Bezárás

Keresés

Bezárás

Megnyitott a Daalarna Garden - A helyszín, amely minden évszakban élmény

A szentendrei Daalarna Garden esküvői és rendezvényhelyszín a fenntartható luxus élményét kínálja mindenkinek, aki biztonságra, minőségre és kényelemre vágyik egy olyan helyen, amely karnyújtásnyi közelségben található Budapesttől, mégis kellő távolságra annak érdekében, hogy minden a teljes kikapcsolódást szolgálja.

A Daalarna Garden története
Húsz évvel a Daalarna megalapítása után Benes Anita és férje elérkezettnek látták az időt, hogy egy újabb közös projektet indítsanak az útjára.

„Az elmúlt években rengeteg fantasztikus embert volt szerencsénk megismerni a munkánknak köszönhetően, akikkel az életünk egy-egy pontján találkoztunk” – meséli Benes Anita. „Egy-egy ilyen találkozás alkalmával gyakran eszembe jutott, milyen jó lenne ezekkel az emberekkel, akikkel hasonló az értékrendünk és a világlátásunk, tovább kapcsolódni, és a férjem – aki építészeti területen dolgozik évek óta – is hasonlóan érzett a saját ismeretségi körével kapcsolatban. Így jött az ötlet, hogy közösen létrehozzunk egy olyan helyszínt, amely a Daalarna vidéki otthonaként funkcionálhat, hogy tovább folytathassuk ezeket a megkezdett beszélgetéseket egy pohár bor és finom ételek társaságában, évszaktól függően a medence vagy a kandalló mellett.”

Ahol mindennek története van
Az öthektáros birtok Szentendre nagy múltú szőlőhegyének, a Kő-hegynek közvetlen szomszédságában helyezkedik el. A fantasztikus természeti adottságokkal rendelkező hely annak idején Petőfi Sándort és Barcsay Jenőt is megihlette.

„Itt mindennek története van” – meséli a tervező. „Az anyagbeszerzésnél például igyekeztünk arra törekedni, hogy mindent a környékről szerezzünk be. Szerettük volna ugyanis, hogy elsősorban az itt élőknek adjon munkát az építkezés.”
 
 
A Daalarna Gardenben az alkotó tulajdonosok természet, minimalizmus és tájépítészet iránti rajongása ötvöződik. A birtokot úgy álmodták meg, hogy minden igényt és érzéket kielégítsen: tökéletesen felszerelt konyha, válogatott borokkal gazdagított borospince, húszméteres medence feszített víztükörrel, levendulás kert egy egész hektárnyi területen, tematikus üvegház, vadvirágos rét, tábortűzgyújtásra alkalmas terület, három lakosztály, kinti és benti bár, óriási fedett terasz, moziterem hatméteres óriás vászonnal – és ezzel a helyszín változatos kültéri és beltéri funkcióinak lajstroma még nem teljes.
 
 

Építetett környezet 
A tervezés során fontos cél volt, hogy az épületek maximálisan kiszolgálják a birtok vendégeit, ugyanakkor mind az építés mind a működés során a lehető legkisebb környezeti lábnyomot hagyják. Ezért a “greenology” – zöld építészet – elvei érvényesültek az anyagok és technológiák kiválasztásánál.

Alapvető szempont volt, hogy a „valami új” mellett „valami régi” is bekerüljön az épületegyüttesbe, ezzel is hangsúlyozva az újrahasznosítás és a “greenology” építészetben is egyre nagyobb teret nyerő szemléletét. Néhány példa: a fa és öntöttvas anyagok teljes palettája egy régi, elbontott műemlék épületből került ki, a térkövek jó része a Magyar Nemzeti Múzeum kertrekonstrukciója során felhasználásra nem került történelmi kövekből áll, a tetőbe pedig egy Vajdaságban elbontott szakrális épület cserepeit is beépítették. Az építésben részt vállaló meghatározó, több generációs kézműves szakemberek is szentendreiek: Pap Lajos kőszobrász és kőfaragó, valamint Lehoczky Tivadar kovácsmester is sokat segített az alapvetően fából, kőből és üvegből álló, kovácsoltvas elemekkel díszített épületek létrehozásában.
 
 

Környezetvédelem és tájépítészet
A birtok a Duna-Ipoly Nemzeti Park közvetlen szomszédságában helyezkedik el. A kert építészeti koncepciója egy izgalmas, nagyszabású térélményt nyújtó park létrehozása volt oly módon, hogy a közvetlen és távolabbi természeti tájba átmenet nélkül simuljon bele.

Tájépítészeti megoldásokkal vizuális kapcsolat jön létre a múlt és jelen között: a kert régi növényzete (mandula-, alma-, akác- és juharfák) izgalmas, vibráló egységet képez az új szereplőkkel (levendula, platán, virágos rétek, tulipán).
Kiemelt szempont volt a helyi élővilág (kétéltűek, kis emlősök, rovarok, madarak) megtartása és segítése, ennek érdekében számos biodinamikus megoldás került kialakításra: vizes élőhelyek, víz visszatartás, rovarbarát vadvirágos rét, fészkelő-költő helyek, túlélő menedékek, kisállat etetők. Az élővilág nyugalma érdekében a birtok területén tűzijáték használata, valamint négylábú kedvencek jelenléte nem engedélyezett.
 
 
Technológia, fenntartható komfort
A Daalarna Garden ízig-vérig modern helyszín. Az áram alapú energiaellátást napelempark biztosítja, az épületek és a kert automatizált felügyeletéről a Loxone rendszer, az épületek hűtés-fűtéséről hőszivattyú (NILAN), a fűnyírásról elektromos robotfűnyíró gondoskodik. A rendezvényterületen minden helyiség fűthető és klimatizált. Az épületekben és a kertben professzionális hang-, világítás- és biztonságtechnika szolgálja a vendégek kényelmét.

A Daalarna Garden minden évszakra tartogat élményeket – a 2024-es évtől örömmel fogadják a megkereséseket esküvőjükre készülő pároktól, továbbá egyéb privát események vagy céges rendezvények megtartására a 150 főig fogadóképes birtokon.
 
 
A Daalarna Garden a 2024-es évtől örömmel fogadja a megkereséseket esküvőjükre készülő pároktól, továbbá egyéb privát események vagy céges rendezvények megtartására a 150 főig fogadóképes birtokon.
____
 
Képek: Kondella Misi, Schuster Hanna, Papp Éva és Scheider Zoltán.
 
 Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek