Bezárás

Keresés

Bezárás

GANNI győzelme - A dán bíróság jogsértőnek találta Steve Madden balerinacipőit

Dr. Kiss Dóra Bernadett

A dán Tengerészeti és Kereskedelmi Bíróság közelmúltban hozott döntése szerint Steve Madden, az amerikai cipőmárka szerzői jogi jogsértést követett el Ganni A/S-val szemben. A bíróság helyt adott a dán luxusmárkának, megállapítva, hogy az idei szezon ikonikus Buckle Ballerina cipője szerzői jogi védelem alatt áll. Mivel Steve Madden Grand Ave cipője szinte teljesen megegyezik Ganni modelljével, a bíróság azonnal megállapította a szerzői jogi jogsértést, és megtiltotta a Grand Ave modell forgalmazását Dániában.

 

A jogeset részletezése


Ganni keresetében azzal érvelt, hogy a Buckle Ballerina cipő szerzői jogi védelem alatt áll, mivel annak jellegzetes dizájnelemei, úgymint a hegyes orr, az alacsony sarok és a feltűnő fémcsatok nem csupán funkcionális elemei a cipőnek, hanem kreatív módon megalkotott, egyéni, eredeti jelleggel rendelkező részletek.

 
Kép forrása: ganni.com
 

A bíróság egyetértett azzal, hogy a tervezőt a Buckle Ballerina tervezése során szabad, kreatív döntések vezérelték, így a modell egyedi ipari tervezőművészeti alkotásként szerzői jogi védelemre jogosult.
 
A dán bíróság döntése összhangban áll az Európai Unió Bíróságának (EUB) korábbi Cofemel-döntésével, amely jelentős mértékben kitágította a szerzői jogi védelem határait a divatvilágban.
 

Az EUB ítélete alapján ruházati cikkek is szerzői jogi védelemben részesülhetnek, amennyiben megfelelnek az eredetiség követelményeinek.

 

Steve Madden azzal védekezett, hogy a tervezés során nem a Ganni modelljéből merítettek ihletet, hanem cipőjük a szezonra jellemző általános trendeket követi. A cég arra is hivatkozott, hogy Ganni által védeni kívánt dizájnelemek – például a csatok és pántok – az iparágban széles körben elterjedtek, és nem érik el a szerzői jogi védelmet.

Ennek ellenére a bíróság úgy ítélte meg, hogy a két cipő közötti hasonlóságok túlságosan nyilvánvalóak ahhoz, hogy pusztán a véletlen eredményei legyenek. A bíróság hozzátette, hogy a modellek között oly mértékű a hasonlóság, hogy az már a fogyasztókat is képes megtéveszteni.
 


A döntés jelentős győzelem a Ganni számára, hiszen Dániában nemcsak a Buckle Ballerina cipő örvend népszerűségnek, hanem maga a cég is meghatározó szereplője a hazai piacnak. Habár nemzetközi jelenléte egyébként kisebb, mint Steve Maddené.

Az ítélet ugyan egyelőre csak Dániában blokkolta Steve Madden értékesítését, de szélesebb körű üzenetet is hordoz a divatipar számára, ahol egyre nagyobb hangsúlyt kap az ipari tervezőművészeti alkotások szerzői jogi védelemképessége.
 
Ez a tendencia különösen jelentős az Európai Unióban, ahol a formatervezési minták szerzői jogi védelme egyre nagyobb figyelmet kap, különösen a 2021-es Cofemel-ítélet óta, amely megnyitotta az utat az iparművészeti alkotások szerzői jogi védelme előtt.

Az ügy azonban nem ért véget, és a két fél közötti jogvita tovább folytatódik az Egyesült Államokban, ahol Steve Madden nyújtott be keresetet a Ganni ellen. Állítása szerint a dán cég zaklatta az amerikai kiskereskedőket, akik Steve Madden hasonló dizájnú GRAYA Flat cipőjét forgalmazták. Az egyesült államokbeli jogvita egyelőre folyamatban van.

 

Tanulság


A dán döntés iránymutatóul szolgálhat a divattervezők számára Európában, különösen a Cofemel-döntés tükrében.

 

Az ítélet megerősíti, hogy az egyéni és eredeti divatkreációk szerzői jogi védelmet kaphatnak, és így a divatipar szereplői hatékonyabban védekezhetnek a másoló termékek piaci térnyerése ellen.

 
_____
jogi érdekességek sorozat szerzője Dr. Kiss Dóra Bernadett ügyvéd, az Oppeinheim ügyvédi iroda munkatársa, védjegyjog, szellemi alkotások joga, informatikai, média- és hírközlési jog témák szakértője.
 
Linkedin: linkedin.com/in/dora-bernadett-kiss
Web: oppenheimlegal.com
____
Nyitókép: ganni.com



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek