Bezárás

Keresés

Bezárás

Tündérmesék varázslata a kifutón – Húsz éves a Daalarna

Vanyovszki Mária

A Daalarna alkotója mert nagyot álmodni... 
Benes Anita páratlan kitartással saját világot teremtett a menyasszonyi ruhák kultusza köré. Az esküvőjükről álmodó fiatal lányok körében megkerülhetetlenné vált márka varázslata olyan, mint a kislánykori hercegnős meséinkké. Vágyunk a szépre, a csodára, hogy a mesés ruhák révén akár csak egy napra magunkra ölthessük gyerekkorunk varázslatait.

A Daalarnát nemcsak ruháiról ismerik a fiatal lányok, sokak számára a márka hozta testközelbe a látványos kifutók élményét is. Az évente megrendezésre kerülő, önálló Daalarna bemutatók egyedi koncepcióikkal, hercegnős vonulásaikkal a szezon egyik legjobban várt divateseményévé váltak.

Idén, a két év Covid kihagyása után nagyszabású fesztiválhangulattal tért vissza a márka, hogy pazar, nemzetközi méreteket idéző, szabadtéri kifutóval ünnepelje a 20 évet.
 
 
Kétezer ötszáz vendég, hatvanhét modell, nyolcvan ruha, egy közel háromszáz méteres, pink kifutó és kétszáz ember, akik hónapokig dolgoztak, hogy az esemény megvalósulhasson.
 
 
„Húsz évvel ezelőtt, a Daalarna alapításakor még nem álmodtam teltházas divatbemutatókról, vagy arról, hogy a ruháink a világ 50 nagyvárosában megtalálhatók legyenek. Aztán ahogy nőtt a csapatom, úgy mertünk együtt egyre nagyobbat álmodni. Mindig egy kicsivel nagyobbat és merészebbet, mint az előző évben.

Az idei Daalarna show-n több mint fél évet dolgoztunk a munkatársakkal, és bár néha a sok-sok teendő és megoldandó kihívás miatt kicsit aggódva, de mégis izgatottan és reménykedve vártuk a találkozást a közönséggel, hiszen 2019 óta nem volt alkalmunk élő divatbemutatót tartani. Köszönjük, hogy ennyien velünk ünnepeltetek a Daalarna huszadik születésnapján, és azoknak is, akik online követték az eseményeket. Leírhatatlan volt a hangulat pénteken este a Millenárison!” - mesélte a márka alapítója és tervezője, Benes Anita.
 
 
Az idei bemutató abban is különbözött az előző évektől, hogy nemcsak az aktuális kollekciót vonultatták fel a modellek, hanem egy Benes Anita által válogatott gyűjteményt, melyben a kimaradt két év ikonikus darabjait is láthatta a közönség a FOLK, RHAPSODY, BUDAPEST, MIRROR, RUSH és IDYLL kollekciókból.
 
 

Régi és új, hagyomány és modernitás találkozik a FOLK kollekcióban, amely formavilágában a magyar népművészet elemeit ötvözi a Daalarna stílusára jellemző nőiességgel és kifinomultsággal. Buggyos ujjak, kötények, rakott és húzott technikával készült, háromnegyedes szoknyák, geometrikus és virágmotívumok, valamint csipkefodor és gyöngy díszítések teszik egyedivé ezeket a bohém és romantikus összhatású, esküvői ruhákat. A megszokott esküvői anyagok (csipke, tüll, organza) mellett feltűnik a kollekcióban a pamut, a vászon és a pamutcsipke is – ezzel még autentikusabbá téve a ruhák stílusát.
 

A RHAPSODY kollekcióban a letisztultság és a természetesség váltakozik a túldíszítettséggel: az egyszerű szabásvonalakat időnként puffolás, ráncolás és hímzés töri meg, mely formavilágában visszautal a FOLK hangulatára. A RHAPSODY kollekció másik jellegzetessége a szőrös és tollas anyagok használata, amikkel a magyar népviselet ikonikus öltözékére, a subára is utal a tervező.
 

Az eredetileg 2020-ban debütált BUDAPEST esküvői kollekcióba a járványhelyzet terhei alatt a tervező, Benes Anita becsempészett egy kis csillogást, egyfajta szimbólumaként annak, hogy merjük megélni az ünnepeinket. Ezt jelenítik meg a fémszálakkal átszőtt textúrák, flitterek, csillámpor, gyöngyök és kristályok, amihez az ihletet a Duna vizén megcsillanó napfény ezer arcából merítette a tervező. A korábbi FOLK és RHAPSODY kollekció magyaros motívumai és formavilága Budapest gazdag kézműves hagyományaiként térnek vissza, utalva ezzel a történelmi időkre, amikor a századfordulón Bécs mellett a divat egyik európai központjának számított a magyar főváros.
 

A MIRROR kollekcióval Benes Anita a romantikus lelkű, mégis ízig-vérig 21. századi, merész menyasszonyok számára álmodott egy haute couture világot.. Az esküvői ruhákban a klasszikus, hercegnős stílus a Daalarnára jellemző modern, letisztult, finoman nőies vonallal társul. A sziluetteket a látványos megoldások (királynői volumenek, lecsatolható uszályok és kettő az egyben stílusú, átalakítható ruhák), anyaghasználatban a barokk-rokokó kastélyhoz illő pompa és a túldíszítettség, alapanyagokban pedig a karakteres, arisztokratikus színek (például az arany és a rózsaszín, zöld, lila árnyalatok), valamint a nemes drapériák uralják.
 
 
 

A RUSH kapszulakollekció 2021 bizonytalan időszakaiban azért jött létre, hogy azok a menyasszonyok is megtalálják a stílusukhoz illő Daalarna ruhát, akik kis létszámú esküvőben gondolkodnak. Miután sokan kényszerültek a nagy nap teljes újragondolására, egyre inkább divatba jöttek a hagyományostól eltérő házasodási formák, a mikroesküvők, a minimenyegzők, a folytatásos vagy a szöktetéses esküvők. Ezekhez az igényekhez igazodnak a RUSH könnyed és alakítható szettjei.
 

Az év második felére visszatért a romantikus hangulat és vele az IDYLL kollekció, amely a játékos vonalvezetésre, a légies anyaghasználatra és a romantikus sziluettekre helyezi a hangsúlyt. Több száz színes, illatos rózsa játékossága köszön vissza a kollekció akvarellszerű printjein és pöttyös anyagain, a romantikus hangulathoz pedig a puffos ujjak és a légiesen libbenő tüllök elengedhetetlen formavilága tesz hozzá.
 

A fentieken túl bemutatásra kerültek az aktuális TIMELESS kollekció darabjai, valamint a kimondottan erre az alkalomra tervezett pink, lila, vörös és más élénk színekben pompázó, futurisztikus hangulatú, alkalmi ruhák.
 

A TIMELESS kollekció megalkotásakor a tervező a klasszikus hercegnős vonalvezetéseket részesítette előnyben. Olyan stílusjegyeket alkalmazott, melyek az érték és időtállóságuk révén teszik a nagy nap ruháját örök, sőt örökül hagyható darabbá. Anita kizárólag a fehér szín különféle árnyalataival dolgozott, különböző textúrájú és mintázatú anyagokat válogatott a kollekcióba. Az öltözékek meghatározó elemei a nőiességet finoman hangsúlyozó dekoltázsok, a karcsú sziluettek, a csipke és a tüll alapanyagok, valamint a kézműves igényességgel tökéletesített részletek.
 

A hosszú kifutó lehetővé tette, hogy a nagyszámú közönség első sorokból, elképesztő közelről csodálja meg a ruhák valódiságát. A gondosan válogatott zenei kíséret, a modellek sokszínűsége hercegnősen mesei hangulatú élménnyé tette az estet. Minden kislány, aki valaha tündérmesékkel álmodott, sokáig készül rá, hogy legalább egyszer, minimum az esküvőjén gondosan választott, gyerekkora meséit idéző ruhában pompázzon. Addig is Daalarna bemutatókra jár az élményért.
 
________
 
Fotókredit: Daalarna, weareWunderbar.hu, Kondella Misi Photography
 
PIllanatok a bemutatóról:
 
Kifutó:
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek