termékfejlesztéssel jöttek létre, és friss, dinamikus viselés élményt biztosítanak viselőjüknek.
 
A kollekció további képei: 
 


PHOTO CREDITS
design & styling / Zsigmond Dóra
photo / The pictures were taken at the brand’s own production. make up / Sara Skrionya Make up
hair cut in prior / Dávid Selmeczi Mod&Co
model / Domonkos at Sam the Agency
model / Benji at Badass Models
special thanks for Virág Végh
special thanks for the plant vegetation for Finecut 

 Hasonló bejegyzések