Bezárás

Keresés

Bezárás

Merre tovább hazai divatipar? - Kormányszintű változások

Vanyovszki Mária

2012-ben, még a tanácsadó cégnél végzett munkáim között volt egy, a hazai divattervezőket kiskereskedelmi céllal összefogó üzleti koncepcióm, melynek kapcsán nemcsak befektetőkkel, de az akkor illetékes államtitkárral is tárgyaltam, aki átirányított a Design Terminálhoz. Ekkor találkoztam először a csapattal, akiknek határozott elképzeléseik voltak a divatipart felzárkóztató teendőkről és lelkesen dolgoztak a következő Gombold újra! programon, ami akkoriban kezdte kinőni magát.

Az évek alatt aztán a Gombold újra! mellé fokozatosan felépült a „Fashion Week”, melynek a nemzetközi programokhoz hasonlóan az utóbbi pár alkalommal már a Mercedes-Benz volt a fő szponzora. A tavaly októberi esemény még szintén ebben a formában zajlott le, melynek bemutatóiról itt, az oldalon is beszámoltunk.

Egy hónappal később, novemberben szakmai berkekben már hallani lehetett pletyka szinten arról, hogy a divat ügye a Design Termináltól átkerül a Magyar Turisztikai Ügynökséghez.

A legutóbbi magyar közlönyben, február 6-án közzétett kormányrendelet módosítás értelmében hivatalos formában is megkaptuk a megerősítést.

Ezek szerint a turisztikai ügynökségen keresztül 100%-ban állami tulajdonú gazdasági társaság jön létre, melynek feladata, hogy:
- kidolgozza a magyar divat- és designipari stratégiát,
- koordinálja és összehangolja a belföldi és a külföldi regionális divat- és designipari megjelenéseket,
- szakmai koordinációt végezzen és javaslatokat fogalmazzon meg a divat- és designipar területén működő hazai szervezetek között az egységes szakmai módszertanok érvényesítése érdekében

A közlönyben szereplő, kapcsolódó határozat értelmében 150 000 000 forint pénzbeli hozzájárulással indul el a társaság.

Százötvenmillió forint alaptőke egy nem szakmabelinek akár soknak is tűnhet, de akik ismerik a divatipart és a hazai helyzetet, tudják, hogy ezzel nagy csodát még nem lehet tenni. Átgondolt, hosszú távú stratégiai átszervezéssel, és komoly, egyéni érdekektől mentes szakmai összefogással annál inkább.
Kíváncsian várjuk hát a további fejleményeket, a gazdasági társaság konkrét programját, ill. a kapcsolódó költségvetést.
_________
A kormányrendelet és a kapcsolódó határozat elérhető: Magyar Közlöny 2018. évi 14. szám
_________
Nyitókép: Mercedes-Benz Fashion Week 2017. október 
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek