Bezárás

Keresés

Bezárás

A street couture királynői – CUKOVY 2018. tavasz-nyár

Vanyovszki Mária

A CUKOVY kollekciója elvarázsolt. Amúgy is imádom a hálós ruhákat, a flittert, a színes bőrdzsekiket, de ahogy náluk mindez összeállt, élénk színekkel és absztrakt mintákkal kavarodott, letisztult fehérrel és feketékkel oldódott, majd királynői fejdíszekkel megkoronázódott, ezt csakis ők tudják ilyen mesterien összehozni.

A MBFW-en bemutatott tavaszi-nyári kollekciót a Magyar Nemzeti Galéria Modern Idők című kiállítása inspirálta. A tervezési folyamatot a tárlaton bemutatott Bortnyik Sándor művei indították el, aki sikeresen ötvözte a futurizmus eszközeit az expresszionizmus és a kubizmus jellemzőivel. Kiemelten két ismert festménye, Az új Ádám (PRE collection) és Az új Éva (MAIN collection) alakjai inspirálták a tervezőt, Csukovics Brigittát. Első egy ironikus ideál egy divatorientált, húszas évekbeli férfiról, aki androgün vonásai miatt voltaképpen egy női alakot is idéz, a másik pedig egy kirakati babára emlékeztető, felhúzható mechanikus figura. Bortnyik ironizál az utópikus ideálokon, de nem tud szabadulni tőlük, hiszen maga is aktív részese volt az „új világ” formálásának.
 
  

Ma az öltözködés, a divat a mindennapjainkat aktívan formáló erejével ennél is hatékonyabban tudja az ideáljainkat alakítani vagy éppen megkérdőjelezni. Legyen szó stílusokról, nemekről, társadalmi és egyéb szerepekről.
 
 

A CUKOVY szívesen játszik ennek lehetőségeivel és folyamatosan keresi az átjárást. Kollekcióikban ellentmondások oldódnak fel, ellentétek egyenlítődnek ki, végpontok olvadnak egymásba. Megszűnnek a szabályok, a funkciók felcserélhetők, látszólag össze nem illő textúrák válnak eggyé.
 
 

A kollekció egyik fő irányvonala a részletek variálhatósága: a színes bőrből készült vállpántok levehetőek vagy cserélhetőek, a nadrágtartóból öv készíthető és fordítva, így jelenik meg a maszkulin és feminin elemek egyedi keverhetősége.
 

A street couture sokoldalúságát mutatja a printelt organza, a krepp, a pamutvászon, a flitter, a bőr és a necc anyagok változatos használata.
 
 
Kulcsdarabok az izgalmas color blocking ruhák, a színes övtáskák, a bomber és motoros dzsekik, melyek a cool nőiességet teremtik meg.
 
 

A kollekció színvilága: fekete-fehér és sötétkék, ezüst csillanással és színjátszós felületekkel. Applikált és kézzel díszített felületek sokasága jellemzi a selyemruhákat és kabátokat, illetve lényeges még az áttetsző és fényjátszó felületek keverése egy ruhadarabon belül, valamint az új Éva mellformájára emlékeztető szabásvonalak és melltartó formák. 
 
 
 
És a felejthetetlen fejdíszek... 
 
 
 
 
Összes kép:
 
 
Képek: MBFW 
Címkék: Cukovymagyar divat



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek