Bezárás

Keresés

Bezárás

5 tipp, hogyan ne csak túléld, hanem hasznodra fordítsd a kényszeres otthonülést

Vanyovszki Mária

Nem ígérem, hogy a női lapok tartalmaihoz hasonló jellegű tippeket kaptok, de öt év tapasztalattal a hátam mögött talán tudok segíteni azoknak, akik most először lesznek kényszerhelyzetből otthon. Akár egyedül, akár nem. Akár tudtok közben dolgozni, akár a végét várjátok a helyzetnek. Akár a világnak.

Első kényszerű otthonülésem a munkahelyi zaklatásom utáni azonnali felmondásommal kezdődött, amikor még mélyen gyászoltam az apám és a férjem. Két hónap kellett, mire újra állást bírtam keresni. Ebben a két hónapban kezdtem reggelire palacsintát sütni.

1-es tipp: Ne felejts el reggelizni! Valami finomat! Kényeztetőt! Sőt! Ebédre is legyen mindig főtt kajád, amit te készítesz el magadnak.
Megtapasztalod, hogy nemcsak olcsóbb és egészségesebb, de az ételkészítés alkotás, ami nagyon jó lélekgondozó, és közben magaddal/másokkal is törődsz, ami szintén egy felemelő érzés.

Mivel vidékről származom, gyerekként tanultam meg főzni úgy, hogy kimentem a kertbe, körülnéztem, mi érett éppen be, és ennek alapján döntöttem, hogy aznap borsólevest készítek vagy rántott tököt, vagy rakott krumplit. Nálam ezért mindig tele a hűtő és a kamra mindenféle zöldséggel, gyümölccsel és tartós alapanyaggal. Nemcsak lisztet érdemes spájzolni, hanem például sokáig eláll a káposzta, a hagyma, a sárgarépa, a krumpli, a cékla, az alma stb.

2-es tipp: Ne pazarolj semmit! A maradékot gondold újra! Nézz utána, mit mire lehet felhasználni! Ha nem tudod, kérdezhetsz akár engem is, itt kommentben, vagy az info@asalon.hu címen.
Azt tudtátok például, hogy a brokkoli szárát meg lehet pucolni és isteni a zöldségleves belőle? Ma például én azt főztem.

3-as tipp: Ne olvass állandóan híreket! Figyelj inkább befelé! Mik a te igényeid? Mi történt veled eddig? Mik a terveid? Mit ad neked ez az időszak? Hogyan fordíthatod javadra?
Ha nem kell a munkád, vagy családi kötődések miatt pillanatról-pillanatra figyelned, hol milyen határt zártak éppen le, (nekem sajnos most figyelnem kell), akkor is elég reggel és/vagy este megnézned.
 

Második otthonülésemet már magamnak akartam. Amikor az új munkahelyemen önszántamból, még a próbaidő alatt felmondtam, hazamentem és két hétig nem olvastam híreket. Nem érdekelt az időjárás sem. Helyette igyekeztem letisztítani a gondolataimat, helyrerakni a tragédiákat és a szuperintenzív tapasztalat cunamit, amit olyan rövid idő alatt megéltem. Mindez egyfajta ösztönös meditációba ment át egy idő után.

4-es tipp: Meditálj! Youtube-on egész jó felvételek vannak angol és magyar nyelven is.
Az elmélyülés nemcsak nyugodtabbá, de bölcsebbé, egészségesebbé és energikusabbá is tesz. És nem mellesleg jó a világnak!

A kéthetes elmélyülés után hatalmas energiával vetettem magam egy új projektbe, aminek a neve – talán most már sejtitek – asalon.hu. Az évekkel korábban, egy ingatlanprojekt kapcsán fogant, sima webshop ötletemet teljesen újragondoltam és elkezdtem kidolgozni a divatportált, amit ismertek, illetve ami most éppen átalakulóban van, (erről később írok majd).

Mivel bevételem ez idő alatt nem volt, minden költséget lefaragtam: nem jártam koncertekre, színházba, moziba, étterembe, edzésekre, jógára, hanem mindent otthon oldottam meg, egyedül.

5-ös tipp: A munka, meditáció és az evés mellett nagyon fontos, hogy MOZOGJ!
Ha van lehetőséged elmenni futni, szuper. Ha azt nem szereted, interneten sok, jó videót lehet találni mindenféle, otthon végezhető edzésekre, és jógára is.
Ha igény felmerül, azaz legalább harmincan rám írtok, és kéritek, megfontolom, hogy indítsak egy saját jógavideót ;)
Van egy Pilates oktató barátnőm is. Ha arra érkezik legalább 50 voks, akkor azt indítjuk be :)

+ 1 tipp, ha egyedül élsz!
Attól hogy társaságba nem is megyünk, a legközelebbi barátainkkal az internetnek köszönhetően állandóan kapcsolatban lehetünk. A társasozás és a közös filmnézés mellett megoszthatjuk félelmeinket, érzéseinket,  de világmegváltó ötletelésekbe is bele lehet kavarogni.
Amikor három hónapra elvonultam, a legjobb barátnőm sem tudott kirángatni, így inkább ő jött hozzám. Főztünk, beszélgettünk. Az azóta Lisszabonba költözött Diával akkoriban legalább hatvanféle vállalkozási ötletet raktunk össze. Mivel én az asalon-t toltam nagyon, azt is többször átbeszéltük, így a 2016-os induló struktúrában eléggé benne volt az ő szeme is.

Vigyázzatok magatokra, figyeljetek egymásra, és élvezzétek az élet minden pillanatát!
 

Ha bármi kérdésetek, vagy a fentieken túli egyéb videótéma-javaslatotok van, írjatok az info@asalon.hu-ra!
 
________
Képek: Kondoros Éva Katalin
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek