Bezárás

Keresés

Bezárás

„Lételemem, hogy valamit papírra, monitorra, vagy akár vászonra vessek” - Jakabfi Ágota

Fényképezőgépével Ágota 2016 tavaszától őszig kísérte az asalon.hu-t különböző eseményekre. A fotózás hobbiként indult nála. Autodidakta módon sajátította el a szakma fortélyait, hogy aztán fotóin is az az egyedi vizualitás és emberi hozzáállás tükröződjön vissza, ahogyan ő látja a világot és éli az életét.
 
A kérdéseket Ágota írásban kapta és válaszolta meg. 

Meséld el, mikor és hogyan csatlakoztál az asalon.hu csapatához?
Még a 2000-es években, kolozsvári egyetemistaként ismerkedtem meg Vanyovszki Máriával, az asalon.hu alapítójával, akivel aztán hosszú szünet után a sors (meg a Facebook) 2016-ban ismét összehozott. Nagyon megtetszett, és jó ötletnek bizonyult a kezdeményezése, érdeklődővé és roppant lelkessé váltam, mikor felajánlotta, hogy ha kedvem van, csatlakozhatok én is mint fotós. Bár nem tartom magam fotósnak, vonzott a lehetőség, hogy abszolút szabad kezet kapok és sajátos, egyéni meglátásaimmal, kötöttségek és elvárások nélkül “garázdálkodhatok” a fényképezőgépemmel az eseményeken. Néhány napra rá, már el is kísérhettem Máriát az első eseményre, ami, ha jól emlékszem Kovács Ágnes sajtótájékoztatója volt, ahol még finom reggeli is várt minket a bemutató után.
 
Jelenleg mivel foglalkozol?
Állandóan pörgős, aktív énem nem igazán bírja az egy helyben ülést, vagy túlságos monotonitást, így viszonylag sok mindennel foglalkozom.
Nagyon szeretem a változatosságot és ezen belül a folytonos újabb és újabb kihívásokat. Végzettségemet tekintve képzőművész (művészet-pedagógus) vagyok, de lassan 16 éve alkalmazott grafikusként tevékenykedem, illetve jelenleg egy könyvkiadó cég „mindeneseként” is dolgozom.
 
Össze tudod számolni, hogy kb. hány eseményen vettél részt az asalon.hu-val?
2016 tavaszától egészen novemberig, amikor csak tehettem, segítettem Máriának és igyekeztem minél több eseményen részt venni. Ahogy most végignéztem a fotós archívumon, olyan 25-26 mappát számoltam. De feltehetően kószál még néhány erre-arra, amit máshová mentettem.
 
 
 
Melyik a kedvenced, vagy talán inkább kedvenceid az asalon.hu-s munkáid közül?
Ez a legnehezebb kérdés, ugyanis minden esemény különleges, egyedi volt számomra.
Mivel picit újdonság is volt ezekben a berkekben “fotósként” mozogni, hiába voltak tapasztalataim a divatszakmából mint grafikus, az asalon.hu-s időszak a teljes újdonság erejével hatott kreatív életemben. Mindig más helyszín, különböző, nagyon színes és különleges emberek, teljesen eltérő események, érdekesebbnél érdekesebb kihívások és feladatok fogadtak minden alkalommal. 
 
 
Volt, hogy kevés fény volt, és úgy kellett jó képeket készíteni, vagy épp nehezen fértem hozzá a fotó témához, mert a hely volt szűkös, de olyan is volt, amikor decemberi fagyban, fűtés nélküli helyiségben, órákon át fagyoskodva igyekeztem jó képeket produkálni. Nagy volt bennem a késztetés és az akarat, ezért mindent megtettem, hogy Mária is elégedett legyen az írásaihoz készülő fotóanyaggal. Mindig próbáltam igazodni hozzá, hogy aztán örömmel tapasztaljam a cikkek végén, hogy neki is sikerült hozzám.
 
 
Szeretettel és örömmel készültek mindig a fotóim, így minden eseményt borzasztóan élveztem és kellemes, könnyű kihívásnak tekintettem.

Az asalon.hu-n kívüli munkáidból melyik a kedvenced?
https://www.facebook.com/Gottheephoto/
https://www.facebook.com/Gotthee-ArtDesign
https://www.instagram.com/gotthee/
https://www.facebook.com/pogonophileart/

Mit csinálsz a szabadidődben?
Élek! Főzök, kutyát sétáltatok, korlátot csiszolok és festek, füvet nyírok, mosógépet szerelek... Oké, viccet félre téve, tényleg mindent, amit kell és amihez épp kedvem van. Nem igazán kedvelem az unatkozást. Rajzolok, festek és fotózom!
Ez az igazi énem. Mondhatnám úgy is, hogy mindig alkotok valamit. Ez az alapelveim egyike, hogy minden nap valamit alkotnom KELL. Mivel kreatív ember vagyok, ezért lételemem, hogy valamit papírra, monitorra, vagy akár vászonra vessek; egyszerűen, nem létezhetek enélkül.

Mik a céljaid?
Az egyensúly, a boldogság, a szeretet a fő vezérlőim.
Mindig ezekre törekszem, ők segítenek teremteni az újabb és újabb célokat.
Azt gondolom, hogy egyszerű és szép életem van.
Általában rövid távú, apró célokat tűzök ki magamnak, előfordul, hogy csak kis, hétköznapi dolgok, de van olyan is, hogy egyszerűen hagyom magam a gondolataimmal, mindig pozitívan teremtve csak úgy sodródni és hagyni, hogy a sors rendezze majd a „hogyan tovább”-okat. Talán ez a jellemező mostanában a leginkább. Szeretem megélni az életem, úgy, ahogy történik.
Azért egy nagyon közeli célom, amit mindenképp ki szeretnék emelni, az, hogy az őrült “szakáll -mizériám” (ahogy én nevezem ), a pogonophiliám, mint jelenleg legfontosabb alkotói tematikám, valamilyen módon révbe is érjen, és ne csak magamnak, magamért csináljam, hanem eljuthasson másokhoz is, aki szereti, aki lát benne fantáziát, akit érdekel. Bárhol, akármikor, valahogy.

Milyen vágyott fotótémád, témáid vannak?
Mint említettem, a változatosság motivál, feldob és beindítja a fantáziám. Szeretem meglátni és megörökíteni azt, amit más akár észre sem vesz. Rajztematikában főképp emberközpontú vagyok, de a fotózásban, azt gondolom, inkább sokoldalú. Állatokat, tájat, épületeket, életképeket, pillanatokat szeretek megörökíteni, éppen mikor min akad meg a szemem. A fotózás számomra mindig változatosabb, minden témában jórészt a meglátás és a kreativitás, mint megoldás érdekel. Grafikus lévén, természetesen az utómunkálatokat is nagyon szeretem, a fótómanipulációkat és a képeket grafikussá, vagy festőivé varázsolni.
 
 
Milyen ismert személlyel dolgoznál együtt szívesen?
Hmhmm…. Nincs ilyen elvárásom, vagy vágyam. Azt gondolom, olyan a személyiségem, hogy bárkivel szívesen, könnyedén dolgozok együtt, akivel hasonló energia szinten működünk, vagy van valami kölcsönös érdeklődés bennünk, esetleg azonos hullámhossz.
Nyilván vannak nehezebb személyiségű emberek is, akikkel már hozott is össze a sors, de úgy gondolom, ma már nem okoz különösebb nehézséget bárkit is elviselnem, tolerálnom.
Azért meg kell jegyeznem, ha szakállas az a személy, akkor megeshet, hogy nagyobb kedvvel, izgalommal és csodálattal állok szembe a munkával, és ez is segít a hozzáállásomban. Hahaha!

Miért szerettél az asalon.hu-val együttműködni?
Borzasztó kedves emlékek fűznek ehhez az időszakhoz! A Máriához fűződő baráti kapcsolatom és ebben az együtt töltött A Salon-os időszakban a közösen megélt pillanatok, nemcsak a munka része, hanem természetesen a móka, az a sok nevetés és vicces helyzet, szituáció, felejthetetlen élményeket, emlékeket hagyott bennem.
Imádtam, hogy érdekes emberek közé keveredhettem, tetszett a divat “fel-színes” világába való beszabadulás, a kulisszák mögé való betekintés lehetősége; hogy közel kerülhettünk a tervezőkhöz, betekintést nyertünk az alkotói folyamatokba, vagy épp elsőként láthattuk a végeredményt, a kész termékeket. Mindeközben én a kamerám mögé “rejtőzve” figyelhettem a körülöttem zajló színes világot, embereket, különleges arcokat és alkotásokat. Néha olyan érzésem volt, mintha egy láthatatlan, néma, külső megfigyelő lennék, aki majd a képeivel illusztrálja egy-egy ilyen történet bemutatását.
 

 
Készül az asalon.shop. Mivel bíztatnád a tervezőket, márkákat, szerinted miért érdemes az asalon.hu online piacteréhez csatlakozni?
Azt gondolom, hogy ez egy nagy előrelépés az asalon.hu bővülésében. Mert nagyon jó az, hogy a magyar tervezők márkáinak a nevét megismertette velünk, de végre a konkrét termékeket is egy átfogó helyen, egy jól felépített, látványos oldalon böngészhetjük majd.
A tervezőknek egy olyan koncentrált jelenlétet biztosít így, ami az asalon.hu ismertsége és igényes tartalma révén új közönséget, új vásárlókat hoz számukra. Ha nekem márkám lesz, biztosan szerepeltetni fogom rajta a termékeimet.
 
 
 
_____________
Az illusztrációként használt képek és grafikák Ágota munkái.



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek