Bezárás

Keresés

Bezárás

Az öltözködés tudat alattról érkező jövőképe – Konsanszky 2017. ősz-tél

Írta: Vanyovszki Mária

Elfogult vagyok. Talán neveink hangzása vagy a nagyon hasonló zenei és képzőművészeti érdeklődés okozza, mindenesetre Konsánszky Dóra munkái már tíz éve úgy hatnak rám, hogy teljes mértékben önmagamat látom benne.

A márka kollekcióit a kezdetektől meghatározta egy rendkívül erős, sajátos, kortárs vonal, az aktuális vagy akár előrejelzett, jövőbeni trendekhez való semmiféle igazodás. A bemutatói után sokkal inkább mindig az volt az érzésem, hogy Dóra több lépéssel a divatvilág előtt jár.

Kicsit hasonlóan azokhoz a képzőművészekhez, akiket csak későbbi korszakok tudtak igazán feldolgozni, érteni és értékelni, Dóra mindig olyan új anyagokat és technikákat alkalmaz, melyekhez hasonlót is ritkán látni. Olyan elképesztő formákat hoz létre, melyeknek variálhatósága és viselete az öltözködési kultúránk teljes reformját hajtaná végre, ha szélesebb körben elterjedne. Éppen ezért a megszokottól eltérő vonalak befogadásához kell az a fajta, kicsit már-már műértelmezési attitűd, melynek során elvetjük a lényünket gúzsba kötő gondolkodási sablonokat, és kivételes érzékenységgel fogjuk fel a világ dolgait. Valahogy úgy, ahogyan a tervezés során teheti azt maga Dóra.
 

A Mercedes-Benz Fashion Week alkalmából bemutatott 2017-es őszi-téli kollekció, a Beyond Controversy is így épült fel. Inspirációs hátteréül az 1950-es évek második feléhez köthető festészeti irányzat, az absztrakt expresszionizmus képi világa szolgált, melynek fókuszában az érzelmek, meditáció és a pillanatnyi tudatalatti képzelet áll. Mark Rothko, Mark Tobey, Barnett Newman, de még erőteljesebben az ázsiai kalligrafikus kézlenyomatok “hűvös elrendezője“, Franz Kline munkássága volt nagy hatással a tervezőre.
 
 

Ezzel párhuzamosan hatott a kollekcióra az 50-es 60-as évek űrkutatása. Konsánszky Dóra a naprendszerünk alkotta kőzetbolygókról készült Nasa felvételekből merített a tervezés folyamán.
 

Az alkotói folyamatban fontos szerepet kapott a zene is, ezúttal a pszichedelikus muse irányzat: Ascendant - Source Transmission és nagy kedvencem, Bonobo - Migration.
 

A Beyond Controversy kollekció egyszerre fejezi ki a végtelen és megismerhetetlen kozmosz iránti örök érdeklődést és belső világunk mindent átszínező expresszionizmusát.
 
   

A kollekció színvilágában szintén ez a fajta különcségből teremtett egység köszön vissza: a hagyományos fekete-fehér kontrasztot hatásosan egészíti ki az amber-green fényes magabiztossága és az ezüst egyáltalán nem hivalkodó, mégis hatásosan jelen lévő, jövőbe mutató gazdagsága.
 
 

Anyaghasználatában most is megjelenik a márka védjegyének számító mosható bőr, ill. az elasztikus hernyóselyem, mindkettő egyszerre képviseli a múlt értékeit és a jövő innovatív megoldásait.
 
 
 
Erős a kollekcióban a denim hangulatra építő különlegesen koptatott, kézzel festett, szintén a kőzetbolygók felületét és az expresszionizmust idéző felületekre építő modellcsalád.
 
 

Meghökkentő sziluetteket eredményező, mégis jól hordható, kényelmes ruhadarabok alkotják a kollekciót, sok szerethető finom részlettel, melyekben Dóra egyéni látásmódja, szabászati tudása és a japán kultúra iránti érdeklődése is tükröződik.
 

A kollekciót a Katona Barbara tervezte ékszerek és Kovács Helga multifunkcionális táskái egészítették ki.
 
Még több kép a bemutatóról:
 
 
Fotós: Holecz Endre, Mercedes-Benz Fashion Week
 

 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek