Bezárás

Keresés

Bezárás

Aranyhal a VITRIN-ben – Karácsony előtti kötelező program nem csak Je Suis Belle rajongóknak

Írta: Vanyovszki Mária

Már egyetemistaként is imádtam a műfajok és a művészeti ágak közötti átjárást, az intermediális megnyilvánulásokat, performanszokat, happeningeket; úgy általában a művészet mediális szemléletét. Számomra a divat, az öltözködési kultúra, a ruha is első pillanattól kezdve sokkal több volt, mint funkcionális tényező vagy alkalmi hóbort: a mindennapok önkifejező és kommunikációs eszköze, költészet és képzőművészet, az ember által a világban teremtett szépség elsődleges lehetősége.

Péntek este a VITRIN-ben jártunk, ahol 3 nyúl, 26 nő, 32 szék címmel nyitották meg azt a kiállítást, melyen a Je Suis Belle 2017-es tavaszi-nyári kollekciójának darabjai a galéria kontextusában, a kifutós bemutatkozás után egy másfajta fórumon, új értelmezésben kaptak méltó helyet mint képzőművészeti alkotások.
 

A kollekciót már láttuk a Merzedes-Benz Fashion Week kifutóján, ahol a többnapos esemény legvidámabb bemutatója címet nyerte el nálam: az önfeledt életöröm, a felszabadult világlátás, a sablonok és korlátok nélküli szépség ünneplése volt minden darab a maga hivalkodó csillogásával, játékos vonalaival, flittereivel és egyéb dekorációs elemeivel.
 

A VITRIN-nel közös kiállításon a művészeti rangra emelt divat darabok révén a látogató megtapasztalja az alkotási területek átjárhatóságának egy olyan példáját, ahol a fukcionális öltözék már nem egyszerűen önkifejezési és kommunikációs eszköz, hanem befogadásra és értelmezésre szánt esztétikai élmény, képzőművészeti alkotás.

Az aprólékos kézimunkával létrehozott ruhák képekként újraértelmezve, a térbe installálva kerülnek közelebb a szemlélőhöz, lehetőséget biztosítva a részletekben való elmélyülésre is.
 

A kiállításhoz kapcsolódik Gáldi Vinkó Andi fotóművész "26 Women" fotósorozata, amiben 26 érdekes és inspiráló nő állt portrét, ezzel tovább árnyalva és színesítve a ruhák gazdag jelentését, a mögöttük rejlő személyes történeteket.
 


A címben jelölt harmadik elem, a 32 szék a VITRIN showroom, a Solinfo és a defo labor közös projektje: nyugati és északi brandek székein keresztül mutatják be a legfrissebb trendeket, melyek különleges háttérként szolgálva egyedi karaktereikkel helyezik keretbe a ruhákat.

A kiállítás újabb szép példája annak a missziónak, amit Dalma és Tibi a kezdetektől fontosnak tart: együttműködni más művészeti ágakkal elsősorban a vizuális műfajokból, ill. a tradicionális technikákat modern környezetben alkalmazva adni új életet a népi művészeteknek.
 

Szerdán, december 14-én tárlatvezetésen mutatja be Kiss Tibi, a Je Suis Belle tervezője és Durbák Lili, a VITRIN üzletvezetője a kiállított műveket és beszélnek a kiállítás létrejöttéről.
 
A kiállítás megtekinthető 2016. december 9-16. között.
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek